«Динамо» - «Баварія»: історія зустрічей

«Динамо» - «Баварія»: історія зустрічей

У єврокубковій історії шляхи київського «Динамо» і мюнхенської «Баварії» перетинаються вже вшосте.

Вперше команди зустрілися в битві за Суперкубок УЄФА – 1975. «Баварія» боролася за трофей у якості діючого переможця Ліги чемпіонів, а «Динамо» в сезоні 1974/1975 виграло Кубок володарів Кубків. Звісно, баварці вважалися фаворитами протистояння не тільки тому, а й оскільки у їх складі було повно зіркових футболістів того часу, серед яких чемпіони світу - 1974 у складі збірної ФРН. Кияни ж тоді тільки вперше заявили про себе настільки голосно на європейській арені, однак про «команду-зірку» Валерія Лобановського вже теж знали далеко за межами СРСР.

Більше про цю легендарне протистояння, що залишило важливий слід в історії нашого клубу, можна прочитати у спеціальному історичному розділі.

У першому матчі проти «Динамо» зіграли п'ять діючих чемпіонів світу - Беккенбауер, Мюллер, Майєр, Шварценбек і Капельман. У «Динамо» ж вибули кілька гравців основи - Мунтян, Матвієнко та Онищенко не змогли зіграти через травми, а Веремєєв був дискваліфікований.

Результат поєдинку вирішив єдиний гол, забитий Олегом Блохіним - але який! Цей гол називали і диво-голом, і голом століття. А в кінці сезону він допоміг Блохіну випередити Беккенбауера в голосуванні за володаря «Золотого м'яча» від France Football. Прийнявши м'яч на своїй половині поля на 67-й хвилині, динамівський форвард зробив самостійний рейд до воріт «Баварії», обігравши на своєму шляху чотирьох захисників і воротаря суперників. З точним ударом в дальній кут Майер впоратися не зміг.


Забивши у ворота «Баварії» ще двічі в Києві, Олег Блохін став героєм і другого поєдинку, який зібрав абсолютний аншлаг на київському стотисячнику, при тому, що заявок на квитки було понад півмільйона. Динамівці здобули одну з найяскравіших перемог в історії клубу і стали королями Європи.

Суперкубок УЄФА 1975 (перший матч)

9.09.1975. Мюнхен, Олімпійський стадіон. 32 000 глядачів

"Баварія" (Мюнхен, ФРН) - "Динамо" (Київ, СРСР) - 0:1

"Баварія": Майєр, Хорсман, Шварценбек, Беккенбауер, Дюрнбергер (Рот, 46), Капельман, Цобель, Вайс, Румменігге, Вундер, Мюллер.

"Динамо": Рудаков, Дамін, Фоменко, Решко, Зуєв, Коньков, Трошкін, Слободян, Буряк, Колотов, Блохін.

Гол: Блохін, 67.

 

Суперкубок Європи - 1975. Матч-відповідь

«Динамо» (Київ, СРСР) - «Баварія» (Мюнхен, ФРН) - 2:0 (3:0 за сумою двох зустрічей)

6 жовтня 1975 року. Київ. Центральний стадіон. 102 000 глядачів.

«Динамо»: Рудаков, Коньков, Зуєв, Фоменко (к), Решко, Трошкін, Мунтян, Онищенко, Буряк, Веремєєв, Блохін. Тренер - Валерій Лобановський.

«Баварія»: Майєр, Хорсман, Дюрнбергер (Хансен, 70), Шварценбек, Беккенбауер (к), Рот, Вундер, Шустер (Торстенссон, 78), Вайс, Румменіге, Каппельман. Тренер - Деттмар Крамер.

Голи: Блохін (40, 53)

 

***

«Динамо» і «Баварія» зустрілися знову менш ніж через два роки, на цей раз вже в Кубку чемпіонів. «Баварія» була на той момент чинним володарем трофея, завоювавши його в трьох поспіль попередніх сезонах - в 1974, 1975 і 1976 роках, за що клуб отримав Кубок на вічне зберігання.

І знову перша зустріч відбулася на «Олімпіаштадіоні», ось тільки на відміну від матчу за Суперкубок на стадіоні в Мюнхені зібрався аншлаг. Перед початком гри капітану «Баварії» Францу Беккенбауеру вручили «Золотий м'яч» як кращому гравцеві Європи за підсумками 1976 року.

Долю зустрічі вирішив єдиний м'яч, який забив Кюнкель, і який Валерій Лобановський після гри охарактеризував як безглуздий. «Динамо» ні в чому особливо не поступалося іменитому супернику і навіть в Німеччині всі розуміли, що в матчі-відповіді мюнхенцям буде нелегко.

Перед матчем-відповіддю свій «Золотий м'яч» найкращому футболістові Європи за підсумками 1975 року нарешті отримав Олег Блохін. За тренуванням «Баварії» в Києві спостерігало близько 20-ти тисяч глядачів, а про те, що на Центральному стадіоні збереться аншлаг навіть мова не йшла. Динамівці, гнані вперед уболівальниками, з перших хвилин почали атакувати ворота гостей, створюючи момент за моментом. Але довгий час господарям поля не щастило. На 35-й хвилині Олег Блохін заробив пенальті, але не переграв з точки Майєра.

Реалізувати свою активність у гол киянам вдалося лише на 81-й хвилині, коли Леонід Буряк відкрив рахунок ударом з пенальті, призначеним за фол Грубера проти Конькова. А ще через кілька хвилин «Динамо» забило переможний гол: Слободян ударом головою замкнув навіс Буряка зі штрафного - 2:0!

Так «Динамо» стало першим радянським клубом, який вийшов до півфіналу Кубка чемпіонів. В 1/2 кияни поступилися іншому німецькому клубу, чинному чемпіону ФРН - менхенгладбахській «Боруссії».

Кубок європейських чемпіонів - 1976/1977. 1/2 фіналу (1-й матч)

«Баварія» (Мюнхен, ФРН) - «Динамо» (Київ, СРСР) - 1:0

2 березня 1977. Мюнхен. Олімпійський стадіон. 74 000 глядачів.

Баварія: Майєр, Андерссон, Грубер, Шварценбек, Беккенбауер (к), Рот (Вайсс, 83), Румменігге, Торстенссон, Кюнкель, Хенесс (Онал, 83), Каппелльман. Гол.тренер - Деттмар Крамер.

Динамо: Рудаков, Коньков, Матвієнко, Фоменко (к), Решко, Трошкін, Зуєв, Слободян (Мунтян, 83), Буряк, Бережний, Блохін. Гол.тренер - Валерій Лобановський.

Гол: Кюнкель (43).

 

Кубок європейських чемпіонів - 1976/1977. 1/2 фіналу (матч-відповідь)

 «Динамо» (Київ, СРСР) - «Баварія» (Мюнхен, ФРН) - 2:0

16 березня. Київ, стадіон Центральний, 102 000 глядачів.

Динамо: Рудаков, Коньков, Матвієнко, Фоменко, Решко, Трошкін, Мунтян (Слободян, 61), Онищенко, Буряк, Бережний, Блохін. Тренер: Валерій Лобановський.

Баварія: Майєр, Андерссон, Грубер, Шварценбек, Беккенбауер, Рот, Румменігге, Торстенссон (Кіршнер, 89), Кюнкель (Йонал, 77), Хенесс, Капельманн. Тренер: Дітмар Крамер

Голи: 1:0 Буряк (81, з пенальті), 2:0 Слободян (86)

На 35 хв. Блохін не реалізував пенальті (воротар).

 

***

Якщо в радянську епоху «Динамо» виграло обидва протистояння у «Баварії», то в роки незалежності виграло лише один матч із шести, який до того ж для «Баварії» вже не мав особливого турнірного значення.

Всі три рази «Динамо» і «Баварія» зустрічалися в Лізі чемпіонів, при цьому двічі - на групових стадіях.

Перша така зустріч припала на сезон 1994/1995. Баварці з мінімальним рахунком виграли на «Олімпіаштадіоні», але розгромили «біло-синіх» в Києві. У першій грі «Баварія» забила швидкий гол, а кияни вже з середини тайму грали в меншості, після того як дві жовті картки заробив Мізін.

Ліга чемпіонів 1994/1995. Груповий раунд

«Баварія» (Мюнхен, Німеччина) - «Динамо» (Київ, Україна) - 1:0

28 вересня 1994. Мюнхен. Олімпіаштадіон. 26 000 глядачів.

Баварія: Кан, Жоржинью, Циге, Баббель, Хелмер, Нерлінгер, Шолль (Хаманн, 64), Шупп, Суттер, Маттеус, Вітечек (Папен, 46).

Гол.тренер - Д.Трапаттоні.

Динамо: Шовковський, Лужний, Ващук, Леженцев, Шматоваленко, Ковалець, Мізін, Косовський, Михайленко, Леоненко, Призетко (Ребров, 68).

Гол: 1:0 Шолль (9)

Попередження: Нерлінгер (16, груба атака Ковальця ззаду), Папен (64, за незгоду з рішенням арбітра), Шупп (66, затримка Косовського рукою) - Мізін (28, груба гра).

Вилучення: Мізін (33, удар Суттера по ногах ззаду, повторне попередження).

У матчі-відповіді кияни повели в рахунку завдяки голу 18-річного Андрія Шевченка. Однак запала господарів поля вистачило лише на 45 хвилин. Перед свистком на перерву рахунок зрівняв Нерлінгер. А в другому таймі була гра в одні ворота. Два голи забив володар «Золотого м'яча» - 1991 Жан-П'єр Папен, а довершив перемогу гостей Мехмет Шолль.

Ліга чемпіонів 1994/1995. Груповий раунд

«Динамо» (Київ, Україна) - «Баварія» (Мюнхен, Німеччина) 1:4 (1:1)

7 грудня 1994. Київ. Республіканський стадіон. 44000 глядачів.

Динамо: Шовковський, Лужний, Леженцев, Хомин, Михайленко, Ковалець, Косовський (Призетко, 68), Скаченко, Шевченко, Леоненко (Мізін, 62), Шкапенко.

Баварія: Шойер, Баббель, Циге, Кройцер, Хелмер, Нерлінгер, Жоржинью, Хаманн, Папен, Маттеус (Фрей, 72), Суттер (Шолль, 78)

Голи: 1:0 Шевченко (38), 1:1 Нерлінгер (45), 1:2 Папен (57), 1:3 Папен (82), 1:4 Шолль (87).

Попередження: Суттер (31, груба атака Хомина ззаду), Хаманн (42), Папен (52, грубий фол проти Шкапенка).


***

Воістину легендарним стало протистояння «Динамо» і «Баварії» у півфіналі Ліги чемпіонів сезону 1998/1999.

Це був третій в історії вихід київського «Динамо» до півфіналу Кубка / Ліги чемпіонів і перший і поки єдиний для клубів з України в Лізі чемпіонів.

На той момент остання золота команда Валерія Лобановського вже "гуділа" на всю футбольну Європу. У попередньому сезоні кияни в групі Ліги чемпіонів розгромили "Барселону" з рахунком 7:0 за сумою двох зустрічей, блискуче пройшли вони груповий раунд і в новому сезоні: на цей раз найіменитішою жертвою став лондонський "Арсенал". Однак "Динамо" знову шокувало світ футболу навесні 99-го, коли в чвертьфіналі в Києві впав мадридський "Реал".

В кінці першого тайму динамівці вигравали з рахунком 2:0 завдяки дублю Андрія Шевченка. Однак перед самою перервою Тарнат ударом зі штрафного у нижній кут відквитав один гол. Проте, кияни в цей день блискуче грали в атаці, вже на початку другого тайму Косовський відновив перевагу в два голи. Динамівці повинні були забивати більше, проте Олівер Кан двічі врятував свою команду від вірних голів, коли знову гольові моменти мали Косовський та Шевченко. У другому епізоді м'яч з порожніх воріт вибив Лотар Матеус.

Підопічні Хітцфельда відповіли на відкритий футбол киян своїми атаками, і фортуна винагородила гостей за сміливість. Спершу Штефан Еффенберг забив зі штрафного, а на останніх хвилинах Карстен Янкер зрівняв рахунок, завдяки чому «Баварія» вивезла з Києва зручний для себе рахунок.

У матчі-відповіді в Мюнхені був вже зовсім інший футбол. Баварців влаштовувала і нічия, що дозволило їм комфортно почувати себе на «Олімпіаштадіоні». «Баварія» виграла завдяки єдиному голу, який забив Маріо Баслер.

Ліга чемпіонів 1998/99. 1/2 фіналу (1-й матч)

"Динамо" (Київ, Україна) - "Баварія" (Мюнхен, Німеччина) - 3:3 (2:1)

7 квітня 1999 року Київ. НСК "Олімпійський". 90 000 глядачів.

Арбітр: Кім Мілтон Нільсен (Данія).

"Динамо": Шовковський, Лужний, Головко, Ващук, Каладзе, Гусін, Хацкевич (Кирюхін, 80), Белькевич, Косівський, Шевченко, Ребров.

Тренер: Валерій Лобановський

"Баварія": Кан, Маттеус, Баббель, Куффур, Штрунц, Тарнат, Йереміс, Еффенберг, Саліхаміджич, Янкер (Алі Даеї, 90), Шолль (Циклер, 72).

Тренер: Оттмар Хітцфельд

Голи: Шевченко, 16 (1:0). Шевченко, 43 (2:0). Тарнат, 45 (2:1). Косовський, 50 (3:1). Еффенберг, 78 (3:2). Янкер, 90 (3:3).

Попередження: Лужний, 22. Штрунц, 41. Куффур, 61

 

Ліга чемпіонів 1998/99. 1/2 фіналу (матч-відповідь)

«Баварія» (Мюнхен, Німеччина) - «Динамо» (Київ, Україна) - 1:0

21 квітня 1999 року Мюнхен. «Олімпіаштадіон». 59 000 глядачів

«Баварія»: Кан (к), Баббель, Куффур, Маттеус, Еффенберг, Баслер, Йереміс, Тарнат (Фінк, 85), Янкер (Даеї, 74), Циклер (Саліхаміджич, 74), Лінке.

Гол.тренер - Оттмар Хітцфельд.

«Динамо»: Шовковський, Лужний (к), Головко, Ващук, Каладзе, Косовський, Шевченко, Ребров, Гусін (Кардаш, 82), Хацкевич, Белькевич.

Гол.тренер - Валерій Лобановський.

Гол: Баслер (35).

Попередження: Головко (23, за недисципліновану поведінку), Кардаш (90, за грубу атаку Маттеуса ззаду) - Циклер (23, за недисципліновану поведінку), Маттеус (80, за грубу атаку Реброва ззаду).

***

«Динамо» і «Баварія» зустрілися знову в тому ж році, вже в наступному сезоні Ліги чемпіонів, у другому груповому раунді, який тоді передбачався форматом турніру.

Перший матч на полі «Баварії» відбувся в грудні. У воротах «Динамо» знову відзначився Карстен Янкер, який забив швидкий гол мюнхенців. Після перерви динамівцям вдалося зрівняти рахунок - забив Сергій Ребров, якому вже не становив пару в нападі Андрій Шевченко, який перейшов до «Мілана». Проте в кінцівці зустрічі господарі поля таки дотиснули суперника - переможний гол забив Пауло Сержіо.

Ліга чемпіонів 1999/2000. Другий груповий раунд

«Баварія» (Мюнхен, Німеччина) - «Динамо» (Київ, Україна) 2:1

7 грудня. Мюнхен, «Олімпіаштадіон», 18 000 глядачів

«Динамо»: Шовковський, Хацкевич (Герасименко, 49), Головко, Ващук, Дмитрулін, Каладзе, Белькевич, Ребров, Гусін, Яшкін (Венглинський, 46), Кардаш

«Баварія»: Кан, Баббель, Куффур, Маттеус, Пауло Сержіо (Візінгер, 90), Фінк, Тарнат, Янкер, Саліхаміджіч, Санта Крус (Циклер, 75), Лінке

Голи: 1:0 Янкер (6), 1:1 Ребров (50), 2:1 Пауло Сержіо (80)

Попереджені: Каладзе (59, за обопільну грубість), Кардаш (60, за неспортивну поведінку) - Янкер (59, за обопільну грубість)

Перед матчем-відповіддю команда Отмара Хітцфельда вже гарантувала собі вихід до чвертьфіналу, «Динамо» ж вело заочну боротьбу за другу путівку з мадридським «Реалом».

«Динамо» потрібна була перемога і при цьому невиграш «Реала» в паралельному матчі з «Русенборгом». Мюнхенці, вирішивши свої турнірні завдання, прибули до Києва в ослабленому складі.

«Динамо» виграло завдяки голам двох грузинських легіонерів. Рахунок було відкрито на 34-й хвилині. Белькевич навісив з кутового, Головко переправив м'яч на дальню штангу, звідки Каладзе переправив снаряд у сітку. Але справжнім шедевром став гол Деметрадзе на 72-й хвилині. Після вкидання м'яча з-за бокової Гусін головою переправив м'яч на Деметрадзе в центр штрафного, а той забив ефектним ударом в падінні через себе, забивши свій перший м'яч в офіційних матчах за «Динамо».

«Реал» свій матч виграв, і «Динамо» зайняло лише третє місце в групі, однак виступило гідно, набравши 10 очок. А також видобуло першу перемогу над «Баварією» в історії незалежної України.

Ліга чемпіонів (другий груповий етап, 6-й тур)

22.03.2000. Київ, НСК "Олімпійський". 70 000 глядачів.

"Динамо" (Київ, Україна) - "Баварія" (Мюнхен, Німеччина) - 2:0

"Динамо": Шовковський, Мамедов, Герасименко, Головко, Несмачний (Яшкін, 36), Хацкевич (Кардаш, 85), Каладзе, Белькевич, Гусін, Деметрадзе, Ребров (Шацьких, 85).

"Баварія": Вессельс, Лінке (Яролім, 76), Андерссон, Куффур, Тарнат, Візінгер, Фінк, Саліхаміджіч, Войцеховський, Циклер (Ді Салво, 34), Санта Крус (Йоханссон, 76).

Голи: Каладзе (34), Деметрадзе (72).

***

Попередня зустріч «Динамо» та «Баварії» була з тих, про які вболівальникам киян краще не згадувати. Кращий бомбардир сучасності Роберт Левандовські оформив дубль ще у першому таймі. Щоправда, перший м’яч Роберт забив з пенальті. А після перерви баварська машина розігнала свій двигун на повну потужність та забила ще тричі, традиційно не зупиняючись до останньої хвилини…

Ліга чемпіонів 2021/2022. Груповий етап. Група Е. 2-й тур

«Баварія» - «Динамо» – 5:0 (2:0)

«Баварія»: Нойєр (к), Ернандес, Упамекано, Зюле, Девіс (Павар, 69), Кімміх, Горецька (Забітцер, 80), Мюллер, Гнабрі (Мусіала, 68 ), Левандовські (Чупо-Мотінг, 79), Сане (Сарр, 79).

«Динамо»: Бущан, Тимчик (Кендзьора, 46), Шабанов, Забарний, Миколенко, Сидорчук, Андрієвський, Шапаренко (Шепелєв, 46), Циганков (Караваєв, 70), де Пена, Гармаш (Супряга, 70).

Голи: Левандовськи (12, з пен., 27), Гнабрі (68), Сане (74), Чупо-Мотінг (87)

Попереджені: Ернандес (90+1) – Тимчик (38).

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер