Віталій Кулиба: «Головне завдання в умовах, що склалися - зберегти оптимальний функціональний стан гравців»

Віталій Кулиба: «Головне завдання в умовах, що склалися - зберегти оптимальний функціональний стан гравців»

- Віталію, напевно ти вперше стикаєшся з такою ситуацією у своїй професійній діяльності. Що зараз найважливіше в тренувальному процесі, робота над якими компонентами виходить на перший план?

- Дійсно, така ситуація в моїй роботі вперше, як, напевно, у багатьох. Найголовніше для футболістів зараз - продовжувати регулярно тренуватися. У будь-якому випадку, робити це потрібно щодня, підтримуючи роботу над усіма компонентами - і витривалістю, і силовими характеристиками, і швидкісними. Робота має бути спрямована на розвиток і підтримку всіх фізичних якостей.

- Наскільки бігова робота зараз відрізняється від передсезонної, яку гравці зазвичай виконують на зборах?

- Зараз ми підбираємо роботу, беручи до уваги теперішні кондиції гравців. Звісно, у кожного гравця свій режим відповідно до його поточної форми. Дуже важливо зберегти оптимальний функціональний стан кожного і попрацювати над розвитком слабких сторін. Для розвитку зараз якраз є час.

- Більшу частину роботи гравці виконують удома. Чи можна якось контролювати її виконання? Або все грунтується на довірі і професійному підході кожного?

- Та робота, яка виконується вдома, в основному, покладається на довірі. Хоча гравці надсилають нам деякі відео своїх домашніх тренувань. За прикладом деяких клубів, ми розглядали і варіант проводити онлайн тренування, з використанням відеозв'язку, хоча це все одно не замінить повноцінних тренувань у команді, адже в домашніх умовах можна виконувати тільки не спеціальну роботу. Що стосується бігової роботи, ми її контролюємо. Гравець приїжджає на базу, попередньо записавшись на певний час, аби не перетинатися з іншими. Потім він надягає GPS-датчик, пульсометр, і після ми дивимося як він виконував роботу, аналізуємо її, на основі результатів складаємо програму подальших тренувань.

- Гравці розповідали, що найважчими в домашніх умовах виявилися тренування табата. Вони є найефективнішими для підтримки форми?

- Мабуть, не існує універсального тренування, яке вирішить усі завдання. Так, цей різновид тренування дуже ефективний для розвитку силової витривалості. До того ж, таке тренування, згідно з дослідженнями, досить добре розвиває аеробну потужність. Хоча, звичайно, певні недоліки присутні й у такому режимі тренувань. Певна вправа, наприклад, присідання, виконується 20 секунд із максимальною інтенсивністю, потім 10 секунд дається на відпочинок. І так вісім серій поспіль протягом чотирьох хвилин. У такому режимі дуже швидко настає втома, а внаслідок страждає техніка виконання.

- Чи змінюється програма індивідуальних тренувань від тижня до тижня?

- Так, ми намагаємося міняти вправи і тренування щотижня для різноманітності тренувального процесу. Головна мета роботи зараз - аби гравці постійно перебували в тонусі, і не було великих проміжків відпочинку, а організм не відвикав від тренувань.

- Скільки часу гравці можуть підтримувати форму в такому режимі, якщо раптом карантин затягнеться надовго?

- У такому режимі форму можна підтримувати хоч усе життя. Але вони професійно займаються футболом, а це зовсім інша робота. Це не просто підтримка тонусу і хорошої функціональної форми для себе. Усе одно має бути спеціальна робота з м'ячем, певні вправи, робота в команді. Але для цього необхідні інші умови, командні тренування, повноцінний тренувальний процес.

- У зв'язку з цим дозволь задати банальне питання: скільки часу може знадобитися гравцям на підготовку до відновлення сезону вже після зняття обмежень на командні тренування?

- Усе залежить від того, скільки триватиме карантин, а також від того, наскільки сумлінно хлопці виконували всю ту роботу, яку ми їм запропонували. Грубо кажучи, після двомісячного карантину команді, гадаю, знадобиться кілька тижнів на підготовку до ігор. Може, за цей час вони встигнуть підготуватися не на сто відсотків, але принаймні наберуть певну форму для того, щоб підтримувати ігровий ритм - усі 90 хвилин матчу. Щоб організм витримував таке навантаження без надмірного ризику отримати травму.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер