Чемпіонський склад 1961 року. Згадуємо наших героїв

Чемпіонський склад 1961 року. Згадуємо наших героїв

Рівно 60 років тому київське «Динамо» вперше в своїй історії стало чемпіоном СРСР. Це був історичний момент як для клубу, так і для радянського футболу - вперше титул завоювала команда не з Москви.

Специфіка футболу того часу полягала в практично мінімальному використанні гравців. Так, у сезоні 1961-го року лише 15 гравців «Динамо» взяли участь в 10-ти і більше поєдинках чемпіонату з 30-ти в цілому. Але сьогодні ми згадуємо всіх виконавців, які провели на полі хоча б один матч.

ВОРОТАРІ

ОЛЕГ МАКАРОВ (29 матчів, 26 пропущених м'ячів)

Народився 26 липня 1929 року, помер 8 листопада 1995 року



Для Олега Макарова, одного з найсильніших воротарів в історії клубу, той сезон став «лебединою піснею». Він провів майже всі матчі, став одним із ключових гравців чемпіонського сезону, але вже в наступному чемпіонаті його витіснив із основи Борис Разинський, а потім у «Динамо» настала ера Віктора Баннікова.

Всього матчів за «Динамо» в чемпіонатах СРСР - 205

Чемпіон СРСР-1961, володар Кубка СРСР-1954

Історія кар'єри Макарова в розділі «Золоті імена»

ЛЕОНІД КЛЮЄВ (4 матчі, 2 пропущених м'ячі)

Народився 1 січня 1940 року, загинув 1 липня 1981 року

Це був єдиний сезон для молодого голкіпера в «Динамо». Клюєв був дублером Олега Макарова, а після завершення чемпіонату покинув Київ і продовжив кар'єру на сході України, де спочатку провів 2 сезони за донецький «Шахтар», а потім став основним голкіпером луганської «Зорі».

Офіційно золоту медаль чемпіона СРСР не отримав, але на поле виходив і свій внесок в перемогу вніс.

Всього матчів за «Динамо» в чемпіонатах СРСР - 4

Чемпіон СРСР-1961 (медаль не отримав)

ЗАХИСНИКИ

МИКОЛА КОЛЬЦОВ (28 матчів)

Народився 11 травня 1936 року, помер 27 грудня 2011 року


Микола Кольцов - третій праворуч

Чіпкого правого захисника з куйбишевських «Крильєв Совєтов» запросив до Києва архітектор чемпіонської команди В'ячеслав Соловйов. І в першому ж своєму сезоні Кольцов став гравцем основи та чемпіоном Союзу! Але через рік Соловйов покинув столицю УРСР, а слідом за ним втратив місце в основі і Кольцов. Ще через рік він перебрався до Харкова, де успішно виступав кілька років.

Всього матчів за «Динамо» в чемпіонатах СРСР - 44

Чемпіон СРСР-1961

Історія кар'єри Кольцова в розділі «Золоті імена»

АНАТОЛІЙ СУЧКОВ (25 матчів)

Народився 5 листопада 1934 року, помер 10 жовтня 2021 року

Анатолій Сучков - другий ліворуч

На жаль, але Анатолій Андрійович зовсім трохи не дожив до 60-річного ювілею чемпіонського успіху «Динамо». Непоступливий крайній захисник 50-х-60-х років, один із ключових гравців команди того сезону, потім тренер-селекціонер... Заслуги Анатолія Сучкова золотими літерами вписані в історію нашого клубу.

Після чемпіонства в 1961-му Сучков ще два сезони був основним гравцем команди, але через важку травму не зміг продовжити кар'єру в Києві, перебравшись до Львова.

По завершенню кар'єри працював тренером і начальником команд у різних клубах, сумарно віддав київському «Динамо» 33 роки як гравець і селекціонер.

Всього матчів за «Динамо» в чемпіонатах СРСР - 108

Чемпіон СРСР-1961

Історія кар'єри Сучкова в розділі «Золоті імена»

ВОЛОДИМИР ЩЕГОЛЬКОВ (22 матчі)

Народився 1 червня 1937 року, помер 22 жовтня 2008 року

Уродженець Одеси став знаковою фігурою в історії «Динамо». Довгий час він був основним і важливим гравцем для місцевого «Чорноморця», де закривав позицію крайнього захисника. Наставник «Динамо» В'ячеслав Соловйов продовжував шукати гравців для команди, здатної замахнутися на золоті медалі, і звернув увагу на універсального футболіста з Одеси.

Щегольков затримався в Києві на 7 сезонів, ставши стабільним гравцем основи. Після переходу в «Динамо» він щороку (!) опинявся в списках найкращих футболістів УРСР і двічі в списках найкращих гравців країни. Після чемпіонату 1967 року покинув Київ і перебрався в донецький «Шахтар», де провів один невдалий сезон.

Всього матчів за «Динамо» в чемпіонатах СРСР - 209 (5 голів)

Чемпіон СРСР-1961, 1966, 1967

Володар Кубка СРСР-1964, 1966

Історія кар'єри Щеголькова в розділі «Золоті імена»

ВОЛОДИМИР АНУФРІЄНКО (15 матчів)

Народився 15 березня 1937 року, помер 30 квітня 2009 року

Володимир Ануфрієнко - четвертий ліворуч

Корінний киянин, вихованець столичного футболу. Кілька сезонів провів у дублі «Динамо», до основи підібрався в сезоні 1960-го року, вигравши з командою «срібло». У чемпіонському сезоні був гравцем ротації, але награв необхідні для медалі поєдинки. Стабільним футболістом основи команди він так і не став, у наступному чемпіонаті провів 10 матчів і покинув команду.

Після завершення кар'єри Ануфрієнко став дитячим тренером і зробив великий внесок у створення та розвиток відомої дніпропетровської школи ДЮФШ «Дніпро-1975». Був першим тренером легендарного динамівця Анатолія Дем'яненка. У 1986-му році отримав звання заслуженого тренера СРСР.

Всього матчів за «Динамо» в чемпіонатах СРСР - 46

Чемпіон СРСР-1961

Історія кар'єри Ануфрієнка в розділі «Золоті імена»

ВІТАЛІЙ ЩЕРБАКОВ (12 матчів)

Народився 28 січня 1935 року, помер 23 травня 2001 року

Гравець ротації, який затримався в Києві всього на два сезони. За свою недовгу 10-річну кар'єру Віталій Щербаков пограв у Ростові, Львові, Москві, Києві, Дніпропетровську. Після чемпіонського сезону провів у «Динамо» ще один рік (6 матчів) і переїхав до Дніпропетровська, де і закінчив кар'єру.

Всього матчів за «Динамо» в чемпіонатах СРСР - 18

Чемпіон СРСР-1961

ВОЛОДИМИР ЄРОХІН (2 матчі)

Народився 10 квітня 1930 року, помер 6 жовтня 1996 року

Для правого захисника Володимира Єрохіна чемпіонський сезон став останнім в «Динамо». Один з ветеранів команди свої кращі роки залишив позаду, але його досвід і ігрова самовідданість стали прикладом для молодих одноклубників. Єрохін на прізвисько «Солдат» віддав «Динамо» 9 років кар'єри, далеко не у всіх чемпіонатах він був основним, але роль цього досвідченого захисника в чемпіонство команди слід оцінити по достоїнству.

Всього матчів за «Динамо» в чемпіонатах СРСР - 18

Чемпіон СРСР-1961 (медаль не отримав)

ВІКТОР ПЕСТРИКОВ (1 матч)

Народився 4 серпня 1941 року, помер 17 лютого 1993 року

За 4 роки в першій команді «Динамо» Віктор Пестриков так і не став гравцем основи. Всього 14 поєдинків у чемпіонатах СРСР, а в чемпіонському сезоні лише один вихід на заміну. Після відходу з «Динамо» його кар'єра в плані ігрової практики була куди більш продуктивною, особливо це стосується виступів за київський СКА.

Після завершення кар'єри працював тренером і начальником різних українських команд.

Всього матчів за «Динамо» в чемпіонатах СРСР - 14

Чемпіон СРСР-1961 (медаль не отримав)

ПІВЗАХИСНИКИ

ВІКТОР СЕРЕБРЯНИКОВ (29 матчів, 4 голи)

Народився 29 березня 1940 року, помер 12 листопада 2014 року

Справжня легенда київського «Динамо». Один із найбільш титулованих гравців в історії клубу, справжня зірка радянського футболу свого часу. У 1959-му році вихованець запорізького «Металурга» переїхав до Києва і вже в другому своєму сезоні почав забивати голи. Став першим гравцем, якого покликав у «Динамо» В'ячеслав Соловйов (видатний наставник свого часу працював із юнацькою збірною СРСР і прекрасно знав ігрові можливості Серебряникова).

За 12 сезонів у «Динамо» Віктор завоював чотири золоті медалі, три срібні, двічі ставав володарем Кубка Союзу. За підсумками дев'яти сезонів його включали до почесного списку «33-х найкращих», із них - двічі під №1. Серебряников - своєрідний рекордсмен радянського, і відповідно, українського футболу. Він брав участь у фінальних стадіях трьох (!) чемпіонатів світу: у Чилі в 1962-му, в Англії в 1966-му і в Мексиці в 1970-му.

Лише через 20 років повторити це досягнення вдалося динамівцям іншого зоряного покоління - Віктору Чанову, Володимиру Безсонову й Анатолію Дем'яненку, для яких третім мундіалем став турнір в Італії в 1990-му.

Всього матчів за «Динамо» в чемпіонатах СРСР - 299 (70 голів)

Чемпіон СРСР-1961, 1966, 1967, 1968, 1971

Володар Кубка СРСР-1964, 1966

Історія кар'єри Серебряникова в розділі «Золоті імена»

ЙОЖЕФ САБО (27 матчів, 3 голи)

Народився 29 лютого 1940 року

Ключовий центральний півзахисник «Динамо» того сезону, один із найкращих хавбеків радянського футболу 60-х років. Йожеф Сабо був безумовно найважливішою фігурою в чемпіонському складі киян - непоступливий боєць у центрі поля, володар потужного удару здалеку, яким він неодноразово успішно користувався.

Згодом Сабо став і штатним пенальтистом «Динамо», хоча і інших майстрів у нашій команді в цьому компоненті завжди вистачало. Поруч із метром Юрієм Войновим Йожеф швидко прогресував, ставши помітною фігурою всього радянського футболу.

«Зібрали гарну молодь, підібралося дуже талановите покоління гравців - Біба, Лобановський, Трояновський, Каневський, Базилевич. Всі прекрасні футболісти, де б сьогодні таких знайти... Я не згоден з думкою, що тоді був не той футбол, не та техніка, як зараз. Були прекрасні, дуже технічні футболісти», - згадує той сезон Йожеф Йожефович.

Після київського «Динамо» Йожеф Сабо провів рік у «Зорі», а догравав у московському «Динамо». Тренерська кар'єра Сабо також була досить успішною з точки зору титулів і трофеїв - він двічі виграв чемпіонат і Кубок України з нашою командою.

Всього матчів за «Динамо» в чемпіонатах СРСР - 245 (42 голи)

Чемпіон СРСР-1961, 1966, 1967, 1968

Володар Кубка СРСР-1964, 1966

Історія кар'єри Сабо в розділі «Золоті імена»

ЮРІЙ ВОЙНОВ (21 матч, 3 голи)

Народився 29 листопада 1931 року, помер 22 квітня 2003 року

Для чемпіонського «Динамо» фігура Юрія Войнова була неймовірно важливою. На той момент він був визнаною зіркою радянського футболу, одним із найкращих гравців чемпіонату світу-1958, чемпіон Європи-1960.

У 1955-му році динамівці витягли «щасливий квиток«, коли наставник команди Олег Ошенков запросив півзахисника ленінградського «Зеніту» Юрія Войнова. Універсал, майстер організації атак і персональної опіки, наставник для молоді та опора для головного тренера. Войнов вів за собою динамівську молодь, яка зуміла перервати монополію московських клубів на чемпіонські титули.

9 сезонів Юрій Миколайович був душею «біло-синьої» команди. Він завершив кар'єру в Києві, а потім 16 років працював тренером різних українських команд.

Всього матчів за «Динамо» в чемпіонатах СРСР - 174 (22 голи)

Чемпіон СРСР-1961, 1966, 1967, 1968

Володар Кубка СРСР-1964, 1966

Історія кар'єри Войнова в розділі «Золоті імена»

ВАСИЛЬ ТУРЯНЧИК (9 матчів, 1 гол)

Народився 17 квітня 1935 року

Всього 1 гол забив у тому сезоні Василь Турянчик, але якою була його ціна! У виїзному матчі проти головного конкурента, наприкінці зустрічі, коли сил у команди практично не було... Вихованець закарпатського футболу став знаковою фігурою в історії «Динамо». Василь Юрійович один із небагатьох, хто провів за «біло-синіх» понад 300 матчів у чемпіонатах СРСР і виграв 4 чемпіонські титули.

Турянчик при цьому на полі виконував різні функції: від захисника до форварда, як того вимагала ситуація. Так, у «Динамо» він почав лівим півзахисником, замінивши земляка, що повернувся до Ужгорода - Ернеста Юста, в майбутньому найефективнішого тренера «Карпат». Потім Соловйовим був відтягнутий до центра захисту - цією позицією поступився йому Володимир Щегольков, якого В'ячеслав Дмитрович перевів на правий фланг оборони. Потім - при Маслові - Василя переведуть на інше місце на полі.

Завершивши активні виступи, невеликий любитель суєти великих міст Турянчик повернувся до рідного Закарпаття. Тренував дорослі та дитячі команди Ужгорода, Іршави, Мукачева. Саме в цьому місті він зараз і живе.

Всього матчів за «Динамо» в чемпіонатах СРСР - 308 (12 голів)

Чемпіон СРСР-1961, 1966, 1967, 1968

Володар Кубка СРСР-1964, 1966

Історія кар'єри Турянчика в розділі «Золоті імена»

АНДРІЙ БІБА (17 матчів, 5 голів)

Народився 10 серпня 1937 року

Один із найкращих півзахисників в історії «Динамо». Біба був запрошений із юнацького футболу в «Динамо» ще Олегом Ошенковим.

Чудове бачення поля робило Андрія головним організатором атак, диспетчером. До цього слід додати його людські якості: врівноваженість і розсудливість - без них не можна керувати партнерами. Ці риси допомагають не допустити нервозності і, тим паче, паніки в скрутні хвилини.

Прекрасна техніка, вміння віддати точну, «зрячу» передачу поєднувалися з сильними ударами з дальньої дистанції та підключеннями в штрафний майданчик, які часто завершувалися його ж голами.

Після завершення кар'єри Андрій Андрійович займався тренерською та селекційною роботою, був ініціатором запрошення в «Динамо» Віктора Колотова, довгі роки займався пошуком нових талантів для нашої команди.

Всього матчів за «Динамо» в чемпіонатах СРСР - 308 (12 голів)

Чемпіон СРСР-1961, 1966, 1967, 1967

Володар Кубка СРСР-1964, 1966

Історія кар'єри Біби в розділі «Золоті імена»

ВОЛОДИМИР СОРОКІН (3 матчі)

Народився 3 лютого 1937 року

Історія Володимира Сорокіна в Києві досить драматична. Виходячи з подій сезону 1960-го року, він повинен був стати основним гравцем команди і в чемпіонському сезоні. Але спочатку проблеми зі здоров'ям, а потім смерть батька вибили його з колії і Сорокін замість важливого гравця півзахисту став запасним.

У підсумку Володимир покинув Київ по ходу чемпіонату 1961 та повернувся до московського «Динамо». Далі в його кар'єрі були успішні виступи за донецький «Шахтар», куди його запросив екс-наставник нашої команди Олег Ошенков.

Всього матчів за «Динамо» в чемпіонатах СРСР - 50 (2 голи)

Чемпіон СРСР-1961 (медаль не отримав)

НАПАДНИКИ

ВАЛЕРІЙ ЛОБАНОВСЬКИЙ (28 матчів, 10 голів)

Народився 6 січня 1939 року, помер 13 травня 2002 року

Успіхи Лобановського-тренера затьмарили успіхи Лобановського-гравця. Але саме Валерій Лобановський в якості футболіста став найважливішою фігурою першого чемпіонства «Динамо»! Більше за Лобановського в чемпіонському сезоні забив тільки Віктор Каневський, а ряд голів Валерія Васильовича стали переможними (в ворота «Молдови» і московського «Динамо», важливий дубль проти «Кайрата»), і принесли команді важливі очки в боротьбі за титул.

Лобановський-футболіст, незважаючи на безліч легенд про нього як про індивідуаліста, навіть егоїста на полі, реально грав у командний футбол. Він був не жадібний до м'яча в потрібні моменти. Коли «балетно» протягував до штрафного м'яч, заодно натягнувши на себе мінімум двох супротивників, часто несподівано відпасовував назад, в зону, яку сам і від суперників звільнив. Відпасовував партнерам із більш сильним ударом - Юрію Войнову, Віктору Серебряникову, Йожефу Сабо. А ті кинджалом втикали м'яч у чужі ворота.

У двох наступних сезонах Лобановський був стабільним і важливим гравцем основного складу, а в 1965-му році перебрався до одеського «Чорноморця».

Повернення Валерія Васильовича до «Динамо» в якості головного тренера в 1973-му відкрило найуспішнішу сторінку в історії нашого клубу...

Всього матчів за «Динамо» в чемпіонатах СРСР - 144 (42 голи)

Чемпіон СРСР-1961

Володар Кубка СРСР-1964

Історія кар'єри Лобановського-гравця в розділі «Золоті імена»

ОЛЕГ БАЗИЛЕВИЧ (26 матчів, 10 голів)

Народився 6 липня 1938 року, помер 16 жовтня 2018 року

Олег Петрович Базилевич, як і Валерій Лобановський, був унікальною особистістю для «Динамо». Його вклад у чемпіонський успіх в якості гравця важко переоцінити, а потім Олег Базилевич став помітною фігурою і на тренерському терені.

Голи Базилевича принесли «Динамо» в сезоні-1961 чимало очок, а його взаємодія на полі з Лобановським і Каневським стала одним із найважливіших елементів динамівської атаки. Чим цікавий був футболіст Базилевич? Як і належить правому крайку, він був найбільш швидкісним у команді, до того ж володів пристойним дриблінгом. Але фірмовим блюдом Базиля було вистрибування та забивання головою м'ячів після подачі кутових Валерієм Лобановським. Тому їх зв'язка при подачі кутового від лівого прапорця увійшла в історію футболу СРСР.

Як і Лобановський, Олег Базилевич пішов по маршруту Київ - Одеса - Донецьк, а в 1974-му повернувся до рідного «Динамо», де і домігся видатних успіхів як футбольний тренер.

Всього матчів за «Динамо» в чемпіонатах СРСР - 161 (53 голи)

Чемпіон СРСР-1961

Володар Кубка СРСР-1964

Історія кар'єри Базилевича-гравця в розділі «Золоті імена»

ВІКТОР КАНЕВСЬКИЙ (26 матчів, 18 голів)

Народився 3 жовтня 1936 року, помер 25 листопада 2018 року

Капітан, лідер, найкращий бомбардир. Наставник чемпіонського складу В'ячеслав Соловйов зробив ставку на Каневського, як ключового виконавця команди, і не прогадав! Каневський був надзвичайно технічним, мав свій фірмовий фінт, на який ловилися досвідчені захисники. Удар у нього був поставлений з обох ніг. Причому Віктор намагався «пробивати» воротарів із найнесподіваніших позицій. Його гру відрізняли висока стартова швидкість і хороше бачення поля.

З 18-ти голів того сезону третина стали переможними, а всього в тому сезоні Віктор Каневський забив більше 30% всіх командних голів київської команди!

«Вітя - гравець від Бога. Можу казати це з повною впевненістю, оскільки багато чого побачив на своєму футбольному віку. Погане та хороше ходять "під ручку" - про Каневського ж можна говорити тільки хороше. Думаю, він був просто талановитою людиною. Звичайною талановитою людиною, якому на роду було написано стати загальним кумиром», - згадував про Каневського його партнер по атаці «Динамо» Валентин Трояновський.

Всього матчів за «Динамо» в чемпіонатах СРСР - 195 (80 голів)

Чемпіон СРСР-1961

Володар Кубка СРСР-1964

Історія кар'єри Каневського в розділі «Золоті імена»

ВАЛЕНТИН ТРОЯНОВСЬКИЙ (15 матчів, 2 голи)

Народився 1 червня 1939 року, помер 18 січня 2021 року

Кар'єра Валентина в «Динамо» була недовгою, але яскравою. Наставник команди В'ячеслав Соловйов довірив Трояновському реалізацію своїх тренерських задумів і з'єднав його дуетом на лівому фланзі з Валерієм Лобановським.

Це було дуже точне рішення тренера. Трояновський дуже скоро зрозумів, як грати з Лобаном, паси йому не давати на хід, тільки в ноги. Але було б невірно оцінювати його манеру гри, обмежуючи взаємодією тільки в парі з Лобановським. Із його рідкісним баченням всього футбольного поля, умінням блискавично приймати правильні рішення і найвищим рівнем техніки, він був одним із найкорисніших гравців «Динамо».

На жаль, але проблеми поза футбольним полем так і не дозволили Трояновському повністю розкритися в «Динамо», так і в футболі взагалі. Після «Динамо» він виступав за вінницький «Локомотив», одеський «Чорноморець», «Кривбас» із Кривого Рогу, але це був зовсім інший рівень, ніж міг би бути в «Динамо».

Всього матчів за «Динамо» в чемпіонатах СРСР - 54 (12 голів)

Чемпіон СРСР-1961

Історія кар'єри Трояновського в розділі «Золоті імена»

МИКОЛА КАШТАНОВ (11 матчів, 1 гол)

Народився 15 жовтня 1938 року

Всього один сезон в «Динамо», той самий чемпіонський! Вихованець запорізького футболу не витримав конкуренцію в атаці киян і покинув команду після закінчення чемпіонату-1961.

Свій єдиний гол за «Динамо» Микола Каштанов забив у поєдинку проти московських одноклубників, поставивши крапку в матчі - 3:1. Зіграних ним матчів для отримання медалі не вистачило.

Після київського «Динамо» Каштанов виступав за різні клуби в різних лігах СРСР, а після завершення кар'єри довгі роки працював тренером у дитячо-юнацьких футбольних школах Харкова.

Всього матчів за «Динамо» в чемпіонатах СРСР - 11 (1 гол)

Чемпіон СРСР-1961 (медаль не отримав)

ІГОР ЗАЙЦЕВ (8 матчів, 1 гол)

Народився 21 квітня 1934 року, помер 28 січня 2016 року

Ще один протеже В'ячеслава Соловйова. Наставник покликав до Києва одного з ключових гравців московського «Локомотива» в кінці 50-х, але кар'єра в «Динамо» у Зайцева не склалася.

Перший сезон він провів на непоганому рівні, відіграв в 16-ти матчах, став срібним призером чемпіонату-1960. Але вже роком пізніше у Ігоря не було великих шансів у конкуренції з динамівськими метрами атаки і його роль звелася до запасного статусу.

Після «Динамо» він виступав у ряді українських команд, а після завершення кар'єри поєднував спортивну діяльність (тренер, інспектор) з іншими професіями.

Всього матчів за «Динамо» в чемпіонатах СРСР - 24 (1 гол)

Чемпіон СРСР-1961 (медаль не отримав)

ВАЛЕРІЙ ВЕРИГІН (3 матчі)

Народився 7 червня 1941 року, помер в 1995-му році

Виступав за дубль «Динамо», після чого Веригіна стали залучати до матчів першої команди. У чемпіонському сезоні був глибоким запасним, практично без шансів на появу на полі.

У наступні роки Валерій частіше виходив на поле, але за 4 повноцінних сезони основним гравцем так і не став. Надалі захищав кольори ряду українських клубів, найбільше матчів провів за київський СКА.

Всього матчів за «Динамо» в чемпіонатах СРСР - 49 (7 голів)

Чемпіон СРСР-1961 (медаль не отримав)

Володар Кубка СРСР-1964

***

Біографії тренерського штабу «Динамо»

В'ячеслав Соловйов

Михайло Коман

Віктор Терентьєв

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер