Представляємо тренера суперника: Жорже Жезуш

Представляємо тренера суперника: Жорже Жезуш

Головним тренером «Бенфіки» є досвідчений португальський спеціаліст Жорже Жезуш. Тренерську кар’єру нинішній наставник «орлів» розпочав у далекому 1989-му році. У 90-х роках минулого століття Жезуш очолював здебільшого маленькі португальські клуби з нижчих щаблів місцевого футболу, а в нульових роках століття нинішнього дійшов до елітного португальського футболу, де попрацював із чималою кількістю клубів («Віторія Гімараеш», «Морейренсе», «Лейрія», «Белененсеш», «Брага»).

На сьогоднішній день, 67-річний наставник встиг попрацювати в ролі головного тренера з 14-ма португальськими клубами, але саме час, проведений біля керма «Бенфіки», прийнято вважати «золотими роками» Жезуша у європейському футболі. З 2009-го по 2015-й роки Жорже вже очолював «Бенфіку» та залишив вагомий слід в історії клубу:

– 3 титули чемпіона Португалії

– 4 перемоги у Кубку Португальської ліги

– 1 перемога у Кубку Португалії

– 1 перемога у матчі за Суперкубок Португалії

Найкращим для Жезуша сезоном в період першого пришестя до «Бенфіки» стала кампанія 2013/14, за підсумком якої «орли» виграли домашній требл та продемонстрували рекордну статистику у вигляді 2.4 очок в середньому за гру. Також, двічі «Бенфіка» під керівництвом Жорже Жезуша доходила й до фінального поєдинку за Кубок Ліги Європи, але обидва фінали завершилися для «орлів» поразками («Челсі» – в сезоні 2012/2013 та «Севільї» – у єврокампанії 2013/2014).

Після кількох дійсно успішних сезонів, влітку 2015-го Жезуш покинув «Бенфіку» через певні розбіжності із керівництвом клубу, і несподівано для багатьох очолив ще один лісабонський клуб – «Спортінг», який є для «орлів» принциповим суперником. За три повних сезони на чолі «Спортінга», тренеру по одному разу підкорилися Кубок Португальської ліги та Суперкубок країни, а покинув «біло-зелених» Жезуш, знову ж таки, через конфлікт із керівництвом. 

Без роботи досвідчений наставник залишався менше місяця і прийняв запрошення аравійського клубу «Аль-Хіляль», з яким у першому ж (та єдиному своєму) сезоні виграв срібні медалі чемпіонату і Суперкубок Саудівської Аравії. Фактично, переїзд на рік до Саудівської Аравії став першою у тренерській кар’єрі Жезуша роботою за межами рідної Португалії. На той момент наставнику вже виповнилося 64 роки.

Але й на цьому Жорже не зупинився, і вже за рік, влітку 2019-го, підписав річну угоду із бразильським «Фламенго», продовживши своє «відрядження» за межі Португалії. За один сезон Жорже Жезушу вдалося повернути своєму новому клубу титул чемпіона країни, якого «Фламенго» не бачив на той момент вже 10 років. Але найголовнішим досягненням португальського наставника на чолі «червоно-чорних» став тріумф у Копа Лібертадорес: вперше з 1981-го року «Фламенго» став переможцем найпрестижнішого клубного турніру Південної Америки. Також, бразильський клуб під керівництвом Жезуша вийшов і до фіналу клубного чемпіонату світу, де лише в додатковий час поступився «Ліверпулю».

У червні 2020-го Жезуш продовжив контракт із «Фламенго» ще на один рік, але вже за місяць отримав пропозицію повернутися до «Бенфіки», якій не зміг відмовити. Наставник підписав нову угоду з «орлами» строком на два роки, а в першому сезоні під керівництвом нового-старого тренера «Бенфіка» зайняла третю сходинку португальської ліги. Початок сезону нового виявився для Жезуша куди більш вдалим: наразі його команда демонструє стовідсотковий (5 перемог у 5-ти матчах) результат у внутрішньому чемпіонаті, а також вийшла до групового турніру Ліги чемпіонів.

Слід додати, що 67-річний Жезуш є другим найстаршим тренером групового раунду Ліги чемпіонів 2021/2022 і поступається лише Мірчі Луческу, якому нещодавно виповнилося 76 років.

Так говорить Жорже:

«У футболі є три особливі фактори - перемога, голи та видовищність. Але останнє у чистому вигляді дуже важливо лише для фігурного катання»

«Якби деякі політики були тренерами, вони б не затримались надовго у будь-якій команді»

«Професія тренера часто стосується наукових питань. Вона має відношення до деяких сфер людської діяльності, але багато у чому це творча професія»

«Можливо, я найкращий тренер у світі, але не можу це довести, поки не виграю Лігу чемпіонів»

«Мені важко сприймати людей інших професій, які серйозно дають поради щодо професійного футболу. Я, наприклад, не можу радити лікарям, як їм робити свою справу»

«Моя тренерська кар'єра продовжується вже більше 25-ти років. Найбільше у світі я люблю футбол. Неважливо, де саме я працюю - «Бенфіка», Китай чи Парагвай, найголовніше, що футбол це моя величезна пристрасть»

«У тренера має бути особливий дар. Він повинен передбачати те, що ніхто в команді ще навіть не думав зробити»

Використані фото Forbes, ФК Бенфіка, ФК Спортінг

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер