Представляємо суперника: «Маріуполь»

Представляємо суперника: «Маріуполь»

У 13-му турі Прем’єр-ліги «Динамо» вирушить у гості до «Маріуполя» з однойменного міста, з яким зіграє на стадіоні ім. В. Бойка. Представляємо суперника «біло-синіх».

«Маріуполь» (Маріуполь)

Дата заснування: 1960 рік

Президент: Тарік Махмуд Чаудрі

Головний тренер: Остап Маркевич

Домашні матчі проводить на на стадіоні ім. В. Бойка

Результат виступу в минулому сезоні: 11-е місце в УПЛ (26 матчів, 6 перемог, 8 нічиїх, 12 поразок, м'ячі 27:41).

Поточне місце в сезоні 2021/2022: 16-е (12 матчів, 1 перемога, 1 нічия, 10 поразок, м'ячі 13:29).

Історія

У 1960 році команда «Авангард» (Жданов) об'єдналася з командою «Шахтар» (Рутченкове) – так з’явилася «Азовсталь» (Жданов), яка стала праобразом маріупольського колективу. Протягом 1960-х років клуб виступав в класі «Б» і другій групі класу «А», а в наступні десятиліття в українській зоні другої ліги.

З часу свого заснування нинішній «Маріуполь» носив багато різних назв – «Сталь», «Металург», «Авангард», «Азовсталь», «Азовець», «Локомотив», «Новатор», «Іллічівець».

За часів незалежної України команда вже з назвою «Азовець» провела свій перший чемпіонат у першій лізі, але зайняла 11 місце і вилетіла у другу лігу, де впродовж наступних двох сезонів була її середняком.

Влітку 1995 року «Азовець» об'єднався з одним із лідерів другої ліги — «Динамо» (Луганськ).  1996 року колектив змінив назву на «Металург» і вже під цією назвою в першому ж сезоні об'єднаній команді вдалося зайняти перше місце і вийти до першої ліги. Там команда несподівано легко зайняла третє місце і вперше у своїй історії вийшла до еліти українського футболу.

Перший сезон в вищій лізі маріпольці провели не дуже вдало, посівши 12 місце і відірвавшись від зони вильоту лише на одне очко, проте після цього команда стала незмінно займати місця в верхній половині таблиці, а сезон 2000/01 взагалі став найкращим в історії клубу — «Металург» зайняв четверте місце в чемпіонаті і дійшов до півфіналу кубка України.

У сезоні 2004/2005 за рейтингом Fair Play «Іллічівець» вперше в своїй історії потрапив в єврокубки, зігравши у Кубку УЄФА. Наступного сезону команда продовжила вдалі виступи, повторивши свій найкращий результат у сезоні — четверте місце в чемпіонаті і півфінал кубка України.

Протягом останніх років команда в Прем'єр-лізі посідає місця в нижній частині таблиці, кожного сезону борючись за виживання. Після двох сезонів у першій лізі, у 2017-му році «Маріуполь» вже з його нинішньому назвою повернувся у Прем’єр-лігу, де продовжує виступати і зараз.

Стан справ у поточному сезоні

Цього сезону «Маріуполь» виступає вкрай невдало. До свого активу підопічні Остапа Маркевича можуть записати лише одну перемогу (над «Колосом» на виїзді у 7-му турі) та нічию з ФК «Львів» (теж на виїзді ще у 1-му турі). У підсумку – останнє, 16-те, місце у турнірній таблиці та відставання у три очки від найближчих конкурентів – «Чорноморця» та ФК «Львів», які набрали 7 залікових пунктів. Причому, забиває команда не так вже й мало – 13 м’ячів. Це більше, ніж забив «Рух», який йде на 10-му місці, а ось пропущених м’ячів у пасиві маріупольців найбільше з усіх команд Прем’єр-ліги - 29.

Топ-гравці стартового складу

Єдиним гравцем, який провів усі 12 матчів у стартовому складі, є Олег Кудрик.

По 11 матчів провели ще троє футболістів – Петро Стасюк, Андрій Кулаков та Дмитро Топалов.

По 9 поєдинків в активі Дмитра Мишньова, Марка Мампассі, Олексія Кащука та Олександра Драмбаєва.

Всі бомбардири команди в цьому сезоні УПЛ:

6 – Андрій Кулаков

2 – Дмитро Топалов,

1 – Стефан Спіровський, Артур Микитишин, Денис Світюха, Богдан В’юнник, Дмитро Мишньов.

Останні 5 матчів з «Динамо»

Усього «Динамо» та «Маріуполь» зіграли між собою 49 матчів. Перевага «біло-синіх» у цих протистояннях більш, ніж упевнена: 42 перемоги при 6-ти нічиїх та одній поразці. Різниця забитих та пропущених м’ячів теж вражаюча: 120:25.

Цікаво, що відбирали очки маріупольці у киян зовсім нещодавно – наприкінці минулого сезону, коли у рамках передостаннього, 25-го туру, змогли зберегти свої ворота у недоторканості у Маріуполі, на стадіоні ім. В.С. Бойка – нічия 0:0. Але до того часу динамівці вже забезпечили собі чемпіонство, тож результат того матчу особливого турнірного значення для киян не мав. Решта чотири матчі, які команди зіграли між собою останнім часом, завершилася перемогами «біло-синіх».

25 вересня 2019. УПЛ. Маріуполь – Динамо – 0:1

24 листопада 2019. УПЛ. Динамо - Маріуполь – 3:0

5 грудня 2020. УПЛ. Маріуполь – Динамо – 1:2

5 травня 2021. УПЛ. Динамо - Маріуполь – 0:0

27 жовтня 2021. КУ 1/8 фіналу. Маріуполь – Динамо – 1:2.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер