Представляємо суперника. «Антверпен» (Бельгія)

Представляємо суперника. «Антверпен» (Бельгія)

Сьомим суперником київського «Динамо» у рамках літнього тренувального збору, а також у рамках благодійного турне «Match for Peace! Stop the War!» («Матч за Мир! Зупинимо Війну!») стане бельгійський клуб «Антверпен».

Команди зіграють між собою у п’ятницю, 15 липня, на «Босейлстадіоні» у Антверпені. Початок зустрічі – о 21:00.

Пропонуємо дізнатися більше про наступного суперника київського «Динамо» у товариській благодійній зустрічі.

Повна назва: Royal Antwerp Football Club

Заснований: 1880 рік

Домашній стадіон: «Босейлстадіон» (вміщує 16 144 глядачі)

Президент: Патрік Декуйпер

Головний тренер: Марк ван Боммель (Нідерланди, з червня 2022 року)

Позиція у Лізі Жупіле 1 2021/22: 4-та з 18-ти

Місце у рейтингу УЄФА: 108-ме

Титули та досягнення

Чемпіон Бельгії (4): 1928/1929, 1930/1931, 1943/1944, 1956/1957;

Володар Кубка Бельгії (3): 1954/1955, 1991/1992, 2019/2020;

Фіналіст Кубка володарів Кубків 1992/1993.

Історія

«Антверпен» вважається найстарішим клубом країни. Заснований у 1880 році групою студентів із Англії, які навчалися в місті, через 15 років «Антверпен» став першим клубом, який зареєструвався в новоствореній Королівській бельгійській футбольній асоціації.

У 1900 році більшість гравців залишили команду, перейшовши до сусідів із «Беєрсхота», і цей випадок став своєрідною точкою відліку для багаторічного, уже більше століття, суперництва двох клубів.

Клуб із однойменного міста, що є одним із найбільших портів у світі, у своїй історії чотири рази ставав чемпіоном Бельгії, тричі виграв національний Кубок. «Антверпен» останнім серед бельгійських команд дійшов до фіналу єврокубка – у вирішальному матчі Кубка володарів Кубків-1992/1993 антверпенці поступилися на «Вемблі» італійській «Пармі» (1:3).

Незважаючи на те, що «Антверпен» є одним із клубів, що мають найбільшу підтримку в Бельгії, довгі десятиліття вони не могли похвалитися жодними здобутками, в тому числі виступаючи у другому дивізіоні країни. Вийшовши до Ліги Жупіле у 2017-му, «Антверпен» нарешті голосно заявив про себе й бореться за високі місця в чемпіонаті. А востаннє ставши чемпіонами у далекому 1957-му, «суперстари» (прізвисько команди) здобули свій наступний трофей лише у 2020-му, перемігши у фіналі Кубка Бельгії «Брюгге» (1:0).

Минулий сезон

У сезоні Ліги Жупіле 2021/22 «Антверпен», посівши четверте місце за підсумками основної сітки, увійшов до чемпіонської групи, але там у компанії «Брюгге», «Роял Уніона» та «Андерлехта» не зміг покращити свою підсумкову позицію. У 40 матчах чемпіонату антверпенці здобули 20 перемог, 7 разів зіграли внічию та зазнали 13 поразок (різниця м’ячів – 58:48), відставши від чемпіона, «Брюгге», на 14 очок.

У Кубку Бельгії «Антверпен» вилетів після першої ж стадії основної сітки, 1/16 фіналу, де мінімально поступився на виїзді «Вестерло» (1:2).

У Лізі Європи антверпенці стартували з раунду плей-оф, у якому здолали кіпрську «Омонію» (2:4 на виїзді, 2:0 дома, 3:2 у серії пенальті). У груповому турнірі бельгійський клуб у компанії майбутнього володаря трофею, німецького «Айнтрахта», а також грецького «Олімпіакоса» та турецького «Фенербахче» здобув лише одну перемогу, двічі зіграв унічию та тричі поступився, посівши з 5 очками в підсумку останнє місце.

Тренер

Після завершення сезону «Антверпен» призначив головним тренером замість данця Браяна Пріске 45-річного голландця Марка ван Боммеля.

У роки ігрової кар’єри Марк виступав ПСВ (Ейндховен), каталонську «Барселону», мюнхенську «Баварію», італійський «Мілан», вигравши загалом 20 трофеїв, у тому числі ставши чемпіоном чотирьох країн. У складі національної збірної провів 79 матчів, виступав на ЧС-2006 та ЧС-2010, ставши срібним призером у ПАР, а також на Євро-2012 в Україні та Польщі.

Повісивши бутси на цвях у 2013-му, ван Боммель ступив на тренерську стежку. Спочатку став асистентом у колишнього партнера по національній команді Маартена Стекеленбурга в юнацькій збірній Нідерландів U17, а потім пішов у помічники до… свого тестя Берта ван Марвейка, який очолював збірну Саудівської Аравії.

Перший досвід самостійної роботи отримав у ПСВ, очоливши клуб із Ейндховена перед сезоном-2018/2019. Але допрацювати до кінця трирічного контракту Марк не зміг, будучи звільненим у грудні 2019-го після незадовільних результатів. Наступного шансу спеціалісту довелося чекати півтора року – на початку червня 2021-го він став головним тренером німецького «Вольфсбурга». У Бундеслізі він протримався ще менше – уже 24 жовтня його звільнили після серії без перемог у всіх турнірах. «Антверпен» став третім клубом, який повірив у тренерський хист ван Боммеля.

Склад

Середній вік гравців «Антверпена» - 25,2 роки. Серед них 19 легіонерів, п’ятеро із яких виступають за свої національні збірні – Вінсент Янссен (Нідерланди), Гай Мбенза (Конго), Сем Вайнс (США), Абдулайє Сек (Сенегал) та Коджі Мійоші (Японія).

Найрезультативнішим гравцем антверпенців у минулому сезоні став швейцарський нападник Міхаель Фрай, який забив 24 голи у 39 поєдинках Ліги Жупіле.

У літнє міжсезоння «Антверпен» підписав контракт із вище згадуваним 28-річним голландським нападником Вінсентом Янссеном, який перейшов із мексиканського «Монтеррея», 18-річним еквадорським вінгером Антоні Валенсією («Індепендьєнте») та 20-річним німецьким атакуючим півзахисником Крістофером Скоттом із другої команди мюнхенської «Баварії».

Щодо втрат, то команду залишив 24-річний камерунський опорний півзахисник Мартін Хонгла, який і без того минулий сезон провів у оренді в італійській «Вероні», його ровесник швейцарський центрфорвард Йоганнес Еггештайн (26 матчів, 4 гольові передачі в минулому сезоні в усіх турнірах) та 25-річний португальський правий латераль Ауреліо Бута (21 матч, 3 передачі).

Підготовка

Антверпенці в рамках підготовки до нового сезону (21 липня бельгійський клуб зіграє у другому кваліфікаційному раунді Ліги конференцій проти клубу «Дріта» з Косова, а 24-го числа розпочне чемпіонат країни матчем із «Мехеленом») провели чотири спаринги. У трьох із них були здобуті перемоги (над «Хогстратеном» – 9:0, «Мехеленом» - 4:0 та австрійським «Зальцбургом» - 2:1), ще один, проти національної збірної Катару, завершився внічию – 2:2.

Динамівський слід

Форвард Дьємерсі Мбокані після сезону-2017/2018, коли добіг кінця його контракт із «Динамо», перейшов саме до «Антверпена». У складі нашого клубу за три сезони нападник із ДР Конго провів 77 матчів у всіх турнірах та забив 31 м’яч, у бельгійському клубі за аналогічний період – 105 матчів та 52 голи.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер