До дня народження Сергія Круликовського

До дня народження Сергія Круликовського

28 листопада 1945 року народився видатний український футболіст, захисник київського «Динамо» у 1963-1970 роках Сергій Круликовський. Із нашою командою Сергій Миколайович тричі ставав чемпіоном СРСР (у 1966-1968 рр.) та двічі - володарем Кубка СРСР (1964, 1965 рр.).

***

Нині модно і в нашій, і в зарубіжній спортивній пресі нахвалювати гру в три центральні захисники, почитати її мало не революційною. Але, як відомо, нове - це добре забуте старе.

КРУЛИКОВСЬКИЙ - ФУТБОЛІСТ

Не стану запевняти, що варіант з трьома центрбеками вперше в світовому масштабі задіяв Віктор Олександрович Маслов, але в історії радянського футболу дійсно саме Дід став піонером, що виводить на поле одночасно трьох центральних оборонців.

Попереду «хвилеріз» - досвідчений Василь Турянчик. За ним праворуч - Вадим Соснихін, зліва - Сергій Круликовський. Ось такі «три мушкетери». Василь - колишній Атос, «Директор» - величезний, потужний Портос, «Круля» - витончений Араміс, тільки на відміну від цього літературного героя зовсім не мініатюрний, а по зросту цілком схожий на Соснихіна - 181 і 182см. Інша справа вага: у Сергія - 75 кг, у Вадима - 83.

Але це було пізніше. А починалося все на Житомирщині.

Народився Сергій 28 листопада 1945 року в тамтешньому Новоград-Волинському. На малій батьківщині, якими тільки ігровими видами спорту не захоплювався - і баскетболом, і гандболом... Але переважив футбол. Першим наставником Сергія став відомий футболіст київського «Динамо» 30-40-х років Володимир Мартинович Гребер. Він же згодом і рекомендував свого учня знаменитому Юрію Миколайовичу Войнову, в ту пору члену тренерського штабу «Динамо».

Молоді й веселі. Стоять Володимир ЩЕГОЛЬКОВ, Анатолій БИШОВЕЦЬ, Володимир ЛЕВЧЕНКО та Андрій БІБА. Сидять Сергій КРУЛИКОВСЬКИЙ і Олег БАЗИЛЕВИЧ

Але до столичного клубу Круликовському довелося пограти два сезони в місцевому «Поліссі». А біло-синю форму він одягнув в неповні 18 років, в 1963 році.

Відомий любителям літератури про український футбол в 70-80-х роках минулого століття, автор книжок і довідників Борис Нартовський охарактеризував стиль гри Круликовського наступним чином:

«Подвійне враження залишала гра заднього центрального захисника Сергія Круликовського. З одного боку, від нього віяло фізичною міццю, безстрашністю, надійністю, а з іншого - виглядав він таким собі футбольним денді, не позбавленим елегантності і лиску. Сергій відмінно грав головою. Коли він перебував на полі, суперникам марно було робити передачі верхом - все перехоплював центральний захисник киян. А коли Круликовський вже сам підключався до атаки, особливо під час виконання кутових ударів, в стані суперників починався переполох.

Сергій до образливого мало грав. Його почали переслідувати травми. Подумати тільки, всього 97 матчів першості за сім сезонів в київському «Динамо».

Травми... Окрема тема якраз в спортивній біографії Сергія. Ось що він сам думав з цього приводу вже в зрілі роки: «Переломи, розтягнення та інші травми були частиною нашого футбольного життя. Ми не уникали зіткнень, взагалі вважали поганим тоном уникати боротьби. До цього нас привчали з дитинства».

Найкращі роки Сергія в «Динамо» припали на знамениту чемпіонську трьохлітку клубу: 1966 - 1968. За підсумками першого з тих сезонів, а саме 1966 року, капітан команди, визнаний кращим футболістом СРСР, Андрій Біба дав Круликовському наступну оцінку: «Молодий. Входить до складу олімпійської збірної. Сергій складається в хорошого гравця: правильно вибирає позицію, вміє відбирати м'яч, освоїв підкат, відмінно грає головою».

1964 рік. 18-річний Сергій КРУЛИКОВСЬКИЙ зі своїм першим трофеєм - Кубком СРСР. Поруч - капітан «Динамо» Віктор КАНЕВСЬКИЙ, на задньому плані - Віктор БАННІКОВ і Леонід ОСТРОВСЬКИЙ

У 1968 році Біба вже «розгорнув» характеристику «Крулі»: «Не могли ми не радіти грі Сергія Круликовського - лівого центрального захисника. Ну, сміливості і спортивної відваги Сергію завжди вистачало. Цей футболіст ніколи не бентежиться відносно іменитого суперника. Холоднокровний, спокійний, рішучий. В цьому році, коли він зіграв особливо вдало, «Круля» не раз виходив на поле, пригнічуючи біль. Стара травма мучила його, часом жорстоко. Зціпивши зуби, наш стоппер робив все, що міг. І навіть більше».

Але там де троянди, там і шипи. Відносно недавно героя запитали, який матч для нього найбільш пам'ятний. Він відповів: «З московським «Торпедо» в серпні 1966 року. Маслов перед зустріччю дав мені установку закрити Едіка (Е. Стрельцова). Той не міг зітхнути протягом усього поєдинку. 88 хвилин я його впевнено тримав. А Едуард, я вам скажу, для захисників не подарунок. Уявіть собі, на вас мчить трактор! Ось так нісся Едик.

А коли залишилося всього трохи часу, я розслабився, зупинився, подивився на табло. І Стрельцов в цей час розкрутив весь наш захист, уклав Вітю Баннікова в один кут, а м'яч спокійнісінько переправив в інший.

Маслов, який знав торпедовскій футбол чудово, від моєї помилки був не в захваті: «Круля, як ти ж міг Едіка упустити? Я ж тебе попереджав...»

1969 рік. Єреван. Перший матч чемпіонату. Сергій КРУЛИКОВСЬКИЙ - четвертий зліва

Єдине, в чому помиляється Круликовський в своєму спогаді, це в хвилині, на якій Стрельцов забив м'яч. Ось, як описав цю гру відомий футбольний репортер Геннадій Ларчиков: «Торпедівці вже на 6-й хвилині забили гол у ворота киян. Атака йшла по центру, і коли здавалося, що вона вже захлинулася перед стіною динамівських захисників, м'яч раптом був відданий далеко вправо, де нікого не було, і куди мчав Леньов. Він продовжив свій рейд, підхопивши м'яч, і завдав сильного удару в ближній верхній кут.

Цей тактичний маневр повторювався ще кілька разів, і до кінця матчу київські захисники так і не знайшли проти нього протиотрути. На 68-й хвилині Леньов точно так же, безперешкодно вийшов з глибини поля на ударну позицію, отримав пас від Стрельцова, але вдарив без оглядки, і воротарю вдалося відбити м'яч...

У цьому матчі не було наочної територіальної переваги однієї зі сторін. Перевага торпедівців досягалася за рахунок футбольних тонкощів. Це добре перевіряється за характером гострих моментів, які створюються біля воріт супротивника. Торпедівці виглядали куди небезпечніше, ніж кияни.

Підсумок цієї цікавої боротьби був підведений на 79-й хвилині. Стрельцов обманним рухом пішов з-під опіки Круликовського, потім обіграв Соснихіна, обдурив воротаря і тихенько пробив по цілі...

Решта десять хвилин, може бути, на вигляд пройшли нецікаво, оскільки всім було ясно, що кияни програли. Але вони примітні тією холоднокровністю, яку проявив в цей період матчу лідер. Безсумнівно, у київських динамівців великий запас сил. І це обіцяє цікаву боротьбу в чемпіонаті».

Все ж головні слова в цьому тексті авторитетного футбольного журналіста в передостанній фразі: «У київських динамівців великий запас сил». І назва тієї статті більш ніж 50-річної давності дуже важлива: «Важко довго не програвати». Все ж мова йде про кришталево-золотий сезон команди.

У складі «Динамо» Сергій завоював багато титулів. Він - чемпіон СРСР 1966 1967 1968 років, володар кубка країни 1964 і 1966 років, двічі - в 1968, 1969 роках - значився в списках «33-х найкращих футболістів» Союзу.

І ось в розквіті футбольного віку - 25 років - через важку травму хребта Круликовський вже не міг витримувати ті навантаження, які необхідні в боротьбі за найвищі титули. Він перейшов з «Динамо» до одеського «Чорноморця», де відіграв ще три сезони - з 1971-го по 1973-й. «Моряки» тоді виступали не у вищій, а в першій лізі.

Коли ж «Чорноморець» повернувся до елітного дивізіону, перед Сергієм стала дилема: залишатися в цій команді з перспективою явного збільшення фізичних навантажень або не ризикувати. Рекомендації медиків були однозначні, і як підсумок, свою ігрову кар'єру Сергій завершив у 29 років в скромному «Суднобудівнику» з Миколаєва.

КРУЛИКОВСЬКИЙ - ТРЕНЕР

Сергій Миколайович працював з дітьми в школі одеського СКА. Працював небезуспішно. Серед його учнів - відомі українські футболісти Володимир Мусолітін, Олександр Голоколосов-молодший, Ігор Печений, Володимир Чалий.

Крім тренерської роботи Круликовський багато часу віддавав обов'язкам делегата матчів в чемпіонаті України, його обирали президентом одеського відділення українського клубу «Шкіряний м'яч». Не стало Сергія Миколайовича 2 жовтня 2015 року.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер