Анатолій Жучка: «Другорядних обстежень не буває»

Анатолій Жучка: «Другорядних обстежень не буває»

Лікар першої команди «Динамо» розповів в інтерв’ю клубному сайту про перебіг планового медобстеження.

- Пане лікарю, планові медобстеження недарма проводяться саме перед початком зборів, під час яких фізичні навантаження зростають?  

- Так, по-перше, люди можуть виходити з відпустки у різному стані, після тривалої перерви. А збори – це завжди серйозні навантаження, дворазові тренування. Тому медичний штаб повинен мати картину команди, у якому стані гравці. Також плановий медогляд проводиться раз на півроку на предмет виявлення будь-якої патології. Ми всі люди, всі можуть чимось захворіти. Спортсмен має бути повністю здоровим аби повноцінно тренуватися.

По-друге, за регламентом раз на півроку ми маємо подавати до Прем’єр-ліги обов’язкові медичні допуски від лікаря.

- Обстеження у яких лікарів є обов’язковим?

- Обов’язковим є огляд у таких вузкопрофільних спеціалістів, як терапевт-кардіолог, отоларинголог, невропатолог та офтальмолог. Також спортсмени здають аналізи і проходять інструментальні методи дослідження, серед яких ультразвукове дослідження щитовидної залози, органів черевної порожнини, малого тазу, а також ЕХО серця, УЗД судин шиї та головного мозку. Крім того, проходять кардіограму.

- Що з переліченого є критично важливим, а з якими відхиленнями від норми футболіст може займатися професійною діяльністю?

- Другорядних обстежень не буває. Це лише може здаватися, що щось більш важливе, щось – менш. Картина складається з усіх аналізів. Це як автомобіль: не важливо, що зламається – двигун або колесо – вона однаково не поїде. Якщо є серйозні відхилення, їх треба вчасно виявити та вилікувати.

- Традиційний розподіл гравців на дві групи обумовлений логістикою роботи медзакладу?

- Практика показує, що передусім це легше для самих футболістів – вони менше часу вичікують у чергах під кабінетами лікарів, відповідно, менше нервують та втомлюються.

- Динамівці не перший рік проводять обстеженням саме в «Добробуті». Ця амбулаторія найкраща у місті?

- На щастя, у Києві багато хороших лікарень з чудовими спеціалістами. Не можу складати рейтинг, та, безумовно, «Добробут» - одна з найкращих. Наш клуб давно співпрацює з цією мережею лікарень, тут нам можуть запропонувати всі необхідні обстеження, які ми потребуємо.

- Чи є якісь обстеження, які виконує виключно медперсонал команди на клубній базі?

- Так, але це більшою мірою функціональні обстеження, контроль відсотку жиру в організмі, ваги. Ми постійно контролюємо фізичний, емоційний стан наших футболістів. В принципі, ми кожного дня обстежуємо гравців.

 - Зараз уже можна говорити про результати обстеження першої групи?

- Наразі вони лише поверхневі. Ми також переговоримо зі спеціалістами, які більш детально розкажуть, якщо у них є якісь зауваження. Кінцеві висновки зробимо через декілька днів, коли отримаємо результати всіх аналізів. 

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер