Сезон 2015/16: друге «золото» Реброва, рекорд без поразок, останні чемпіонства легенд

Сезон 2015/16: друге «золото» Реброва, рекорд без поразок, останні чемпіонства легенд

На fcdynamo.com ‒ хронологія золотих динамівських сезонів. На черзі – другий чемпіонський сезон Реброва.

Відстояний титул, сезон без трофеїв, перша з часів Лобановського лігочемпіонівська весна. Про все це – в розповіді про золотий сезон 2015/16 в історії київського «Динамо».

Вулиця Лобановського та новий газон стадіону Лобановського

Всього 40 днів виділив календар на міжсезоння літа 2015 року – від фіналу Кубка України, в якому «Динамо» по пенальті переграло «Шахтар», і до суперкубкового матчу, який відкривав уже новий сезон. За цей час Сергій Ребров повинен був провести зарубіжні збори, визначитися з новачками та підготуватися до відстоювання титулу – що, здебільшого, буває важче, ніж це звання здобути.

Влітку знову в пресі з’явилося ім’я Валерія Лобановського. Його прізвищем було названо Червонозоряний проспект, де розміщувалася рідна школа Валерія Васильовича. Відповідне рішення столична мерія затвердила якраз у 2015 році. А на стадіоні «Динамо» імені Валерія Лобановського влітку було проведено капітальний ремонт ігрового поля – так клуб готувався до нового сезону, зокрема, юнацької Ліги чемпіонів УЄФА, де мали стартувати молоді динамівці. 

У кадровому плані першими придбаннями «Динамо» влітку 2015-го стали двоє гравців донецького «Металурга» ‒ 27-річний фланговий півзахисник Микола Морозюк і 28-річний форвард Жуніор Мораес, а також 26-річний півзахисник турецького «Генчлербірлігі» ‒ серб Радосав Петрович. Також на збори кияни викликали кількох найкращих із гравців, які проводили минулий сезон в орендах – захисника Євгена Селіна з «Металіста» та півзахисника Сергія Мякушка з «Говерли». Також Ніко Краньчар потрапив у заявку на сезон, повернувшись з оренди в «Куінс Парк Рейнджерс». Із молодіжного складу був дозаявлений 21-річний воротар Георгій Бущан – уже скоро настане його час у першій клубній команді «Динамо». А вже наприкінці липня, після початку сезону, було презентовано найдорожче придбання – за більш як 10 млн доларів із «Базеля» був запрошений парагвайський вінгер Дерліс Гонсалес

29 червня 2015 року «Динамо» починало підготовку в Австрії, яка тривала аж до початку нового сезону. За цей час підопічні Реброва встигли провести шість спарингів: 2:0 ‒ «Університатя» (Румунія), 0:0 ‒ «Легія» (Варшава, Польща), 3:0 ‒ «Шкендербеу» (Албанія), 2:1 ‒ «Айнтрахт» (Брауншвейг, Німеччина), 1:0 ‒ «Фортуна» (Німеччина), 0:0 ‒ «Вікторія» (Плзень, Чехія). Кияни під час міжсезоння виявилися непереможними.

До гравців чемпіонів України влітку був великий інтерес, але лише один із основних у підсумку був проданий цього літа. 27-річний нідерландський збірник Джеремейн Ленс, який у минулому сезоні за «Динамо» забив 9 м’ячів і здійснив 12 асистів у 37 матчах, підписав контракт із «Сандерлендом». Вартість трансфера півзахисника в англійський клуб ЗМІ оцінили в 12,5 млн. доларів. Також двоє 31-річних гравців покинули «Динамо» на правах вільних агентів: захисник Бетао перейшов у французький «Евіан», а опорник Огнен Вукоєвич – у віденську «Аустрію». Серед низки орендованих відзначимо відхід 29-річного форварда Дьйомерсі Мбокані в «Норвіч», а 22-річного воротаря Максима Коваля – в «Оденсе».

«Шахтар» відігрався на Суперкубку

Сезон 2015/16 почався в Одесі матчем за Суперкубок України. 14 липня за присутності 34 тисяч глядачів «Шахтар» під керівництвом Луческу виграв 2:0, причому, обидва м’ячі відбулися вже в компенсований час другого тайму. На 90+2-й хвилині Алекс Тейшейра заробив пенальті, з якого Срна відкрив рахунок, а на 90+4-й Бернард забив Шовковському з передачі Коваленка. 

Через п’ять днів належало починати й чемпіонат, але аж до кінця тижня «Динамо» не знало, з ким його розпочне. Лише за добу до старту було затверджено остаточний список учасників, і киянам випало їхати в Кам’янське (колишній Дніпродзержинськ), щоб грати проти дебютанта УПЛ – місцевої «Сталі». Матч і чемпіонат почався для підопічних Реброва із курйозу – вже на четвертій хвилині Мігель Велозу зрізав м’яча в свої ворота після кутового. Добре, що перед самою перервою на добивання після удару Ярмоленка встиг Буяльський, а вже в другому таймі Гусєв з пенальті приніс чемпіону вольову перемогу. Догравали команди в урізаних складах – уродженець Києва Іщенко вдарив по руці арбітра та апелював після призначення пенальті, а Данило Сілва укоротив динамівську 11-тку, влучивши ногою в голову суперника в боротьбі за м’яч.

Втім, складний старт не позначився на якості виступів у чемпіонаті України. Із 10 стартових турів «Динамо» не виграло тільки один, зігравши внічию на виїзді з «Зорею» (0:0). Що примітно: якщо в минулому сезоні захист киян викликав великі питання, то цього разу в десяти турах чемпіон пропустив лише двічі. І ще одна цікавинка: більшість м’ячів у першій третині сезону «Динамо» забивало після атак через правий фланг, де на високому рівні грав Ярмоленко.

«Сотник» Гусєв і рекордсмен Ребров

Тур за туром, динамівці долали дуже впевнено. «Олімпік» Санжара обіграли 2:0 завдяки голу та асисту новачка Мораеса, хоча в цій грі були одночасно вилучені відразу двоє гравців – Хачеріді та Драгович. Мораес і Ярмоленко забивали «Чорноморцю» Бабича, а «Дніпро» Маркевича на виїзді вдалося обіграти завдяки автоголу Дугласа та влучному удару Велозу, на що відповів лише в другому таймі екс-динамівець Федорчук. Лише вчетверте в історії, після Лобановського, Дем’яненка та Сьоміна, «Динамо» виграло всі п’ять стартових матчів чемпіонату України.

І навіть нічия в Запоріжжі з «Зорею» сприймалася без розчарування – тому що саме в цій грі «Динамо» перевершило свій історичний рекорд із безпрограшної серії в чемпіонаті України. Попередні досягнення Лобановського та Дем’яненка Ребров перевершив 34-м матчем без поразок. Переможна хода продовжилася в наступних матчах, а пізній гол Гусєва з пенальті в Луцьку став особливим для Олега – 100-м у залік символічного клубу Тімерлана Гусейнова. Гусєв став 12-м футболістом за часи Незалежності України, якому підкорилася бомбардирська сотня.

Ще одна примітна бомбардирська подія сталася в жовтні – Лукаш Теодорчик, переживши травму ноги та пропустивши збори, забив у контрольному матчі «Сталі», і це був перший м’яч поляка за 153 дні. Втім, під час паузи збірних всі думки в «Динамо» були зосереджені на Лізі чемпіонів, де вони вели боротьбу з «Челсі» та «Порту» за вихід у весняну частину сезону, а також на матчі з «Шахтарем». Ідучи без поразок, напередодні центрального матчу півріччя в УПЛ кияни випереджали донеччан на три очка.

Після 38 матчів без поразок

27 квітня 2014 року «Металург» обіграв «Динамо» в Донецьку – 2:1. Після того впродовж 38 матчів кияни не знали поразок у чемпіонаті України. При більш як 30 тисячах глядачів на НСК «Олімпійський» «Шахтар» під керівництвом Луческу переграв чемпіона з розгромним рахунком. Перед самою перервою з передачі Бернарда відкрив рахунок Марлос, а вже в другому таймі, майстерно граючи за результатом, «гірники» взяли ворота Шовковського штурмом ще двічі. Забивав нестримний Алекс Тейшейра, а от у господарів гра не пішла – лише два удари в площину воріт П’ятова, жоден гравець не награв навіть на оцінку 6,0 (нормально) від газети «КОМАНДА». Чорний день для захисту та опорної зони «Динамо», де Мігель Велозу того вечора персонально програв парі Степаненко-Фред.

«Я вперше за півтора роки, відколи Сергій Ребров очолює «Динамо», не побачив на полі команди. Не було єдиного колективу, який хотів досягнути результату – кожен грав сам за себе». 

Президент ФК «Динамо» Ігор Суркіс, інтерв’ю «КОМАНДІ», жовтень 2015 року.

Але чемпіон тримав удар. Уже в наступному турі Жуніор Мораес голом з пасу Ярмоленка та асистом на Сидорчука допоміг переграти вдома «Металіст». Слідом пізній дубль Ярмоленка допоміг обіграти «Сталь» у стартовому матчі другого кола. Кожен раз тільки додаючи в обертах, «Динамо» послідовно перемогло «Олімпік», «Чорноморець» і запорізький «Металург». Поступаючись за додатковими показниками, кияни з «Шахтарем» зимували за рівності в очках – по 43. 10 років до цього зимовий чемпіон «Шахтар» у підсумку не втрачав би титул. Динамівцям належало перервати традицію та відстояти свої золоті медалі.

Найголовніше ж відбулося в єврокубках: вперше за 17 років, із часів Валерія Лобановського, «Динамо» вийшло в плей-офф Ліги чемпіонів. Хоча чемпіонство воюючої країни з низкою банкрутств клубів і футбольними «біженцями» дехто називав «картонним», успіх на континентальній арені підтверджував, як знак якості, правильний курс команди.

У Лізі чемпіонів затрималися ненадовго

Зимові збори кияни розпланували в кілька етапів, зібравшись після різдвяних свят у столиці, відправилися в іспанську Марбелью. Новачками зими стали двоє українських півзахисників - 27-річний Валерій Федорчук із «Дніпра» та 28-річний Олександр Яковенко із «Фіорентини» (обидва на правах вільних агентів), а також 22-річний білоруський півзахисник Нікіта Корзун (у мінське «Динамо» за оцінками спеціалізованих сайтів натомість відправилася сума близько 800 тис. дол.). Із «Говерли» повернули молодого воротаря Артура Рудька, із «Металіста» ‒ форварда Артема Бесєдіна, а з «Динамо-2» був переведений у першу команду захисник Зураб Очігава. У той же час, підписання півзахисника «Зорі» Івана Петряка залишилося в розділі «чутки», як і можливі продажі Драговича в «Мілан», Велозу – в «Спортинг», або ж Ярмоленка ‒ в «Сток Сіті» чи «Евертон». А от інтерес до Андрія з боку дортмундської «Боруссії» залишиться й здобуде конкретні обриси вже невдовзі…

У той же час, на початку 2016 року «Динамо» віддало в оплатну оренду «Штуттгарту» форварда Артема Кравця, а вже ближче до весняних матчів визначився з наступним місцем роботи Ніко Краньчар – хорват підписав угоду з «Нью-Йорк Космосом». Також один із чемпіонів Європи серед юнаків – Сергій Люлька – підписав повноправну угоду з ліберецьким «Слованом». Інші переходи, включаючи Юнеса Беланда в «Шальке», здійснилися на правах оренди.

Із 13 матчів на зимових зборах «Динамо» виграло 7 при 3 нічиїх і 3 поразках (різниця м’ячів 21-14). Кияни зіграли 2:2 с «Динамо» (Дрезден, Німеччина), 4:1 «Шкендербеу» (Албанія), 0:1 «Ліненсе» (Іспанія), 2:1 «Люцерн» (Швейцарія), 3:2 «Цзянсу Сайнті» (Китай), 1:1 «Мюнхен 1860» (Німеччина), 2:0 «Лех» (Польща), 1:2 «Славія» (Чехія), 1:0 «Сувон» (Південна Корея), 0:2 «Малага» (Іспанія), 2:0 «Бенфіка» (Ангола), 1:1 «Літекс» (Болгарія), 2:1 «Стремсгодсет» (Норвегія). За відсотком набраних у спарингах очок це був лише сьомий-восьмий результат серед клубів УПЛ. 

Форсована підготовка мала вивести «Динамо» на бойову форму досить рано – вже до матчів 1/8 фіналу Ліги чемпіонів, які все ж виграв «Манчестер Сіті» (0:0, 1:3). Так що вже досить швидко, в середині березня, кияни зосередилися суто на внутрішніх змаганнях.

Чемпіонський титул замість трофеїв

УПЛ у березні-квітні нічого не могла протиставити «Динамо» ‒ 7 перемог поспіль підопічних Реброва, в тому числі 2:0 над «Дніпром» Маркевича, 2:1 над «Карпатами» Лужного, 1:0 над «Зорею» Вернидуба. В цей період, коли закладався фундамент чемпіонства, багато перемог були справді «чемпіонськими» ‒ вольовими, на надзусиллях, на характері.

От тільки в кубкових змаганнях гра не йшла – на відміну від чемпіонату, ще в чвертьфіналі «Динамо» сенсаційно поступилося «Олександрії», тож, слідом за Суперкубком, Кубок України також виграв «Шахтар» (2:0 над «Зорею» з дублем майбутнього динамівця Гладкого – це був останній матч Луческу в донецькому клубі). Але це буде пізніше. А поки, 24 квітня ще в 24-му турі, «Динамо» достроково здобуло звання чемпіона України 2015/16, коли Мораес із подачі Ярмоленка забив у ворота «Ворскли». 

«Вийти в плей-офф Ліги чемпіонів – це, я думаю, певний крок вперед для київського «Динамо» та всіх вболівальників, які нас підтримували. Так, деякі агенти звертаються до мене. І нема нічого неможливого. Я всією душею та серцем люблю «Динамо», але все залежить від багатьох факторів. Особливо – в житті тренера. Як кажуть в Англії, «у футболу – коротка пам’ять». І те, що ти зробив вчора, вже забули. Ти повинен щоденно підтверджувати свій рівень». 

Сергій Ребров, інтерв’ю зими 2016 року.

«На святкування чемпіонства підібрав такий костюм, щоб на ньому було не дуже видно шампанського. Тепер піду в душ і попрошу в адміністраторів якусь форму», ‒ сказав після святкування 15-го чемпіонства України для суперклубу Ігор Суркіс. Залишок сезону вже не мав турнірного значення. Втім, «Шахтар» не відмовив собі в задоволенні дати бій незмінному чемпіону, вигравши 3:0 завдяки голам Едуардо (двічі) та Веллінгтона Нема. Жаль, але матч без турнірної мотивації завершився скандалом – дев’ять жовтих і три червоні картки для найкращих гравців чемпіонату України. Сутичка Степаненка та Ярмоленка на 80-й хвилині ледве не зрикошетила по збірній, для чого довелося публічно мирити лідерів напередодні Євро-2016. 

+:‒ над запорізьким «Металургом», який припинив своє існування, та 4:1 над харківським «Металістом» дозволили «Динамо» набрати 90% від можливих очок – більше (93%) набирало тільки «Динамо» Лобановського в 2000 році. Логічним кроком виглядала пролонгація контракту Сергія Реброва до 2017 року. Чемпіон України з інтересом чекав нового сезону, групового етапу Ліги чемпіонів і цікавих відкриттів. 

Підсумкова таблиця Вищої ліги 2015/16

«Динамо» (Київ) ‒ чемпіон України 2015/16

Головний тренер: Сергій Ребров. 

28 гравців: 

Воротарі: Олександр Шовковський (18 матчів, 7 пропущених), Олександр Рибка (6 матчів, 3 пропущених), Артур Рудько (1 матч, 1 пропущений). 

Захисники: Віторіну Антунеш (22 матчі, 1 гол), Домагой Віда (18 матчів, 2 голи), Александар Драгович (17 матчів), Данило Сілва (17 матчів, 1 гол), Євген Хачеріді (15 матчів, 1 гол).

Півзахисники: Олег Гусєв (24 матчі, 10 голів), Андрій Ярмоленко (23 матчі, 13 голів), Мігель Велозу (20 матчів, 2 голи), Денис Гармаш (19 матчів, 3 голи), Сергій Сидорчук (19 матчів, 1 гол), Віталій Буяльський (18 матчів, 2 голи), Сергій Рибалка (17 матчів), Дерліс Гонсалес (14 матчів, 2 голи), Юнес Беланда (10 матчів), Микола Морозюк (7 матчів), Радосав Петрович (7 матчів, 1 гол), Сергій Мякушко та Олександр Яковенко (4 матчі), Євген Макаренко (3 матчів), Нікіта Корзун і Павло Оріховський (1 матч).

Нападники: Жуніор Мораес (20 матчів, 7 голів), Артем Кравець (12 матчів, 2 голи), Лукаш Теодорчик (11 матчів, 5 голів), Артем Бесєдін (1 матч).

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер