«Барселона» - «Динамо»: історія зустрічей

«Барселона» - «Динамо»: історія зустрічей

Історія зустрічей "Динамо" і "Барселони" бере свій початок у 1991 році, коли іменитий каталонський клуб, керований у ті часи Йоханом Кройфом, уперше завітав до Києва.

Команди зустрілися в рамках чвертьфіналу Кубка Кубків, дворазовим володарем якого "Динамо" вже було на той момент. "Барселона" ж була рекордсменом за кількістю перемог у турнірі (3), останню з яких вона здобула всього за два сезони до зустрічі з киянами. До слова, каталонський клуб, згодом вигравши турнір і в сезоні 1990/91, так і залишився рекордсменом за кількістю завойованих Кубків володарів Кубків (4), який розігрувався до 1999-го року. Друге місце за кількістю трофеїв (по 2) “Динамо” ділить з "Андерлехтом", "Міланом” та "Челсі"

Кияни зробили золотий дубль у 1990-му, ставши абсолютним рекордсменом СРСР за кількістю чемпіонських титулів (13), однак восени почали сезон у Кубку Кубків, оскільки союзні чемпіонати проводилися у форматі весна/осінь і, відповідно, путівка до Кубка чемпіонів 1990/91 дісталася чемпіону СРСР 1989 року, московському "Спартаку".

Команда Кройфа ж завершила попередній сезон на третьому місці, проте в сезоні 1990/91 і трьох наступних ставала чемпіоном Іспанії, а слідом за Кубком Кубків здобула ще й Кубок чемпіонів.

У "Динамо" було відверто небагато шансів на успіх у першому весняному раунді, після тривалої зимової паузи. У команді наступила зміна поколінь після того, як деякі лідери команди опинились у закордонних клубах. Поїхав за кордон і Валерій Лобановський, командою керував його колишній асистент Анатолій Пузач.

У першому матчі в Києві, який відбувся 6 березня, каталонці здобули досить упевнену перемогу. Хоч підсумкова перевага на табло складала всього один м'яч (2:3), і динамівці при цьому чинили гідний опір, "Барселона" вела в рахунку практично всю гру.

Незважаючи на гідну гру в Києві, перед матчем-відповіддю оптимістично налаштованих на перемогу вболівальників "Динамо" було небагато. У першому у своїй історії матчі на "Камп Ноу" "Динамо" виглядало гідно. Каталонці, ослаблені відсутністю через травму їхнього диригента атак Мікаеля Лаудрупа, довго запрягали, але все ж почали тиснути на ворота гостей після перерви. Однак кияни піймали їх на контратаці. На 62-й хвилині Віктор Мороз, промчав по лівому флангу, прострілив у центр на Сергія Юрана, який ефектним ударом у падінні в один дотик спрямував м'яч до сітки. Динамівці мали шанс забити другий м'яч, інтрига зберігалася на "Камп Ноу" до останніх хвилин, і лише після гола Амора перед фінальним свистком місцева публіка зітхнула з полегшенням.

Кубок володарів Кубків 1990/91. 1/4 фіналу

Динамо - Барселона - 2:3

06.03.1991. Київ. Республіканський стадіон. 100 000 глядачів

"Динамо": Жидков, Лужний, Цвейба (к), Деркач, Ю. Мороз, Беца, Шматоваленко, Заєць, Саленко, Юрченко (Матвєєв, 67), Юран.

Тренер - Анатолій Пузач.

"Барселона": Субісаррета, Елера, Алесанко (к), Сакрістан, Серна, Бакеро, Ортега, Стоїчков, М. Лаудруп (Гарсія, 63), Амор, Бегірістайн (Лопес, 88).

Тренер - Йохан Кройф.

Голи: Бакеро, 6 (0:1). Заєць, 34 (1:1). Ортега, 45 (1:2), Стоїчков, 63 - з пенальті (1:3). Саленко, 82 - з пенальті (2:3).

Попередження: Деркач - Алесанко.

 

Барселона - Динамо - 1:1

20.03.1991. Барселона. "Камп Ноу". 52 000 глядачів

"Барселона": Субісаррета, Нандо, Феррер, Р. Куман, Серна, Бакеро, Сакрістан, Стоїчков (Урбано, 89), Салінас (Гойкоечеа, 52), Амор, Бегірістайн.

Тренер - Йохан Кройф.

"Динамо": Жидков, Лужний, Беца, Деркач, Шматоваленко, Ковалець, В. Мороз, Заєць, Саленко, Юрченко, Юран.

Тренер - Анатолій Пузач.

Голи: Юран, 62 (0:1), Амор, 90 (1:1).

Попередження: Лужний.

 

Наступної очної зустрічі довго чекати не довелося - рівно за рік доля знову звела "Динамо" і "Барселону", вже у груповому раунді Ліги чемпіонів, матчі якого того часу проводилися не тільки восени, а й у незвичну для цієї стадії весняну пору.

Цього разу зоряна команда Йохана Кройфа не залишила шансів киянам, перемігши з рахунком 5:0 за підсумками двох матчів. Три голи з п'яти на рахунку знаменитого болгарського нападника Христо Стоїчкова.

Узяв участь в обох матчах і нинішній наставник "Барселони" Рональд Куман, який роком раніше не зіграв у Києві.

Ліга чемпіонів УЄФА 1991/92. Груповий раунд

Динамо - Барселона - 0:2

04.03.1992. Київ. Республіканський стадіон. 48 500 глядачів.

"Динамо": Кутєпов, Лужний, Цвейба (к), Безсмертний, Шматоваленко, Грицина, Анненков, Заєць, Саленко, Ю. Мороз, Шаран (Волотек, 76).

Тренер - Анатолій Пузач.

"Барселона": Субісаррета (к), Нандо, Гвардіола, Р. Куман, Карлос, Бакеро (Салінас, 65), Надаль, Стоїчков, М. Лаудруп (Бегірістайн, 56), Вітчге, Сакрістан.

Тренер - Йохан Кройф.

Голи: Стоїчков, 33 (0:1), Салінас, 68 (0:2).

Попередження: Безсмертний

 

Барселона - Динамо - 3:0

18.03.1992. Барселона. "Камп Ноу". 53 000 глядачів.

"Барселона": Субісаррета (к), Нандо, Гвардіола (Салінас, 73), Р. Куман, Надаль, Бакеро (Амор, 65), Гойкоечеа, Стоїчков, М. Лаудруп, Вітчге, Сакрістан.

Тренер - Йохан Кройф.

"Динамо": Мартінкенас, Лужний (Волотек, 9), Цвейба (к), Анненков, Шматоваленко, Грицина, Яковенко, Заєць, Саленко (Квіткаускас, 76), Ю. Мороз, Шаран.

Тренер - Анатолій Пузач.

Голи: Стоїчков, 59 (1:0), Стоїчков, 83 (2:0), Салінас, 88 (3:0).

Попередження: Стоїчков - Заєць, Ю. Мороз.

Вилучення: Ю. Мороз (58)

 

Через півтора року "дрімтім" Йохана Кройфа з Рональдом Куманом у складі знову здійснив уже звичний візит до Києва. Цього разу їм протистояло оновлене "Динамо" - уже з Михайлом Фоменком біля керма і молодим Ребровим в основному складі.

Динамівці несподівано повели в рахунку вже на п'ятій хвилині зустрічі після м’яча Шкапенка. Однак уже на 20-й залишилися вдесятьох. Коли Рональд Куман зрівняв рахунок ударом з пенальті, здавалося, що каталонці все ж переламають хід поєдинку на свою користь. Однак команду Фоменка в цій зустрічі було не зупинити. Перед перервою Віктор Леоненко вивів "Динамо" вперед, реалізувавши 11-метровий. А після перерви він оформив дубль, забивши третій м'яч "біло-синіх" після розіграшу кутового.


Звісно, після такого результату поєдинок на "Камп Ноу" викликав ажіотаж у місцевих любителів футболу, які майже повністю заповнили трибуни. І вже там "Барселона" показала свій кращий футбол. Вже до 20-ї хвилині каталонці відіграли два м'ячі - відзначилися Мікаель Лаудруп і Хосе Марія Бакеро, якому асистував Лаудруп. Блаугранас домінували на полі, проте упустили контратаку в середині тайму, яку реалізував Сергій Ребров дальнім ударом з льоту з-за меж штрафного майданчика, не наближаючись до воротаря.

Динамівці повірили в свої сили, однак на самому початку другого тайму знову відзначився Бакеро, замкнувши навіс зі штрафного. Рахунок за сумою двох зустрічей став рівним, і кияни, хоч і в основному відбивалися, не виглядали зовсім безнадійними. Міг забити Леоненко, проте його удар прийшовся у стійку. Звичайно, у господарів поля моментів було куди більше. Потріпав оборону киян Ромаріо. Красивий гол міг забити і Гвардіола, після удару якого м'яч від поперечини, здавалося, опустився за лінію воріт, проте арбітри вирішили, що м'яч повністю не перетнув стрічку.

Однак на 68-й хвилині каталонці все ж таки добилися свого, коли небезпечний штрафний удар реалізував Рональд Куман.

 

Ліга Чемпіонів УЄФА 1993/94. 1/16 фіналу

Динамо - Барселона - 3:1

15.09.1993. Київ. Республіканський стадіон. 70 000 глядачів.

"Динамо": Кутєпов, Лужний (к), Пономаренко, Безсмертний, Шматоваленко, Ковалець, Мізін, Ребров, Топчієв, Леоненко (Шаран, 76), Шкапенко.

Тренер - Михайло Фоменко

"Барселона": Субісаррета (к), Фермер, Гвардіола, Р. Куман, Надаль, Оскар (Салінас, 67), Гойкоечеа, Стоїчков, М. Лаудруп, Амор (Бегірістайн, 60), Іван.

Тренер - Йохан Кройф

Голи: Шкапенко, 5 (1:0), Р. Куман, 27 - з пенальті (1:1), Леоненко, 44 - з пенальті (2:1), Леоненко, 55 (3:1).

Попередження: Безсмертний, Топчієв, Кутепов, Шаран - Оскар, Гойкоечеа, Амор.

Вилучення: Мізін (20)

 

Барселона - Динамо - 4:1

29.09.1993. Барселона. "Камп Ноу". 90 000 глядачів.

"Барселона": Субісаррета (к), Феррер, Гвардіола, Р. Куман, Надаль, Бакеро, Гойкоечеа, Кіке (Карлос, 84), М. Лаудруп, Ромаріо, Бегірістайн (Амор, 59).

Тренер - Йохан Кройф.

"Динамо": Кутєпов, Лужний (к), Пономаренко, Безсмертний, Шматоваленко, Ковалець (Грицина, 5), Анненков, Ребров, Топчієв, Леоненко, Шкапенко.

Тренер - Михайло Фоменко.

Голи: М. Лаудруп, 10 (1:0), Бакеро, 18 (2:0), Ребров, 28 (2:1), Бакеро, 48 (3:1), Р. Куман, 68 (4:1).

Попередження: Гвардіола - Шматоваленко.

 

Безумовно, найбільш пам'ятними для уболівальників "Динамо" у протистоянні з "Барселоною" є історичні перемоги золотої команди Валерія Лобановського в груповому раунді Ліги чемпіонів сезону 1997/98.

До очного протистояння на "Олімпійському" команди підійшли, перебуваючи на різних полюсах турнірної таблиці - кияни очолювали групу, а "Барселона" була на останньому місці, і команді Луї ван Гала, яка була безумовним фаворитом квартету, час було вигравати. Однак активніше розпочали зустріч господарі "Олімпійського", і вже на шостій хвилині Сергій Ребров відкрив рахунок потужним ударом під поперечину з гострого кута.

Каталонці проявили активність і спробували відповісти, однак небезпечніше було біля їхніх воріт. Шевченко пробачив гостей, влучивши в штангу з вигідної позиції, проте Максимов у середині тайму зміцнив перевагу "Динамо". А по перерві кияни добили суперника завдяки гострим контрататкам. В одній із них вилучення заробив голкіпер "Барси" Руд Хесп, а іншу реалізував Юрій Калитвинцев, зробивши рахунок розгромним.


Луї ван Гал не засвоїв урок, і через два тижні його команда була бита і на "Камп Ноу", де всі чекали реваншу подібного до того, який "Барселона" влаштувала у 93-му році. І знову кияни забили швидкий гол. Рахунок відкрив Андрій Шевченко, замкнувши навіс Калитвинцева зі штрафного з правого флангу. Потім Маркус Мерк скасував гол, який забив Андрій Гусін. Але незабаром Гусін навісив на Шевченка і той знову забив головою, випередивши в повітрі Вітора Байю.

Це був вечір Андрія - в кінці тайму Шева сміливо пішов на трьох у чужому штрафному майданчику і заробив пенальті, який сам і реалізував. А добив каталонців Ребров, символічно знущально відправивши м'яч у порожні ворота після помилки каталонського захисту, до якої призвів результативний пресинг команди Лобановського.

Ліга Чемпіонів УЄФА 1997/98. Груповий раунд

Динамо - Барселона - 3:0

22.10.1997. Київ. НСК "Олімпійський". 100 000 глядачів.

"Динамо": Шовковський, Лужний (Волосянко, 65), Головко, Ващук, Дмитрулін, Калитвинцев (к), Косовський, Шевченко, Ребров, Гусін, Максимов (Михайленко, 83).

Тренер - Валерій Лобановський.

"Барселона": Хесп, Феррер, Фернанду Коуту, Оскар (Бускетс, 63), Фігу (к) (Чирич, 82), Рівалдо, Серхі, Дюгаррі (Піччі, 80), Луїс Енріке, Райцигер, Рохер.

Тренер - Луї ван Гал.

Голи: Ребров, 6 (1:0), Максимов 32 (2:0), Калитвинцев, 65 (3:0).

Попередження: Косовський, Ребров - Оскар, Серхі, Фігу, Дюгаррі, Рохер, Фернанду Коуту.

Вилучення: Хесп (62)

 

Барселона - Динамо - 0:4

05.11.1997. Барселона. "Камп Ноу". 86 000 глядачів.

"Барселона": Вітор Байя, Феррер, Фернанду Коуту, Оскар (Надаль, 71), Фігу (к), Джованні (Амор, 53), Рівалдо, Серхі, Чирич, Селадес, Райцигер.

Тренер - Луї ван Гал.

"Динамо": Шовковський, Лужний (Волосянко, 59), Головко, Ващук, Дмитрулін, Калитвинцев (к) (Максимов, 46), Косовський, Шевченко, Ребров, Гусін (Михайленко, 60), Хацкевич.

Тренер - Валерій Лобановський.

Голи: Шевченко, 9 (0:1), Шевченко, 32 (0:2), Шевченко, 44 - з пенальті (0:3), Ребров, 79 (0:4).

Попередження: Фернанду Коуту, Серхі - Гусін.

Вилучення: Серхі (47)

 

Це протистояння "Динамо" з "Барселоною" видалося не надто успішним для киян, але при цьому цілком гідним. Занадто великою була різниця в класі команд. Каталонці, яких очолював Пеп Гвардіола, були на той момент найкращою командою світу, завоювавши в 2009-му вже до осені п'ять трофеїв - чемпіонат, Кубок і Суперкубок Іспанії, Лігу чемпіонів і Суперкубок УЄФА. Після грудневого матчу з “Динамо” в Києві "Барселона" вирушила на Клубний чемпіонат світу до ОАЕ, де також завоювала трофей, таким чином вигравши в 2009-му році у всіх турнірах, у яких брала участь.

До слова, київський матч проходив при найменшій кількості глядачів на той момент в історії зустрічей "Динамо" і "Барселони" (зрозуміло, що в 2020-му році цей антирекорд буде побитий). Вся справа в тому, що динамівці вперше приймали каталонців на стадіоні "Динамо" імені Валерія Лобановського. Інтрига в групі зберігалася до останнього туру, всі команди мали шанси на вихід до плей-офф, і Пеп поставився до матчу з усією серйозністю, виставивши найкращий склад. Динамівці повели в рахунку вже на другій хвилині завдяки голу свого капітана Артема Мілевського, проте ще в першому таймі рахунок зрівняв Хаві, а в кінцівці зустрічі перемогу гостям приніс 22-річний Лео Мессі.

Ліга Чемпіонів УЄФА 2009/10. Груповий раунд

Барселона - Динамо - 2:0

29.09.2009. Барселона, "Ноу Камп", 68 221 глядач

"Барселона": Вальдес, Дані Алвеш, Піке, Пуйоль (к), Абідаль, Туре (Бускетс, 68), Хаві, Кейта, Іньєста (Педро, 46), Мессі, Ібрагімович (Жеффрен, 85).

Тренер - Пеп Гвардіола

"Динамо": Шовковський, Вукоєвич, Шевченко, Мілевський (к), Єременко, Гусєв (Нінкович, 86), Маграо (Бетао, 73), Юссуф (Гіоане, 46), Хачеріді, Алмейда, Ярмоленко.

Тренер - Валерій Газзаєв

Голи: Мессі, 26 (1:0), Педро, 76 (2:0).

Попередження: Маграо, Алмейда.

Динамо - Барселона - 1:2

09.12.2009. Київ, стадіон "Динамо" ім. Валерія Лобановського. 16 873 глядача

"Динамо": Шовковський, Бетао, Вукоєвич, Шевченко, Мілевський (к), Єременко, Михалик, Маграо (Нінкович, 75), Юссуф, Алмейда, Ярмоленко.

Тренер - Валерій Газзаєв

"Барселона": Вальдес, Дані Алвеш, Піке (Маркес, 88), Пуйоль (к), Хаві, Іньєста (Педро, 82), Ібрагімович, Мессі, Кейта, Бускетс, Абідаль.

Тренер - Пеп Гвардіола

Голи: Мілевський, 2 (1:0), Хаві, 33 (1:1), Мессі, 86 (1:2).

Попередження: Алмейда, Вукоєвич, Михалик, Шевченко - Піке, Ібрагімович, Хаві.

Останні очні зустрічі відбулися рік тому, у листопаді 2020-го, так само в рамках групового етапу Ліги чемпіонів. І знову динамівці не змогли досягти позитивного результату у протистоянні з каталонським грандом.

Матч у Барселоні не заладився для «біло-синіх» від самого старту. Вже на 5-й хвилині Попов збив у власному штрафному майданчику Мессі, і аргентинець реалізував пенальті. Динамівці надалі мали можливості, аби зрівняти рахунок – зокрема, Буяльський головою замикав навіс із правого флангу, але голкіпер встигнув викинути руку та перевести м’яча на кутовий, а після перерви Циганков та Супряга не реалізували виходи віч-на-віч із воротарем. В одному з епізодів Кендзьорі вдалося завдати точного удару головою, але арбітр взяття воріт не зарахував, оскільки під час подачі м’яч у повітрі перетнув лицьову лінію.

Біля наших воріт також було «спекотно». Нещерет, який дебютував у єврокубках, витягнув із дев’ятки удар Мессі зі штрафного, але і реакція Руслана не врятувала, коли Піке головою підрізав м’яча у ворота після навісу Фаті. Навіть поступаючись у два м’ячі, динамівці рук не опускали, і продовжували шукати моменти. Циганков не реалізував ще один вихід віч-на-віч із воротарем, але на 75-й хвилині зіграв вдало на добиванні після пострілу Вербича з меж штрафного та сейву голкіпера. Утім, цей гол виявився для динамівців єдиним у матчі, і створити сенсацію на полі каталонців «біло-синім» не вдалося.

Враховуючи, як складався виїзний матч для динамівців, на домашню гру вболівальники «біло-синіх» покладали великі надії. Тим паче каталонці грали на НСК «Олімпійський» без свого лідера Ліонеля Мессі. У першому таймі було мінімум моментів, і рахунок на табло залишався незмінним – 0:0. Але після перерви гостям вдалося забити чотири м’ячі у ворота Бущана та завдати динамівцям найбільшої поразки в очному протистоянні, а заразом помститися за поразку з аналогічним рахунком на «Ноу Камп» у 1997-му.

Ліга Чемпіонів УЄФА 2020/21. Груповий раунд

Барселона - Динамо - 2:1

04.11.2020. Барселона, "Ноу Камп"

"Барселона": тер Штеген, Дест, Піке, Альба, Бускетс (Лангле, 74), де Йонг, П'яніч (Дембеле, 60), Педрі (Ален, 83), Фаті (Трінкао, 74), Мессі, Грізманн (Сержі Роберто, 60).

Тренер – Рональд Куман

"Динамо": Нещерет, Кендзьора, Забарний, Попов, Шабанов, Шепелєв, Андрієвський, Циганков, Родрігес (де Пена, 71), Буяльський (Лєднєв, 86), Супряга (Вербич, 71).

Тренер – Мірча Луческу

Голи: Мессі, 5, пен. (1:0), Піке, 65 (2:0) – Циганков, 75 (2:1).

Попереджений: Буяльський.

Динамо - Барселона - 0:4

24.11.2020. Київ, НСК "Олімпійський"

"Динамо": Бущан, Кендзьора, Миколенко, Забарний, Караваєв (Попов, 60), Шепелєв (Белуце, 83), Буяльський, Гармаш (Андрієвський, 59), Шапаренко (Леднєв, 71), де Пена (Супряга, 71), Вербич.

Тренер – Мірча Луческу

"Барселона": тер Штеген, Дест, Мінгеса, Лангле (Альба, 66), Фірпо, Аленья, П'яніч (Пуч, 65), Трінкао (Конрад, 83), Педрі (Матеус, 73), Коутіньйо (Грізманн, 66), Брейтуейт.

Тренер – Рональд Куман

Голи: Дест, 52 (0:1), Брейтуейт, 57 (0:2), Брейтуейт, 70, пен. (0:3), Грізманн, 90+2 (0:4).

Попередження: Попов – П’яніч.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер