Домашній стадіон «Баварії» - «Арена Мюнхен»

Домашній стадіон «Баварії» - «Арена Мюнхен»

Вперше у своїй історії київське «Динамо» зіграє на «Арені Мюнхен» - домашньому стадіоні «Баварії».

Раніше мюнхенський клуб п'ять разів приймав «Динамо» на «Олімпіаштадіоні», побудованому в 1972 році.

Зведений рішенням жителів Мюнхена

Ідея про будівництво нового стадіону була вперше озвучена керівництвом «Баварії» в 1997 році. Однак вона не знайшла підтримки у міської влади, яка наполягала на реконструкції «Олімпіаштадіону».

Після того як Німеччина здобула право на проведення ЧС-2006, у Мюнхені було вирішено спорудити новий стадіон, оскільки це було обов'язковою умовою для прийняття матчів турніру Мюнхеном.

Причому рішення про будівництво нового стадіону та про створення містом необхідної інфраструктури приймалося на загальноміському референдумі, там визначилося і місце для будівництва нової арени. Він відбувся 21 жовтня 2001 року, 2/3 опитаних (65,8%) висловилися «за» будівництво нового стадіону, а місцем, де буде знаходитися спорудження, визначили район Фрьоттманінг на північній околиці Мюнхена.

В архітектурному конкурсі брало участь 8 проектів, а переможцем стало швейцарське архітектурне бюро Herzog & de Meuron Architekten, засновниками якого є всесвітньо відомі архітектори Жак Херцог і П'єр де Мьорон. Вони розробили план стадіону, схожого на «Санкт-Якоб Парк» у Базелі - стадіону з прозорою оболонкою з етілфлуоретиленової плівки, яку можна буде підсвічувати зсередини і яка буде самоочищатися.

Закладка фундаменту відбулася 21 жовтня 2002 року, а наприкінці квітня 2005-го будівельні роботи завершилися. За цей час крім самого стадіону були побудовані паркінг, перебудована станція метро Фрьоттманінг, споруджені під'їзні дороги до арени.

Фінансова складова

Витрати на зведення стадіону склали близько 340 млн євро, для чого клубам-власникам арени («Баварії» та «Мюнхену-1860») довелося взяти кредит, який повинен був бути погашений до 2028 року. 27 квітня 2006 року через фінансові проблеми клуб «Мюнхен 1860» продав свою частку «Баварії» за 11 мільйонів євро. З тих пір «Баварія» є одноосібним власником «Альянц Арени». При складанні договору була передбачена опція зворотного викупу своєї частки «Мюнхеном 1860» до 2010 року, але клуб відмовився від неї в листопаді 2007 року. Другий мюнхенський клуб залишається орендарем арени до червня 2025 року, проте зараз проводить свої матчі у 3-й Бундеслізі на іншому стадіоні.

Сплата кредитів протікала швидше, ніж очікувалося. Передбачалося, що борги будуть погашені до 2018 року, тобто на 10 років раніше терміну. 20 листопада 2014 року генеральний директор «Баварії» Карл-Хайнц Румменігге повідомив, що клуб повністю розрахувався за будівництво стадіону на 16 років раніше терміну.

Також з міського бюджету було виділено 210 млн євро для благоустрою прилеглої до арени території.

Права на назву стадіону належать німецькій страховій компанії «Allianz», яка придбала їх терміном на 30 років в обмін на спонсорування. Згідно зі статутом УЄФА, під час проведення міжнародних ігор (зокрема, Ліги чемпіонів) у назві стадіону ім'я спонсора не повинно згадуватися. Для таких випадків використовується альтернативна назва «Арена Мюнхен».

Перші матчі

Перша гра на «Альянц Арені», що відбулася 19 травня 2005 року, була проведена між двома мюнхенськими клубами і завершилася перемогою «Мюнхена 1860» з рахунком 3:2. Офіційне відкриття відбулося 30 травня 2005 року товариським матчем між «Мюнхеном 1860» та «Нюрнбергом». Перший офіційний гол на арені забив гравець мюнхенського клубу Патрік Мільхраум. Гра закінчилася з рахунком 3:2 на користь господарів.

На наступний день на стадіоні пройшла зустріч між «Баварією» і національною збірною Німеччини. «Баварія» перемогла з рахунком 4:2. На обох іграх був аншлаг, були продані всі 66 тисяч квитків (такою була початкова місткість арени). Перша гра Бундесліги на «Альянц Арені» відбулася 5 серпня 2005 року, коли «Баварія» приймала «Боруссію» з Менхенгладбаха і виграла з рахунком 3:0.

Під час матчів ЧС-2006 стадіон називався «Стадіон чемпіонату світу ФІФА в Мюнхені». Спеціально до чемпіонату світу зі стадіону було демонтовано вивіска «Альянц Арена» і на час мундіалю вона прикрашала мюнхенський будинок мистецтва.

Арена прийняла шість ігор мундіалю, в тому числі півфінал і матч-відкриття Німеччина – Коста-Ріка, що завершився перемогою господарів поля з рахунком 4:2. Усі шість матчів збирали аншлаги – по 69,451 глядачу.

Стадіон став місцем проведення фіналу Ліги Чемпіонів сезону 2011/12, причому «Баварія» зуміла дістатися до вирішального матчу. Однак на своєму полі мюнхенці програли «Челсі» в серії післяматчевих пенальті.

Особливість конструкції

«Арену Мюнхен» через її форму часто називають «надувний човен» (нім. Schlauchboot), «автомобільна шина» (нім. Autoreifen), «повітряна подушка» (нім. Luftkissen).

Унікальність цієї будівлі не тільки в її неймовірних розмірах, але і в тому, яким чином архітектори вирішили реалізувати таку незвичайну конструкцію. Зовнішній фасад виконаний з особливого синтетичного волокна, спеціально розробленої плівки, яка утворює по його периметру численні «подушки» створюючи яскравий, впізнаваний образ цього комплексу. Товщина плівки всього 0,2 мм, що становить товщину 2-х людських волосинок.

Вся «обшивка» стадіону налічує 2 760 надувних подушок з етілфлуоретилену, накачаних повітрям. Арена може бути прокачана повітрям як повністю, так і кожна «подушка» окремо. 2 760 ромбовидних подушок на площі 66 500 квадратних метрів утворюють найбільшу мембранну оболонку в світі.

Дивовижні технології дозволили створити механізм, який регулює підсвічування стадіону натисненням однієї кнопки. У ті дні, коли на стадіоні проходять матчі збірної Німеччини, стадіон підсвічується білим кольором, під час ігор «Баварії» - червоним.

Перед початком сезону 2015/16 на стадіоні була встановлена ​​нова система підсвічування фірми Philips. З тих пір завдяки інноваційним технологіям фасад стадіону може переливатися 16-ма мільйонами кольорів. Зі введенням нової системи підсвічування «Альянц Арена» стала найбільшим у Європі та першим в Німеччині стадіоном зі світлодіодним зовнішнім підсвічуванням.

Увечері в гарну, ясну погоду, підсвічування «Альянц Арени» видно навіть з оглядового майданчика найвищої гори Німеччини в гряді баварських Альп – Цугшпітце, яка знаходиться майже у 100 км на південь від Мюнхена.

Аби яскраве підсвічування не сліпило водіїв проїжджаючих поруч по автобану машин, спочатку було прийнято рішення зробити плівку, що обтягнута довкола стадіону, рефлекторною, аби вона розсіювала світло. Та все одно, за даними поліції через первісну надто часту зміну кольорів освітлення арени середня кількість аварій збільшилася на 10 у день. Тому змінювати колір освітлення було дозволено тільки ввечері і тільки кожні півгодини.

«Арена Мюнхен» у цифрах

Спершу місткість арени становила 66 000 глядацьких місць. Однак після кількох розширень вона зросла до 70,000 місць під час міжнародних матчів і 75 024 місць під час національних ігор. На матчах «Баварії» на Арені практично завжди аншлаг.

«Альянц Арена» має найбільший паркувальний комплекс у Європі, на чотирьох поверхах якого можуть розміститися 9800 автомобілів.

6 000 квадратних метрів на території стадіону відведено під кейтеринг зони, точки громадського харчування.

У травні 2012 року на «Альянц Арені» відкрився клубний музей «Баварії» - Erlebniswelt, що є найбільшим музеєм футбольного клубу Німеччини. Інтерактивна виставка займає площу більше 3 000 квадратних метрів.

Гігантський фан-шоп FC Bayern Megastore, недавно розширений і модернізований, займає площу в майже 1000 квадратних метрів.

Стадіон налічує чотири командні роздягальні. По одній було зроблено для «Баварії» і «Мюнхен-1860», одна – для гостей, а четверта – для національної збірної Німеччини.

Більше цифр:

- 71,137 критих місць (вкл. ложі та бізнес-місця)

- 106 ВІП-лож різного розміру з 1 374 місцями

- 9,800 місць для паркування в 4-х чотириповерхових паркувальних будівлях (найбільший паркувальний комплекс у Європі)

- 350 місць для паркування автобусів

- приблизно 6 500 кв. м. точок харчування, включаючи 28 кіосків, два ресторани на південній і північній трибунах по 1 500 місць кожен, замовний ресторан на 400 осіб, а також прес-клуб на 350 осіб

- 54 квиткових стійки

- мікс-зона площею 520 м²

- чотири командних роздягальні, чотири роздягальні для тренерів і дві роздягальні для суддів

- два зали для розминок по 110 кв.м.

- розміри футбольного поля - 85 x 105 м

- дистанція глядачів до футбольного поля 7,50 м

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер