Асист і гол Караваєва допомогли збірній України розгромити Вірменію в матчі Ліги націй

Асист і гол Караваєва допомогли збірній України розгромити Вірменію в матчі Ліги націй

Збірна України провела свій другий матч у дивізіоні В Ліги націй сезону 2022/23, прийнявши в польській Лодзі команду Вірменії.

У стартовому матчі, який відбувся 8 червня в Дубліні, підопічні Олександра Петракова обіграли збірну Ірландії (1:0) завдяки голу Віктора Циганкова. Вірмени також вдало розпочали виступ у нашій групі - з мінімальної перемоги над ірландцями, однак у наступному матчі зазнали поразки від Шотландії (0:2).

У матчі в Лодзі, де три роки тому Олександр Петраков на чолі збірної України U20 здобув перемогу в молодіжному чемпіонаті світу, наставник дозволив собі ротацію складу. В основі вийшли п'ятеро динамівців. На позиції Миколенка на лівому фланзі оборони з'явився Зінченко, а на протилежному фланзі захисту грав Караваєв, тоді як інший динамівець Забарний склав пару Матвієнку в центрі оборони. Ще троє представників "Динамо" грали в півзахисті - Сидорчук і Шапаренко в опорній зоні, Циганков - на правому фланзі атаки. А в воротах свій прощальний матч за збірну України проводив Андрій Пятов - нагадаємо, що Георгій Бущан отримав ушкодження гомілкостопа в поєдинку відбору на ЧС-2022 з Уельсом.

Незважаючи на те, що українці вважалися беззаперечним фаворитом протистояння зі збірною Вірменії, цей матч зовсім не виявився легкою прогулянкою для нашої команди. Протягом усього першого тайму "синьо-жовті" домінували на полі та володіли м'ячем, однак великої кількості гольових нагод підопічним Петракова створити не вдалося. Вірменська команда діяла в обороні великими силами, активно пресингуючи футболістів із м'ячем і перекриваючи вільний простір.

Серед моментів збірної України можна відзначити шанс Яремчука в дебюті матчу, коли форвард із близької відстані замикав поперечну передачу від Мудрика, однак влучив у ноги вірменського голкіпера Юрченка. Ще один сейв воротар суперників здійснив після дальнього удару Циганкова, який із 25-ти метрів цілив під поперечину, а наприкінці першого тайму на удар із напівкола штрафного наважився Шапаренко, однак був трохи неточним. 

Перед перервою на полі спалахнули пристрасті, коли хавбек збірної Вірменії Едгар Бабаян навмисно зірвав останню атаку українців фолом проти Маліновського, за що польський арбітр Даніель Стефанські "нагородив" попередженням і винуватця, і Іллю Забарного - за надмірні емоції.

На старті другої половини поєдинку могли повести в рахунку і вірмени - Забарний не втримав Оганесяна, який прорвався до воріт збірної України через лівий фланг, проте Пятов встиг вийти з воріт і заблокувати передачу суперника. Ще однієї помилки, яка могла коштувати збірній Україні очок, Ілля припустився на 68-й хвилині, коли ледь не зрізав м'яч у власні ворота після навісу Адамяна з правого флангу - Пятов в останню мить встиг нівелювати небезпеку. 

На 61-й хвилині збірній України нарешті вдалося вийти вперед - Караваєв вдало підключився до атаки на правому фланзі та прострілів у центр, де Яремчук пропустив м'яч далі на Маліновського, який майже з лінії штрафного спрямував круглого в сітку воріт - 1:0. 

В аналогічній атаці на 77-й хвилині Караваєв обігрався з Мудриком, суперник цю передачу перехопив, однак повернув м'яч на Олександра, який обвідним ударом в дотик вразив ворота збірної Вірменії - 2:0! Для Караваєва це другий гол за національну збірну України, перший він забив у 2018 році в товариському матчі з Японією. Окрім того, на рахунку захисника тепер 12 результативних передач.

Розгромну крапку в матчі поставив Віталій Миколенко, який відзначився своїм першим голом за "синьо-жовтих" невдовзі після виходу на заміну. Ілля Забарний реабілітувався за свої попередні похибки, запустивши екс-динамівця довгою діагоналлю зі своєї половини поля у прорив лівим флангом. Монрой невдало зіграв на перехопленні, і від ніг Миколенка м'яч втретє опинився у воротах вірменів.

Збірна України переконливо переграла Вірменію - 3:0 та після двох турів Ліги націй набрала максимально можливі 6 очок, очоливши свою групу. 

Заключний матч у червневому слоті збірна Україна проведе через три дні також у Лодзі - 14 червня "синьо-жовті" зустрінуться з командою Ірландії (початок гри - о 21:45 за київським часом).

Ліга націй УЄФА 2022/23. Група В1. 2-й тур

Україна - Вірменія - 3:0 (0:0)

11.0.2022. Лодзь, стадіон ЛКС

Склад збірної України: 1. Пятов (к) - 21. Караваєв, 13. Забарний, 22. Матвієнко, 17. Зінченко (16. Миколенко, 77) - 8. Маліновський, 5. Сидорчук (6. Ігнатенко, 85), 10. Шапаренко (18. Піхальонок, 70) - 15. Циганков, 14. Мудрик (20. Зубков, 77), 9. Яремчук (11. Довбик, 70).

Голи: Маліновський (61), Караваєв (77), Миколенко (84).

Фото - uefa.com, Оксана Васильєва

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер