Сезон 2014/15: перше чемпіонство Реброва, вершинний сезон Ярмоленка, «золото» без поразок

Сезон 2014/15: перше чемпіонство Реброва, вершинний сезон Ярмоленка, «золото» без поразок

На fcdynamo.com ‒ хронологія золотих динамівських сезонів. 

Сергій Ребров повернув у столицю чемпіонство, «Динамо» перезавантажило склад, нове покоління взяло гру на себе. Про все це – в розповіді про золотий сезон 2014/15 в історії київського «Динамо».

Нове обличчя «Динамо»

В окремий список можна виписувати дійсно майстерних, справді спортивно цікавих футболістів, які за шість років без титулу не ставали з «Динамо» чемпіонами України. Проте з приходом Сергія Реброва з’явилася надія. Очоливши команду в розпал сезону 2013/14, позначеного бойовими діями на Донбасі, шоковим станом гравців (особливо легіонерів), а також поступовим крахом низки клубів із тимчасово окупованих територій, Сергій Станіславович проявив тренерський талант і з семи матчів минулого чемпіонату виграв п’ять. У тому числі – з рахунком 2:1 обіграв «Шахтар» у фіналі Кубка України, коли двічі забив Домагой Віда (в одному випадку – з фатальним рикошетом від Кучера). Той трофей, здобутий на стадіоні «Ворскла» імені Бутовського в Полтаві, дав нові надії киянам. Хай і завершили вони чемпіонат на небувалому до ХХІ століття 4 місці.

Літо 2014 року відкривало можливості Сергію Реброву провести власну комплектацію в «Динамо». Головним придбанням став 23-річний нападник Лукаш Теодорчик, придбаний за 4,4 млн євро у польського «Леха» прибув. Не менш важливим завданням було розібратися з наявними кадрами. Побували в орендах воротар Максим Коваль і півзахисник Аруна Лукман («Говерла»), півзахисники Дуду («Палмейрас») та Роман Безус («Дніпро»), вінгер Андрес Ескобар («Атлетико Насьональ»), нападник Марко Рубен («Росаріо Сентраль»). 

В «Вест Бромвіч Альбіон» перейшов 25-річний форвард Ідейє Браун. 23-річний півзахисник Адмір Мехмеді проданий в «Фрайбург». 28-річний захисник Бенуа Тремулінас відправився в «Севілью». Воротар Денис Бойко перейшов у «Дніпро», щоб тріумфально дістатися до фіналу Ліги Європи, де програє... Тремулінасу. Огнен Вукоєвич, один із найулюбленіших хорватів, повернувся на батьківщину – в загребське «Динамо». 

«Ребров працює в правильному напрямку, чітко розуміючи, що він хоче. Це вдумливий спеціаліст, який на сьогоднішній день розуміє, як створити хорошу команду. Поки що говорю - хорошу. Може, я через півроку скажу - супер-команду. Хлопці повірили в Реброва й не можуть його підвести». 

Президент ФК «Динамо» Київ Ігор Суркіс, інтерв’ю офіційному клубному сайту, осінь 2014 року.

Безпрограшний чемпіонат на фоні європейської надії

Сезон 2014/15 «Динамо», як володар Кубка України, починало в матчі за Суперкубок. На рівних граючи проти «Шахтаря» аж до ендшпілю, кияни все ж програли команді Луческу. На «Арені Львів» рахунок відкрив Гладкий з передачі Ракицького (75-та хвилина), а вже в компенсований час ще один майбутній збірник України – Марлос – замкнув пас Болбата. 

Втім, надалі підопічні Реброва більше давали приводів для радості. Безпрограшна серія в усіх турнірах тривала з липня по середину жовтня й зупинилася лише на позначці 13 ігор – розгромною поразкою в Ольборзі. Втім, вона не мала фатального значення – з групи Ліги Європи, де ще були «Ріо Аве» та «Стяуа», «Динамо» вийшло з першого місця, вигравши всі інші матчі. Далі здобуло яскраві перемоги над «Генгамом» та «Евертоном». 5:2 над ліверпульським клубом при майже 70 тисячах вболівальників стали найбільш видовищним матчем «Динамо» під орудою Реброва, а також побили тогочасний рекорд Ліги Європи за кількістю глядачів.

Лише в чвертьфіналі кияни склали зброю перед «Фіорентиною», хоча вели в рахунку в домашньому матчі після голу Ленса (1:1 після голу Бабакара). У Флоренції забивали Гомес і Варгас, а найбільш яскравим гравцем протистояння фахівці визнали Салаха – того самого, якому пізніше підкориться Ліга чемпіонів у складі «Ліверпуля». 

«Динамо» ж, захопивши лідерство вже на старті чемпіонату України, не ослабляло хватку. Стабільності столичного суперклубу могли б позаздрити навіть його попередні успішні покоління. Свій головний матч півріччя – осінню зустріч із «Шахтарем» на НСК «Олімпійський» ‒ динамівці виграли завдяки голу Віди з подачі Ярмоленка. Домагой у ті роки славився як неперевершений майстер підключення до чужих воріт, особливо фартовий у центральних матчах. 

Брозович і Жиньяк обрали не Київ

Під час зимового антракту новини надходили різні. Наприклад, за повідомленням низки ЗМІ, «Динамо» (Київ) цікавилося 22-річним півзахисником «Динамо» (Загреб) Марцело Брозовичем. На жаль, це так і залишилося на рівні чуток. А хорват невдовзі перейшов до «Інтернаціонале», де успішно продовжив свою кар’єру. А от 28-річний Андре-П'єр Жиньяк на той момент догравав у марсельському «Олімпіку». Французький збірник також називався в контексті інтересу нібито від нашого клубу, обрав зовсім екзотичний варіант - Мексика, «Тигрес». Ще два імена в колекції тих, чий перехід залишився в трансферних чутках, ‒ захисники Джефферсон («Спортінг», Португалія) та Франк Табану («Сен-Етьєн», Франція). 

Натомість, був придбаний 27-річний захисник «Малаги» та збірної Португалії Віторіну Антунеш, а також у рідне місто повернувся молодий хавбек Олександр Андрієвський – належачи «Металісту», він найкраще проявив себе в першоліговому «Гірнику-Спорт» у корінного динамівця Ігоря Жабченка. Повернувся з «Говерли» воротар Коваль, а після закордонних виступів – захисник Бетао

На багатоетапних зборах «Динамо» провело 12 матчів, 6 із яких виграло, 5 звело внічию, і лише один програло («Базелю» ‒ 2:3). Хоча відсоток успішності в зимових спарингах виявився значно гіршим, ніж у донецьких «Металурга» чи «Шахтаря», свою 5-очкову перевагу над переслідувачами кияни в чемпіонаті не тільки не втратили, а ще й наростили. У складні часи конкуренти також не поспішали з масовою закупкою. 

«Золото» під порядковими номерами 14 та 27

Переживши перипетії багатого на події та досягнення євросезону, «Динамо» зосередилося на внутрішній арені. Тут справи йшли дуже добре. Своєю 7-матчевою переможною серією з листопада по квітень підопічні Реброва заклали фундамент титулу, а навесні втратили очки лише тричі – йдеться про нічиї з «Зорею», «Шахтарем» і запорізьким «Металургом». Фактично, ще достроково кияни забезпечили собі перше за шість років «золото». Питання було лише в різниці на фініші – вона склала 10 очок. 

У цього тріумфу було багато героїв – передовсім, це молодий, 40-річний, тренер Сергій Ребров, який до титулів гравця відразу ж почав додавати трофеї в новій якості. Також це ровесник головного тренера Олександр Шовковський, який провів рівний і надійний сезон. Але, передовсім, це молодий лідер команди Андрій Ярмоленко – найкращий за системою «гол+пас» у чемпіонаті, який до 14 голів додав 12 результативних передач як найкращий асистент УПЛ. Більше за вінгера в цьому чемпіонаті забили лише троє гравців ‒ одноклубник Артем Кравець (15), волинянин Ерік Бікфалві та Алекс Тейшейра з «Шахтаря» (по 17 голів). Недивно, що більшість фахівців у тому сезоні віддали належне прекрасному сезону Ярмоленка, а за підсумками 2015 року за нього проголосували фахівці, журналісти та вболівальники в традиційному референдумі газети «Український футбол».

Гала-шоу «Віншування чемпіонів», яке відбулося на НСК «Олімпійський» під девізом «Команда, без якої нам не жить!», вкотре підтвердило небувалу єдність вболівальницького духу в Україні. В найтяжчі для нашої держави часи, в часи випробувань ціною в життя та майбутнє, «Динамо» залишалося зі своїми фанатами в спільному гаслі – «Одна країна, єдина Україна!». І форму киян вже невдовзі прикрасила вишиванка.

Підсумкова таблиця Вищої ліги 2014/15

«Динамо» (Київ) ‒ чемпіон України 2014/15

Головний тренер: Сергій Ребров. 

28 гравців: 

Воротарі: Олександр Шовковський (18 матчів, 9 пропущених), Олександр Рибка (8 матчів, 3 пропущених). 

Захисники: Данило Сілва (25 матчів), Александар Драгович (24 матчі), Домагой Віда (20 матчів, 2 голи), Євген Хачеріді (13 матчів, 1 гол), Віторіну Антунеш (8 матчів, 1 гол), Микита Бурда (4 матчі, 1 гол), Бенуа Тремулінас (3 матчі), Євген Селін (2 матчі), Богдан Михайличенко (1 матч).

Півзахисники: Андрій Ярмоленко (26 матчів, 14 голів), Юнес Беланда (24 матчі, 2 голи), Сергій Сидорчук (22 матчі, 3 голи), Сергій Рибалка (22 матчі, 1 гол), Джермейн Ленс (21 матч, 5 голів), Олег Гусєв (17 матчів, 3 голи), Мігель Велозу (14 матчів, 1 гол), Віталій Буяльський (11 матчів, 2 голи), Роман Безус (9 матчів, 1 гол), Євген Макаренко (7 матчів), Денис Гармаш (6 матчів), Владислав Калитвинцев (6 матчів, 1 гол), Євген Чумак (2 матчі, 1 гол), Олександр Андрієвський (1 матч).

Нападники: Артем Кравець (24 матчі, 15 голів), Лукаш Теодорчик (13 матчів, 5 голів), Дьйомерсі Мбокані (8 матчів, 3 голи).

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер