Юрій Дмитрулін: «Футболісти мають переживати за свою гру, а за результат відповідають тренери»

Юрій Дмитрулін: «Футболісти мають переживати за свою гру, а за результат відповідають тренери»

Наставник академічної групи «Динамо» U15 (футболісти 2007 року народження) Юрій Дмитрулін підбив підсумки виступу своїх підопічних у першій частині сезону:

- Ви пішли на зимову перерву на другому місці, відстаючи на два очки від «Шахтаря», це прийнятний проміжний результат?

- Перемоги та набір очок – це загальнокомандна заслуга, як і цей проміжний результат. Я тільки з нинішнього сезону взяв цю команду, хлопців не знав, тому завдання було переглянути футболістів, зрозуміти, на кого ми можемо розраховувати, на які позиції необхідне посилення тощо. Виходячи з цього, результат хороший, але ще є над чим працювати, і куди рости.

- Ваша команда могла бути лідером, якби не втрата очок в останньому перед зимовою перервою турі з ОК ім. І. Піддубного. Чи прикро було зіграти внічию?

- На результат того матчу вплинули фактори, що не залежать від нас, у тому числі, і суддівство. Інтернату теж треба було набирати очки, оскільки вони боролися за третє місце. Перед кожною грою незалежно від імені суперника, ми говоримо хлопцям, щоб вони переживали за свою гру та готовність показувати на полі все, що вони вміють. А за результат відповідатимуть тренери. У якихось моментах хлопці прислухаються, у якихсь мала місце недооцінка суперника. Коли хлопці грали з цією командою минулого сезону, перемогли з рахунком 9:0, іншу команду обіграли 6:0, тому вважали, що за рахунок колишніх заслуг зможуть легко обіграти суперників і цього сезону. Пояснювали їм, що проти «Динамо» та «Шахтаря» інші діти виходять подвійно мотивованими, тому налаштування має бути серйозним.

- У перших десяти матчах ваша команда пропустила найменше у групі – всього 4 м'ячі, ви спеціально приділяєте велику увагу захисту?

- Ми приділяємо увагу всім компонентам гри – і обороні, і атаці, адже обороняється та йде вперед вся команда. У нас були певні кадрові проблеми, коли з різних причин вилетіли кілька хлопців – через травми та через те, що зменшили до себе вимоги. Тому ми змушені були перебудовуватися і втрачати в атакувальній потужності команди у зв'язку з переведенням футболістів середини поля в оборону, через що страждала атака. В обороні ж команда зіграла гідно, видно прогрес, хлопці добре розуміють, як треба захищатись, як перебудовуватися, але, повторюю, роботи в цьому напрямі теж дуже багато.

- Єдину невдачу ви зазнали у матчі з «гірниками» у першому колі, але потім обіграли їх у другому. Тобто, ця поразка була випадковою?

- Вважаю, по грі ми не поступалися «Шахтарю», зустрічалися дві рівні команди. Моменти були як у нас, так і у суперника, у певних відрізках гри кращими були ми, у певних – вони. Просто «гірники» забили, а ми – ні. А в поєдинку другого кола на Нивках, навпаки, ми краще реалізували свої моменти. Коли суперник сам грає, а не закривається на своїй половині поля, не грає на відбій, тим цікавіше. Іноді неможливо передбачити, як гратимуть суперники, у «Шахтаря» є певний стиль, стратегія, філософія гри, тому більш-менш зрозуміло, як вони діятимуть, і від цього можна будувати свою гру.

- А ось забила ваша команда відносно небагато – 19 м'ячів, у середньому майже по два за матч, це прийнятний показник?

– Це не межа досконалості. Звісно, ​​хотілося б забивати більше. Були матчі, коли це вдавалося – ми забивали і 3, і 5 м'ячів, а були такі, в яких забивали один або два. Тобто в атакуючих діях є певні проблеми, як і із завершенням атак. Працюватимемо над цим під час підготовки до другого етапу першості України.

- Найкращий бомбардир команди – Дмитро Богданов, який у 8-ми матчах забив 6 м'ячів. Як оціните його дії? Він головна ударна сила вашої команди?

- У нас в обоймі 24 футболісти, і вони всі – гравці основного складу, ми їх не ділимо на головних та другорядних. Хто зараз виглядає краще, той і виходить на поле у ​​стартовому складі. Богданов майже всі свої м'ячі забивав, виходячи на заміну, у певному сенсі, будучи джокером (посміхається). Він має хороші індивідуальні якості, які потрібно продовжувати вдосконалювати. Те саме стосується Попова, Бурлакова, інших футболістів.

- У другій частині чемпіонату боротьба буде ще більш напруженою? Ви вже знаєте своїх суперників?

- Звичайно. Ми вийшли на західну зону, вже грали з цими командами раніше, тому знаємо їхні сильні та слабкі сторони. Ці суперники будуть сильнішими, ніж на першому етапі. Тим цікавіше буде порівняти їхній рівень і наш.

- Окрім офіційних матчів, ваша команда брала участь у турнірі А. Гаваші, а чи заплановані у вас турніри на весняну частину сезону?

- У нас є в планах кілька турнірів, але поки що все в процесі переговорів та підготовки. Більш конкретну інформацію знатимемо, коли знову зберемося після канікул.

- Ваша команда зазнала серйозних кадрових змін, її посилили кілька футболістів. Як вони влилися в колектив і чи вже повністю освоїлися в команді?

- Я б не сказав, що команда особливо посилилася – до нас прийшли кілька футболістів. Відчутно посилив колектив воротар Петренко, а в іншому робота в селекційному плані ведеться постійно, але через певні причини, які іноді не залежать від нас, не завжди вдається знайти і взяти якісного гравця, який би відповідав рівню «Динамо».

- Ви тільки з нинішнього року почали працювати із віковою групою U15, чи встигли оцінити потенціал, можливості та здібності хлопців?

- Звичайно. У тренуваннях та іграх ми дивимося, хто на що здатний. Насамперед нас цікавить, щоб хлопці розуміли, чого ми від них хочемо, за рахунок чого вони можуть далі прогресувати. У цьому плані бачимо певні зрушення, але все дається непросто. Не всі хлопці швидко схоплюють через свій футбольний інтелект, але, думаю, прогрес буде.

- Які у вас залишилися враження від зустрічі тренерського штабу першої команди на чолі з Мірчею Луческу з наставниками академічних груп ДЮФШ? Про що розмовляли?

– Ця зустріч відбулася з ініціативи директора нашої школи Олександра Іщенка. Ми переглянули тренування першої команди. Мірча Луческу розповів нам про своє бачення футболу, про те, що він вимагає від своїх підопічних. Звичайно, треба враховувати, що він має справу з уже готовими футболістами, які краще підготовлені тактично, у них суворіше дисципліна. У нас же хлопці ще не настільки добре технічно та тактично оснащені. Але в цілому ми зрозуміли і сприйняли той посил, який дав нам Луческу. За великим рахунком, вимоги до хлопців у нас такі самі, тому ми йдемо в одному напрямку.

- Які плани команди на зимову перерву?

- 20 грудня у нас було останнє тренування. Ми могли б ще продовжувати працювати, але випав сніг і похолодало. А манеж у Кончі-Заспі зайнятий – там проводять турніри молодші хлопці. Тож своїх підопічних відпустили на зимові канікули вже зараз. Зберемося знову 16 січня і приступимо до підготовки до весняної частини сезону. Швидше за все, братимемо участь у Зимовому кубку ДЮФЛ у віковій категорії суперників на рік старшій – 2006 року народження. Вважаю, це на користь нашим хлопцям у плані того, щоб не поступатися у боротьбі, щоби більше грати мізками і думати головою. Зрозуміло, що суперники на рік старші, вони фізично сильніші, потужніші й швидші. І тут на перший план виходить розумовий процес.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер