30 років останньому голу «Динамо» у чемпіонатах СРСР

30 років останньому голу «Динамо» у чемпіонатах СРСР

Рівно три десятиліття тому, 27 жовтня 1991 року, «Динамо» забило свій останній, 2306 м'яч у рамках проведення чемпіонатів Радянського Союзу.

У виїзній зустрічі з донецьким «Шахтарем» гольове досягнення записав на свій рахунок Юрій Грицина, який за чотири роки виступів у складі киян встановив не одне пам'ятне звершення.

До матчу передостаннього туру першості у Донецьку «біло-сині» вже вибули з гонки за чемпіонство, але зберігали шанси на бронзові медалі. Однак і «Шахтареві» потрібно було набирати очки, щоб врятувати престиж клубу та піднятися з нижньої частини турнірної таблиці.

Динамівці впевнено «перестріляли» суперників у ході поєдинку, завдавши 22 ударів по воротах, тоді як «гірники» відповіли 12-ма. Вже на 16-й хвилині кияни вийшли вперед зусиллями Олега Саленка, котрий скористався помилками захисників господарів.

Під час матчу підопічні Анатолія Пузача були ближчими до того, щоб подвоїти рахунок, проте на початку другого тайму пропустили гол від 17-річного Сергія Реброва. Майбутній динамівець головою вбив м'яч у сітку після подачі з лівого флангу від Євсєєва, забивши свій другий гол за 7 матчів у дебютному сезоні.

Але вирішальне слово залишилося за Юрієм Грициною, який вийшов на заміну у другому таймі. Через 10 хвилин після своєї появи на полі на завершення багатоходової швидкої атаки «Динамо» хавбек вирвався на побачення з Ковтуном і, перебуваючи під опікою захисника суперників, ударом у ближній кут перекинув голкіпера «гірників». Цікаво, що цей м'яч став для Юрія єдиним у 10 матчах, які 20-річний на той момент хавбек встиг провести в чемпіонаті СРСР.

Гол Грицини не лише приніс «біло-синім» важливу перемогу, а й увійшов до динамівського літопису як останній м'яч, забитий командою в чемпіонатах СРСР. В останньому турі динамівці вирушать у гості до «Торпедо», проте поступляться москвичам (0:1) в очному протистоянні та в боротьбі за третє місце, фінішувавши п'ятими.

А Юрій Грицина пізніше відзначиться як автор першого голу київського «Динамо» вже у чемпіонатах незалежної України – цей історичний м'яч на 3-й хвилині поєдинку він відправить у ворота харківського «Металіста» 7 березня 1992 року.

Чемпіонат СРСР-1991. 29-й тур

27.10.1991. Донецьк, стадіон «Шахтар». 7 500 глядачів

«Шахтар» (Донецьк) – «Динамо» (Київ) – 1:2 (0:1)

«Шахтар»: Ковтун, Драгунов, Корнієць, Ященко (Мазур, 74), В.Євсєєв, І.Леонов, Стельмах, Кобозєв (Ателькін, 67), Погодін, В.Онопко, Ребров.

«Динамо»: Кутєпов, Лужний, Алексаненков, Ю.Мороз, Шматоваленко, Ковалець (Грицина, 67), В.Мороз, С.Заєць, Саленко, Беца, Шаран.

Голи: Ребров (62) – Саленко (16), Грицина (77).


Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер