Сезон 2008/09: чемпіонство Сьоміна, +15 над найближчим переслідувачем

Сезон 2008/09: чемпіонство Сьоміна, +15 над найближчим переслідувачем

На fcdynamo.com ‒ хронологія золотих динамівських сезонів.

Найвище досягнення в Кубку УЄФА, найсильніший сезон магічної трійки Алієв-Мілевський-Бангура, класика Юрія Павловича Сьоміна. Про все це – в розповіді про золотий сезон 2008/09 в історії київського «Динамо».

По праці – і честь

Після дебютного сезону Юрія Сьоміна залишився післясмак недосказаності – при прогресі команди трофеїв здобути не вдалося, отже, остаточно проявити результати своєї роботи належало вже в сезоні 2008/09. Коротке міжсезоння, як і зазвичай, провели на серйозних зборах, у тому числі з виїздом на австрійський етап. За цей час провели шість спарингів, вигравши три при двох нічиїх і єдиній поразці. Розгромили київський «Арсенал» (5:0 – дублі Олійника та Мілевського, гол Гіоане), перемогли російські «Крилья Совєтов» (2:1 – Алієв, Лисенко) та австрійський «Альтах» (3:1 – Мілевський, Ярмоленко, Романчук), зіграли внічию з московським «Динамо» (1:1 – Алієв) і австрійським «Ваккер Інсбрук» (2:2 – Алієв, Кравець). Програли румунському «ЧФР Клуж» ‒ 2:3 (Алієв, Кравець). Найголовніше ж – вимальовувалася оновлена команда, все активніше та сміливіше заявляла про себе молодь.

У кадровому плані Юрій Сьомін не став проводити революцій. Із «Сантоса» запросили колишнього капітана «Корінтіанс» ‒ 24-річного захисника Бетао. Із мальтійської «Валетти» ‒ 18-річного Франка Теміле. У складі своєї команди нігерієць встиг стати чемпіоном Мальти, найкращим легіонером і нападником, найперспективнішим гравцем місцевої першості. Із друголігового харківського «Арсеналу» прибув його ровесник Сергій Рибалка, боротьбу за якого «Динамо» виграло в ізраїльських грандів. 25-річний півзахисник Сергій Кравченко запрошений із «Ворскли», у складі якої стрімко прогресував під керівництвом Миколи Павлова. При цьому перше коло чемпіонату новачок мав провести в складі полтавців. Головним же придбанням літа став 24-річний півзахисник загребського «Динамо» Огнен Вукоєвич. А вже під кінець літнього трансферного вікна із запорізького «Металурга» прибув 24-річний воротар Станіслав Богуш.

У той же час, команду залишила низка гравців. Захисники: 33-річний Владислав Ващук (ФК «Львів»), 26-річний Мар’ян Маркович («Црвена Звезда»), 30-річний Горан Гавранчич (ПАОК), 27-річний Родріго («Сан-Паулу»), півзахисники: 25-річний Майкл (оренда в «Сантос»), 22-річний Шахір Бельгазуані (оренда в «Страсбург»). Відразу четверо гравців відправилися в київський «Арсенал»: це були захисник Віталій Мандзюк, півзахисники Денис Олійник і Євген Шмаков, нападник Володимир Лисенко (він повернувся до «канонірів», продовживши свою оренду). Продовжив свою оренду в ФК «Харків» хавбек Вадим Мілько. Між орендами загубилися 25-річний форвард Еммануель Окодува (повернувся з «Беєрсхота» ‒ пішов у «Динамо-2»), із хорватського «Хайдука» повернулися, не маючи вже перспектив у першій команді, захисник Горан Саблич і нападник Маріс Верпаковскіс, із ФК «Харків» ‒ захисник Сандро Аладашвілі. Найголовніше ж – 35-річний плеймейкер Валентин Белькевич завершив свої блискучі виступи за «Динамо», перебравшись в «Інтер». Бакинський.

«Настрій робочий. Багато ще треба зробити, а часу, як завжди в футболі, вкрай мало. Тому що результат потрібен уже сьогодні, а для такої команди, як київське «Динамо», результат – це лише перемога».

Юрій Сьомін, інтерв’ю клубному журналу ФК «Динамо», літо 2008 року.

Суперкубок – в руках у динамівського вихованця

Новий сезон «Динамо» починало традиційним виставковим матчем за трофей-відкриття 2008/09. На гол Мілевського в Полтаві відповів Чигринський, а в серії післяматчевих пенальті безсилим виявився навіть великий Шовковський. Били без промаху всі, крім третього удару. Пап Діакате програв дуель Рустаму Худжамову, таким чином корінний динамівець приніс трофей «Шахтарю».

Зате в єврокубках на динамівців очікував справжній тріумф. Пройшовши заштатну ірландську «Дрохеду», кияни вийшли на «Спартак». Перше з першої половини 90-х єврокубкове протистояння з москвичами завершилося повним тріумфом «Динамо» ‒ 4:1, 4:1. Чотири голи Мілевського, три Бангура та ще один від Алієва вивели в груповий етап Ліги чемпіонів саме підопічних Сьоміна. Таким чином, виступи на внутрішній арені належало поєднувати з матчами в єврокубках – а в групі випали «Арсенал», «Фенербахче» та «Порту».

Чемпіонат «Динамо» почало перемогою над маріупольським «Іллічівцем» (сучасна назва – ФК «Маріуполь»), а лік голам відкрив Михалик. Тарас уже на 2-й хвилині пішов на кутовий, забивши в ворота Шуховцева, пізніше закріпив перевагу Мілевський. Ще ефектнішою виявилася перемога над «Дніпром» ‒ 3:1 на його полі. Три м’ячі в двох стартових іграх забив саме Артем. Однак третій тур поставив питання щодо чемпіонських претензій киян – Валяєв і Жажа принесли «Металісту» Маркевича перемогу на стадіоні імені Лобановського, а слідом «Ворскла» Павлова зіграла внічию з динамівцями – драматичні 2:2 вдома.

Ситуація потребувала втручання – і для посилення середньої лінії, яка осиротіла після відставки Белькевича та травми Корреа, було запрошено 21-річного півзахисника Романа Єременка. Фінський збірник прибув на правах оренди з «Удінезе» і підсумку заслужив контракт з «Динамо» на повноцінній основі. Слідом підписали кияни й 27-річного грузинського збірника Малхаза Асатіані. «Талісман» Сьоміна об’єднався зі своїм тренером, прибувши в оренду з «Локомотива» (Москва). Міг підсилити центр півзахисту чи – за потреби – й оборону. В напад додали 22-річного форварда друголігового «Олкома» (Мелітополь) Костянтина Дудченка, який, втім, вище резервного складу так і не виріс.

Успіхи в Європі надихнули команду і на внутрішній арені – кияни виграли 10 матчів поспіль у чемпіонаті, так що станом на листопад досягли вражаючої переваги над конкурентами – і хоча в заключному матчі першого кола «Шахтар» обіграв киян, вони навіть не похитнули свого лідерства. Єдиний гол, забитий Вілліаном після пасу Брандао, який у момент вкидання ауту був у положенні поза грою, дозволив «Шахтарю» змістити «Дніпро» з п’ятого місця. «Динамо» ж лідирувало з 5-очковим відривом від донецького «Металурга», 6 - від «Металіста», 10 - від «Ворскли», 12 - від «Шахтаря» та 13 - від «Дніпра». За 17 сезонів чемпіонатів України такий відрив ще ніхто не відігравав…

«Цього року набагато краще грати став не тільки я. Можу назвати цілу групу футболістів, які при Сьоміні розкрилися по-новому: це і Алієв, і Нінкович, які раніше не показували такої гри, як зараз. Ми з ними грали в дублі та за другу команду, де знаходили взаєморозуміння, і у нас все виходило. Це зберіглося й після того, як ми почали виступати за першу команду. Плюс у нас є Гусєв і Корреа, які теж посилять команду, коли повернуться в гру».

Артем Мілевський, інтерв’ю клубному журналу ФК «Динамо», осінь 2008 року.

Зима, сповнена очікувань

Вигравши всі матчі перед зимовою перервою, «Динамо» пішло на проміжний фініш першим із 6-очковим відривом від найближчого конкурента. Бангура з 12 голами лідирував у списку найвлучніших гравців УПЛ, Мілевський із 6 гольовими передачами був найкращим серед асистентів. Маючи загалом 14 балів за системою «гол+пас», Артем став Гравцем року в Україні за підсумками традиційного референдуму «Українського футболу».

Єврокубкову весну динамівцям забезпечило третє місце в лігочемпіонівській групі, коли гол Єременка після хорошої передачі Мілевського допоміг обіграти «Фенербахче» в заключному турі. Пройшовши «Олком», «Зорю» й алчевську «Сталь», навесні належало змагатися з «Шахтарем» в півфіналі Кубка України (вперше в історії суперники зіграли на стадії раніше фіналу).

Із «Ворскли» прибув підписаний ще раніше півзахисник Сергій Кравченко, а в «Крузейро» за суму близько 5,5 млн доларів «Динамо» придбало 20-річного Гільєрме, відправивши туди навзамін ще й Клебера. Набивши 20 м’ячів при 8 асистах, цей молодий нападник вважався одним із найперспективніших у тогочасному бразильському чемпіонаті, проте в історії «Динамо» залишився, на жаль, в графі «нереалізовані таланти».

Збори динамівці почали з 10 січня 2009 року. Вирушивши в Марбелью, зіграли з німецьким «Унтерхагінгом» (3:3 – дубль Бангура та гол Мілевського), норвезьким «Вікінгом» (2:0 – забивали Мілевський і Шацьких), польською «Легією» (0:4). Потім відпрацювали етап підготовки на Кіпрі, загалом зігравши 9 спарингів. А от Кубок Першого каналу, який настирливо добивався уваги українських команд, взимку 2009 року зірвався через організаційну кризу.

В складному протистоянні з «Валенсією» Унаї Емері «Динамо» пройшло далі після двох нічиїх і дубля Артема Кравця в виїзному матчі. Далі були міжусобиці з «Металістом» і «Шахтарем», перші в історії «українські дербі» в єврокубках. «Шахтар» обіграв киян у Кубку України та Кубку УЄФА, проте залишався ще чемпіонат, де можна було взяти реванш за ці невдачі.

«Чортова дюжина» чемпіонств

Навесні динамівці виграли шість поспіль матчів, вісім загалом у Прем’єр-лізі, якщо рахувати з минулого року. Лише в середині квітня, після епічних протистоянь із «Металістом» і перед півфіналом Кубка України з «Шахтарем», «Динамо» вперше програло в чемпіонаті. У Кривому Розі на гол Гіоане ще до перерви відповіли Мотуз та Карпенко, і «Кривбас» Олега Тарана зупинив безпрограшну ходу киян.

До кінця сезону в УПЛ «Динамо» не програвало. В передостанньому турі, обігравши ФК «Львів» завдяки влучному удару Гіоане, кияни здобули 400-ту перемогу за час виступів у чемпіонатах України. А в заключному турі на 79-й хвилині домашнього матчу з «Шахтарем» Артем Мілевський постав крапку в переможному чемпіонаті, обікравши донецьких захисників і чітко пробивши повз Худжамова. 1:0 – 26-й сумарний чемпіонський титул «Динамо». Втім, далі Юрій Сьомін прийняв рішення повернутися в «Локомотив», команду очолив інший росіянин – Валерій Газзаєв, багато було радостей і розчарувань, але на довгих шість років чемпіонство було поза столицею. 

Підсумкова таблиця Прем’єр-ліги 2008/09

«Динамо» (Київ) ‒ чемпіон України 2008/09

Головний тренер: Юрій Сьомін.

31 гравець:

Воротарі: Станіслав Богуш (20 матчів, 10 пропущених), Олександр Шовковський (10 матчів, 9 пропущених), Тарас Луценко (не грав).

Захисники: Бетао (24 матчі), Бадр Ель-Каддурі (23 матчі, 1 гол), Андрій Несмачний (22 матчі, 2 голи), Тарас Михалик (18 матчів, 2 голи), Пап Діакате (13 матчів, 1 гол), Юссуф Атанда Аїла (11 матчів), Горан Саблич (7 матчів), Віталій Мандзюк (6 матчів), Олександр Романчук (5 матчів), Олег Допілка (1 матч).

Півзахисники: Огнен Вукоєвич (27 матчів, 2 голи), Олександр Алієв (26 матчів, 13 голів), Тіберіу Гіоане (21 матч, 9 голів), Мілош Нінкович (20 матчів, 5 голів), Роман Єременко (19 матчів, 1 гол), Малхаз Асатіані (11 матчів), Карлос Корреа (11 матчів, 1 гол), Андрій Ярмоленко (10 матчів), Олег Гусєв (9 матчів), Сергій Кравченко (9 матчів, 1 гол), Микола Морозюк (5 матчів), Флорін Чернат (3 матчі, 1 гол), Франк Теміле (1 матч).

Нападники: Ісмаель Бангура (26 матчів, 13 голів), Артем Мілевський (24 матчі, 10 голів), Артем Кравець (12 матчів, 4 голи), Роман Зозуля (11 матчів, 1 гол), Максим Шацьких (6 матчів), Гільєрме (2 матчі, 3 голи).

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер