«Динамо» – «Спарта» – 1:0. Вдале завершення першого в історії виступу в групі Кубка чемпіонів

«Динамо» – «Спарта» – 1:0. Вдале завершення першого в історії виступу в групі Кубка чемпіонів

Це був перший (і, як виявилося, останній) розіграш турніру, який проводився за новою схемою. Якщо раніше всі стадії складалися з двохматчевих протистоянь, то цього сезону організатори зробили груповий етап. До нього увійшли вісім команд, що подолали два кваліфікаційних раунди та утворили дві групи, переможці яких виходили до фіналу турніру.

Київське «Динамо», аби увійти до вісімки найсильніших, спочатку здолало фінський ХІК (1:0 на виїзді та 3:0 удома), а потім виявилося сильнішим за данський «Брондбю» (1:1 удома та 1:0 на виїзді). У підсумку підопічні Анатолія Пузача потрапили до групи разом із каталонською «Барселоною», португальською «Бенфікою» та чеською «Спартою».

Розпочали кияни виступи у групі з домашньої перемоги над «Бенфікою» (1:0), але чотири поспіль поразки відкинули нашу команду на останнє місце в турнірній таблиці. Завершальний матч у групі, домашній проти «Спарти», не мав для «біло-синіх» турнірного значення, а був більше для престижу клубу, натомість суперник, навпаки, у разі поразки «Барселони» від «Бенфіки» в іншому матчі групи претендував на вихід до фіналу.

Але якщо в першому таймі команди відповідали атакою на атаку, то після перерви, коли стало відомо, що каталонці ведуть у рахунку у своєму поєдинку, атакувальний запал гостей зменшився. Динамівці же продовжували шукати щастя попереду, і досягли свого незадовго до фінального свистка. На 83-й хвилині індивідуальну майстерність продемонстрував Олег Саленко: здійснивши прорив правим флангом, нападник обіграв на своєму шляху двох опонентів та з гострого кута пробив – м’яч від рук голкіпера влетів під поперечину.

Так «Динамо» на мажорній ноті завершило перший в історії виступ у групі Кубка чемпіонів. Це був останній розіграш під такою назвою – уже з наступного сезону УЄФА перейменував найпрестижніший клубний турнір Європи на Лігу чемпіонів, як він називається і до сьогодні.

«Динамо» (Київ, Україна) – «Спарта» (Прага, Чехословаччина) – 1:0

15 квітня 1992 року. Київ, Республіканський стадіон, 5 000 глядачів.

«Динамо»: Кутєпов, Лужний, Цвейба, Анненков, Сукіасян (Шаран, 46), Ковалець, Яковенко (Тернавський, 23), Матвєєв, Саленко, Беца, Грицина.

«Спарта»: Коуба, Новотни, Йоксимович, Врабец, Хорнак, Немечек, Немец, Хованец, Черни, Зігль, Фридек.

Гол: Саленко (83).

Вилучений: Новотни (89).

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер