Cтадіон «Краковії»: представляємо арену, на якій «Динамо» прийме АЕК

Cтадіон «Краковії»: представляємо арену, на якій «Динамо» прийме АЕК

15 вересня київське «Динамо» в рамках 2-го туру групового етапу Ліги Європи прийматиме кіпрський АЕК з Ларнаки. Матч відбудеться у Польщі на стадіоні «Краковії», що у місті Краків.

Стадіон «Краковії» з 1936 року носить ім’я відомого польського державного діяча Юзефа Пілсудського - першого голови відродженої Польської держави, засновника польської армії та маршала Польщі. Використовується в основному, для футбольних матчів та є домашньою для місцевого ФК «Краковія». Власником арени є гміна міста Кракова. Пропонуємо дізнатися більше про стадіон, на якому динамівцям належить грати найближчий матч.

Історія

Місце, на якому розташована сучасна арена, є найстарішим, на якому знаходиться стадіон, де б проводилися матчі сучасної польської «Екстракляси» — з 1912 року.

Перший стадіон «Краковії» - «Парк Г’єр спортивного клубу Краковія» - був спроектований Францішеком Мончинським і побудований у 1912 році Його будівництво було б неможливим без щедрості вболівальників, які зібрали 8 200 крон (загальна вартість склала 20 тисяч). Також поруч було збудовано додатковий тренувальний майданчик. Стадіон був відкритий 31 березня 1912 року матчем між «Краковією» та командою «Погонь» зі Львова.

1914 року його було зруйновано російськими військами під час Першої світової війни, а наступного року відновлено. Арена також постраждала від  Другої світової війни та протягом 1945-1946 років відновлювалася від її наслідків. 16 грудня 1963 року стадіон був підпалений невідомими і згорів ущент. Нову арену було відкрито 11 вересня 1966 року, хоча роботи тривали до 1967 року. Глава держави Юзеф Пілсудський, на честь якого будівля була названа, відвідував стадіон щонайменше двічі – у 1917 році він спостерігав за поєдинком «Краковії» з командою 1-го полку піхоти польських легіонів, а через чотири роки — за грою «Краковії» проти угорського «Ваша». У 1968-1969 роках були побудовані велотрек і трибуна для всіх сидячих місць. Також були ліквідувані тенісні корти, де раніше був літній кінотеатр і парк розваг.

Старий стадіон вміщував 6 500 місць (1 100 місць були накриті дахом), у тому числі 350 місць для вболівальників гостей. 21 серпня 2004 року відбулося урочисте відкриття освітлення стадіону (1400 люкс) під час гри «Краковії» з «Одрою Водзіслав».

Цей стадіон знесли в середині 2009 року. З тих пір і до вересня 2010 року зводилося будівництво повністю нової сучасної арени приблизно на тому ж самому місці. Проект стадіону розробив консорціум польських та іспанських архітектурних компаній Estudio Lamela Sp., Estudio Lamela S.L., Sener Sp. та Sener Ingenieria y Sistemas S.A, які відомі, зокрема, реконструкцією стадіону «Сантьяго Бернабеу» у Мадриді. Генеральним конструктором виступив консорціум німецької Alpine Bau Deutschland AG, австрійської Alpine Bau GmbH та польської Alpine Construction Polska Sp. та KPBP «Budus» S.A. Вартість була запланована на рівні 157 мільйонів злотих.

Після реконструкції стадіон вміщує 15 016 глядачів та відповідає критеріям 3-ї категорії УЄФА, а також більшості вимог вищої категорії Еліт, завдяки чому у червні 2017 року тут проходив фінал молодіжного Чемпіонату Європи.

«Краковія» зіграла свій перший офіційний матч на новому стадіоні 25 вересня 2010 року.

Проект і будівництво стадіону неодноразово отримували нагороди на багатьох архітектурних конкурсах. У 2010 році він був удостоєний нагороди Януша Богдановського, яку присуджує Асоціація Archi-Szopa за найкращу архітектурну споруду в місті Кракові. Стадіон розташований на південь від парку Блоня (у районі Звежінець у Краковії), неподалік від стадіону головного суперника «Краковії», краківської «Вісли».

Конструкція

Відповідно до вимог конкурсу на будівництво, будівля арени не могла заважати місцевій архітектурі міста та виду Вавельського замку, що накладало обмеження по висоті трибун. За задумом Ламели стадіон мав підніматися на південь, де базується єдина дворівнева трибуна, а північна сторона мала бути найкоротшою. Це також місце, передбачене для комерційних точок, яке виявилося досить популярним після відкриття стадіону.

Проста і скромна форма, запропонована Lamela, широко використовує тему смужок, символічно звертаючись до прізвиська місцевого клубу «Краковія» - «Паси» (з польської pasy перекладається, як «смужки», «смугасті»). У його південно-східному кутку мала бути споруджена нова крита арена, яка об’єдналася зі стадіоном, але через брак коштів її створення було неможливим. На щастя, сам стадіон був безпечним, його було побудовано швидше, ніж очікувалося, лише за 14 місяців.

Трибуни, що вміщують приблизно 15 000 глядачів, не дозволяють мріяти про натовпи, які колись досягали 30 тисяч і більше на матчах «Краковії», але більше відповідають поточному попиту. 13 853 місця призначені для вболівальників «Краковії» та 1 057 для вболівальників гостей – це понад 7% місць на стадіоні, що приблизно на 306 місць більше необхідних 5%. Додатково передбачено 106 місць для преси.

На західній трибуні є розбірна частина з місцем для концертної сцени, але більш корисним виявилося створення там дечого іншого – місця для гри дітей під час футбольних поєдинків.

Характеристики

Стадіон є типовим футбольним стадіоном. Розміри поля відповідають стандартам FIFA і складають 105 х 68 метрів. Поле з натуральним трав’яним покриттям (на розі Західної площі є зелена зона, де вирощують стадіонну траву), а покриття навколо поля – штучна трава та бруківка. Відстань між бічними сидіннями та сидіннями першого ряду коливається від 6 метрів (північна трибуна), 8 метрів (східна та південна трибуни) до 10 метрів (західна трибуна). Стадіон має три однорівневі трибуни та одну дворівневу основну трибуну, хоча поділ на окремі трибуни не видно зовні будівлі, адже стадіон створює єдину компактну структуру. Висота трибун відповідно 14, 10, 12 і 19 метрів. Арена повністю покрита дахом.

Лави для гравців розташовані біля південної трибуни та врізані в VIP-зону. Праворуч від входу знаходиться лава «Краковії», а ліворуч – лави для делегата Польського футбольного союзу та гравців команди гостей. Ігрове поле опускається на 1,10 м нижче рівня землі за межами стадіону. Перший ряд сидінь на бортику на висоті 70 см над газоном. Є невисокі (110 см) перила, які захищають фанів від падіння.

Вхід для гравців розташований по центру в середині VIP-сектору. Гравці вибігають на поле через висувний тунель. Навколо всього поля розташовані сходи, які ведуть з трибун на поле – зрозуміло, що вболівальникам користуватися ними не дозволено.

Трибуни круті, а проходи вузькі, що дозволяє майже 100% сидінь розташовувати від центральної точки не далі ніж 90 метрів — це гранична відстань, яка вважається оптимальною для перегляду футбольних матчів. Це забезпечує всім уболівальникам безперешкодний огляд і чудову видимість, чого неможливо досягти на великих стадіонах. Вони можуть відчути футбольні яскраві емоції. Кут нахилу трибун внизу становить 25°, а в останньому ряду партеру збільшується до 31°. У VIP секторі 27°, на балконі 5°. Трибуни знаходяться трохи вище поля, від якого відокремлені перилами. Усі сидіння пронумеровані та складаються, щоб займати менше місця та полегшувати вхід або вихід із ряду.

Південна трибуна

Південна трибуна — головна трибуна стадіону. Місткість 4691 глядач. Це єдина дворівнева трибуна на стадіоні. Вона поділена на п'ять секцій. Три з них розташовані на першому рівні, а це: секції G, E (по 14 рядів) і VIP-секція, яка вміщує 476 осіб і має 11 рядів. Дві інші, секція F і H (з вісьмома і дев'ятьма рядами відповідно) розташовані на другому рівні трибуни. Площа під трибунами була спроектована як вендор-простір. Його поверховість інколи сягає 6 поверхів: -1 (підземний), 0 (цокольний) і наступні: 1, 2, 3 і 4. Тут 493 кімнати площею понад 16 тисяч квадратних метрів.

Західна трибуна

Західна трибуна розташована з боку вулиці Ignacego Kraszewskiego. Вона поділена на дві частини, I та J. Обидві мають 22 ряди. Західна трибуна — найбільша з трьох однорівневих трибун стадіону. Частина J – це місця, підготовлені спеціально для уболівальників команди гостей. ЇЇ місткість – 1057 осіб. Секція також має окремий вхід і фойє, призначені тільки для вболівальників команди гостей.

Східна трибуна

Східна трибуна — найменша трибуна стадіону. Головна репрезентативна площа розташована між цією трибуною і вулицею Калужою. Трибуна розділена на дві стандартні секції: B (тільки сектори B4 і B5) і D. Це місце, де під час матчів свою команду підтримують найфанатичніші вболівальники «Краковії». Крім того, є 42 місця для людей з обмеженими можливостями та ще 42 призначені для їхніх помічників.

У перспективі до південно-східного кута примикатиме крита спортивна арена. До того часу це буде зелена зона.

Північна трибуна

Північна трибуна, протилежна основній трибуні, розділена на секції А і В (сектори В1, В2, В3). Кожен з них має 16 рядів. Під північною трибуною знаходиться комерційна зона. Вона складається з семи торгових одиниць різного розміру, кожна з яких має окремий вхід прямо на вулицю Фоча. У двох кінцях блоків планується відкрити кафе, а в решті – магазини та інші комерційні об’єкти. Такі приміщення є дворівневими - на перший поверх можна піднятися по сходах, окремим для кожного помешкання.

Цікаво, що на північ від стадіону є огороджена територія для вболівальників гостей. Окремої стоянки для автобуса вболівальників гостей немає. Їм потрібно вийти на автобусній зупинці біля стадіону на вулиці Фоча, пройти просто до одного з шести турнікетів, щоб потрапити в приміщення і попрямувати до фойє для вболівальників команди гостей.

Також на стадіоні є VIP-фойє, 26 розкішних скай-боксів та два рівні зони для преси – вищій і нижчий.

Сцена

Стадіон «Краковії» був спроектований для проведення не лише футбольних матчів, а й концертів та інших розважальних заходів. Під час поєдинків майданчик сцени являє собою просто прямокутний коридор під трибуною, з'єднаний із сусіднім західним коридором двома переходами. Додаткових приміщень тут немає, лише два входи, які ведуть у І сектор.

Перед концертами прибирають трибуни над сценою (а точніше 11 нижніх рядів у центральній частині Західної трибуни). Спеціальна конструкція дозволяє проводити їхній повний демонтаж, що займає не більше кількох годин. Це створює місце для належної сцени, де можна вільно встановлювати декорації. Площа сцени може бути розширена до поля. Дах над трибуною захищає обладнання від дощу, але при необхідності також є можливість додати додатковий дах над передньою частиною сцени. На час концертів поле накривають, щоб захистити газон від забивання.

Український слід

9 жовтня 2016 року ФІФА дозволила збірній України з футболу провести в Кракові на стадіоні «Краковії» відбірковий матч до ЧС-2018 проти збірної команди Косова, оскільки між країнами були відсутні дипломатичні стосунки та на той момент Україна не визнавала косівські паспорти. Незважаючи на думку української сторони, влада міста Кракова дозволила, щоб на матчі були присутні лише 999 вболівальників.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер