46 років тому динамівець Олег Блохін став володарем Золотого м'яча

46 років тому динамівець Олег Блохін став володарем Золотого м'яча

Рівно 46 років тому, 30 грудня 1975 року, легендарний бомбардир київського «Динамо» Олег Блохін був удостоєний найпрестижнішої індивідуальної нагороди у футбольній Європі - «Золотий м'яч», що традиційно присуджується французьким тижневиком France Football.

Він став першим гравцем нашого клубу, який вигравав цей трофей, і другим представником СРСР після Льва Яшина.

Блохін набрав на той момент рекордну кількість балів від початку вручення призу – 122. На цілих 80 очок динамівець випередив Франца Беккенбауера та майже на сто – Йохана Кройфа.

Золотий М'яч – 1975

1. Олег Блохін («Динамо Київ», СРСР) – 122

2. Франц Беккенбауер («Баварія», ФРН) – 42

3. Йохан Кройф («Барселона», Нідерланди) – 27

4. Берті Фогтс («Боруссія Менхенгладбах», ФРН) – 25

5. Зепп Майєр («Баварія», ФРН) – 20

«Про перемогу мені стало відомо за тиждень до Нового року, - згадує Олег Блохін. - Здається, сидів удома – у мене тоді начебто щось із ногою було. Мені подзвонили з редакції газети «Советский спорт» і повідомили про виграш «Золотого м'яча». Спершу подумав, що це передноворічний жарт.

Оперативно впевнитися в правдивості цієї інформації, зателефонувавши комусь із динамівців, я не міг – мобільних у ті роки ще не було. Тим паче, перед Новим роком усі перебували у відпустці. Але коли слідом стали лунати дзвінки від різних людей – колег, друзів і журналістів, одразу зрозумів: наді мною не пожартували.

Якщо зараз із нагоди виграшу такого цінного призу, напевно, було би влаштоване помпезне свято, то в ту пору все було просто і скромно. Компактнішим був і сам Золотий м'яч.

У команді привітали і похвалили: молодець, підтримав реноме команди. Адже ми в ту пору грали за честь клубу, були єдиним колективом. У моєму успіху була заслуга всієї команди, її старшого тренера. Золотий м'яч – це престиж «Динамо»!»

У тому, що саме Олег Блохін більше за інших гідний престижної премії і рівних йому в Європі у 1975-му році не було, не сумнівався практично ніхто: ні журі номінації, ні футбольні люди – гравці, тренери, ні журналісти та експерти.

Київське «Динамо» з Блохіним на вістрі завоювало в 1975-му році два престижних євротрофеї – Кубок Кубків, перемігши «Ференцварош», і Суперкубок УЄФА. Особливо яскравим вийшов тріумф у двоматчевому протистоянні з володарем КЄЧ – мюнхенською «Баварією». Три голи Блохіна у двох матчах принесли «Динамо» впевнену перемогу і Суперкубок.

Знаменитий гол у ворота «Баварії» в Мюнхені вважається одним з найкращих голів в історії футболу. Прийнявши м'яч далеко від воріт суперника в середині поля, Олег Блохін по черзі обіграв Хорсмана, Вайса, Шварценбека і Цобеля, після чого відправив м'яч у ворота Зеппа Маєра, який, до слова, посів п'яте місце в підсумковому опитуванні за звання найкращого футболіста Європи. Капітану «Баварії» Францу Беккенбауеру, який отримав «Срібний м’яч», динамівський форвард після матчів за Суперкубок також, напевно, снився в кошмарах – настільки Блохін потріпав оборону баварців.

«Пройшов усю «Баварію» як тролейбус по Хрещатику», - так описав шедевр легендарний коментатор Коте Махарадзе. А на Республіканському стадіоні в Києві 22-річному голеадору сто тисяч глядачів аплодували стоячи.

Результати опитування були опубліковані в номері 1551 France Football від 30 грудня 1975 року. До складу журі входили 26 спортивних журналістів з наступних футбольних асоціацій, включених до УЄФА: Австрії, Англії, Бельгії, Болгарії, Угорщини, НДР, Греції, Данії, Ірландії, Іспанії, Італії, Люксембургу, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Португалії, Румунії, СРСР, Туреччини, Фінляндії, Франції, ФРН, Чехословаччини, Швейцарії, Швеції та Югославії.

Блохін став другим футболістом із СРСР (після Льва Яшина, удостоєного нагороди в 1963-му році) і першим з України, хто отримав Золотий м'яч. До рейтингу за підсумками 1975 року увійшов ще один гравець київського «Динамо» - Леонід Буряк, який набрав 2 бали і посів 23-є місце.

Золотий м'яч-1975 Блохіну вручили аж у 1977-му – перед грою Кубка чемпіонів із «Баварією», у якій він не забив пенальті. «Чекав приз більше року. М’яч мені вручили в березні 1977-го - на Республіканському стадіоні в Києві. До речі, перед початком матчу з Баварією. Зберігав приз удома. У квартирі на Уманській, де жили батьки» - згадує Блохін.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер