Домашній стадіон «Барселони» – «Камп Ноу»

Домашній стадіон «Барселони» – «Камп Ноу»

Завтра київське «Динамо» зіграє проти «Барселони» в 3-му турі групового раунду Ліги чемпіонів на найбільшому стадіоні не лише Іспанії, а й усієї Європи – «Камп Ноу».

Це далеко не перший візит динамівців на «Камп Ноу» – кияни відвідували домашню арену «Барселони» вже шість разів у рамках єврокубків, здобувши одну перемогу, один раз зігравши внічию та чотири рази поступившись (різниця м’ячів 12:7 на користь господарів).

Пропонуємо дізнатися більше про легендарний стадіон «блаугранас».

Нове поле

Будівництво «Камп Ноу» було розпочате в 1954 році, а урочисте відкриття відбулося 24 вересня 1957-го. Арена призначалася для заміни старого стадіону «Барселони» – 48-тисячного Camp de Les Corts, який вже не міг вмістити усіх бажаючих підтримати команду. До того ж, «закляті друзі» з «Реалу» на десять років раніше побудували 75-тисячний (на момент зведення) «Сантьяго Бернабеу».

У рамках урочистостей до відкриття нового стадіону «Барселона» зіграла товариський матч із польською «Легією», в якому перемогла з рахунком 4:2. Перша офіційна зустріч відбулася 6 жовтня 1957 року – каталонці розгромили «Реал» із Хаена – 6:1.

Спочатку новий стадіон «блаугранас» отримав назву Estadi del FC Barcelona, однак серед уболівальників закріпилося коротше найменування Camp Nou (у перекладі – «Нове поле»), яке з сезону 2020/21 стало офіційною назвою арени.

Проект нового стадіону був створений Франсеском Мітжансом, кузеном тодішнього керівника «Барселони» Франсеска Міро-Санса. Загальний бюджет інвестицій склав 288 мільйонів песет, замість 67 мільйонів, заявлених на початку будівництва.

Історія і сучасність

Із плином часу та змінами вимог до футбольних арен, стадіон «Камп Ноу» кілька разів видозмінювався та реконструювався. Перша перебудова почалася в 1981 році: місткість арени була розширена з початкових 93-х до 120 тисяч глядацьких місць для проведення матчів чемпіонату світу з футболу 1982 року, який приймала Іспанія.

Другої масштабної реконструкції «Камп Ноу» зазнав у 1998-му, у зв’язку з введенням нових правил УЄФА, які зобов’язували забезпечити всі місця сидіннями. Для облаштування комфортних сидінь для глядачів довелося опустити рівень газону на 2,5 метри, а місткість стадіону зменшилася до 98 935 місць.

Максимальна висота стадіону – 48 метрів, площа – 55 тисяч кв.метрів (250 метрів у довжину та 220 – у ширину). Розмір футбольного поля – 105х68 метрів.

У сезоні 1998/99 УЄФА присвоїла «Камп Ноу» статус п’ятизіркового стадіону. У 2010 році, відповідно до нових правил, цей статус був замінений «Категорією 4», якою відзначаються стадіони, що відповідають найвищим вимогам щодо інфраструктури, послуг і місткості.

На території стадіону знаходиться офісний центр працівників ФК «Барселона», офіс керівництва і музей футбольного клубу, який є найбільш відвідуваним музеєм в Каталонії. Крім того, «Камп Ноу» - це головна частина комплексу, до якого також входять Mini Estadi - 20-тисячний стадіон, на якому тренуються учні спортивної школи клубу, La Masía - будівля, де живуть наймолодші вихованці клубу, і Palau Blaugrana - корпус на 8 тисяч глядачів, де тренуються баскетбольні, гандбольні, хокейні та міні-футбольні команди клубу.

Наразі велична споруда «Камп Ноу» може вмістити 99 354 уболівальники, що робить її найбільшим стадіоном Європи та четвертою за місткістю ареною, яка використовується для проведення футбольних матчів, у світі – після «Стадіону Першого травня» у КНДР (148 900 місць), «Мічіган Стедіум» у США (107 601) і «Мельбурн Крікет Граунд» в Австралії (100 024).

Незважаючи на свою грандіозність, будівля «Камп Ноу» має просту структуру та велику кількість входів для зручності глядачів, які можуть легко дістатися необхідного ярусу та місця.

Пам’ятні місця

Однією з головних туристичних принад стадіону є музей ФК «Барселона», в якому представлені численні експонати, що розповідають про історію клубу, його гравців та досягнення. Щорічно музей відвідують близько 1 мільйона чоловік, серед яких – не лише футбольні вболівальники, а й туристи з різних куточків світу.

Музей займає площу близько 3 500 кв.метрів і розділений на три зони. У першій зоні встановлений інтерактивний екран, на якому демонструються історичні кадри, та виставлені раритетні фотографії, документи та пам’ятні матеріали. У другій зоні виставлені роботи місцевих художників, присвячені Каталонії, Барселоні та футболу. Третя зона, яка користується найбільшою популярністю серед відвідувачів, містить трофеї «Барселони», а також форму та особисті речі зірок клубу, передані ними до музею. Найпопулярніші серед експонатів – бутси Рональда Кумана, в яких голландець забив вирішальний гол зі штрафного на 111-й хвилині фіналу Кубка чемпіонів-1992, ігрова «синьо-гранатова» форма Дієго Марадони та «Золота бутса» Ліонеля Мессі.

Окрім музею, туристи можуть прогулятися трибунами стадіону, спуститися до роздягалень і відвідати коментаторські кабіни.

Історичні матчі та події

Окрім п’яти матчів згаданого ЧС-1982, «Камп Ноу» приймав цілий ряд вирішальних футбольних поєдинків:

- матчі фінальної частини чемпіонату Європи-1964 (півфінал між СРСР та Данією – 3:0 та матч за третє місце між Угорщиною та Данією – 3:1);

- фінал літніх Олімпійських ігор 1992 року з футболу (Іспанія – Польща 3:2);

- два фінальні поєдинки Ліги чемпіонів (1989 рік, «Мілан» - «Стяуа» 4:0; 1999 рік, «Манчестер Юнайтед» - «Баварія» 2:1);

- два фінали Кубка володарів Кубків (1972 рік, «Рейнджерс» - «Динамо» (Москва) 3:2; 1982 рік, «Барселона» - «Стандард» 2:1);

- фінал Кубка УЄФА-1964 («Реал Сарагоса» - «Валенсія» 2:1);

- п’ять матчів за Суперкубок УЄФА, в кожному з яких брала участь «Барселона».

Також стадіон використовується як майданчик для масштабних концертів, регбійних матчів і благодійних заходів.

Плани на майбутнє

Ще в 2007 році, до 50-річчя «Камп Ноу», «Барселона» затвердила проект перебудови стадіону, який був прийнятий за підсумками міжнародного конкурсу. Переможцем стала англійська фірма Foster and Partners на чолі з архітектором Норманом Фостером, яка мала в своєму портфоліо проект легендарного «Вемблі».

Було прийняте рішення збільшити кількість місць до 110 тисяч і добудувати дах, який буде висуватися над уболівальницькими трибунами під час дощу. Також у планах збільшення зони для VIP-уболівальників і представників ЗМІ. Фасад стадіону прикрасять скляні об'єкти зі складними світловідбиваючими елементами, а для вболівальників побудують ескалатори та ліфти, до того ж, велика увага буде приділена полегшенню пересування людей із інвалідністю. Окрім модернізації самого стадіону, планується реконструкція всього клубного простору Espai Barca навколо «Камп Ноу», до якого входять магазини, ресторани, клубні офіси, музей і критий палац спорту Palau Blaugrana.

На початку проект оцінювався у 600 мільйонів євро та був розрахований на три-чотири роки. Однак за час простою його оціночна вартість зросла до 1,5 мільярда євро, і через проблеми з пошуком інвесторів реконструкцію так і не було розпочато.  

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер