Домашній стадіон АЕКа (Ларнака) – «АЕК Арена - Георгіос Карапатакіс»

Домашній стадіон АЕКа (Ларнака) – «АЕК Арена - Георгіос Карапатакіс»

У четвер, 27 жовтня, київське «Динамо» зіграє проти кіпрського АЕКу (Ларнака) у 5-му турі групового етапу Ліги Європи. Матч пройде на домашньому стадіоні кіпріотів – «АЕК Арена – Георгіос Карапатакіс».

Пропонуємо дізнатися більше про стадіон, на якому відбудеться майбутній поєдинок.

Офіційна назва арени – «АЕК Арена - Георгіос Карапатакіс» це виключно футбольний стадіон, без бігових доріжок, розташований у Ларнаці, Кіпр. Його названо на честь батька президента АЕКа Андроса Карапатакиса.

«АЕК Арена» побудована у 2016 році, має загальну місткість 7400 осіб та розміри поля 105 м × 68 м. Раніше на цьому місці був стадіон GSZ, де АЕК проводив свої домашні матчі з моменту свого заснування у 1994-2016 роках. АЕК та GSZ домовилися збудувати на цій землі новий стадіон. Нова арена належить футбольному клубу АЕК і була збудована за його рахунок. Відповідальність за будівництво було покладено на компанію Balltown Holdings (Public) Ltd, створену спеціально для цього АЕКом. Закладку фундаменту було здійснено 16 листопада 2015 року Президентом Республіки Нікосом Анастасіадісом.

Будівництво стадіону планувалося здійснити у два етапи. Перший етап розпочався 7 вересня 2015 року. Спочатку було збудовано лише три з чотирьох трибун. Однак у ході реалізації проекту було надано замовлення на будівництво четвертої трибуни. Перший етап оцінюється у 7 мільйонів євро, а другий – у 3 мільйони євро.

Стадіон було відкрито 17 жовтня 2016 року, матчем між АЕК та «Арісом» у рамках 7-го туру першого кіпрського дивізіону сезону 2016/17. АЕК переміг із рахунком 4:0. Перший гол, забитий на «АЕК Арені», записав на свій рахунок Хорхе Ларена. Офіційне відкриття відбулося 27 листопада 2016 року.

Перший матч єврокубків на новому стадіоні відбувся 29 червня 2017 року в рамках першого кваліфікаційного раунду Ліги Європи сезону 2017/18, коли ΑΕΚ зустрівся з FC Lincoln Red Imps. АЕК виграв матч із рахунком 5:0.

«АЕК Арена» класифікується як стадіон УЄФА категорії 3. Після завершення проектів другого етапу будівництва стадіон відноситиметься до 4-ї категорії УЄФА.

Головна трибуна носить ім'я Георгіоса Карапатакіса, її місткість 1885 місць, виходить на захід;

Трибуна AJK Group: 2008 місць, знаходиться навпроти і виходить відповідно на схід;

Трибуна Petrolina: 1706 місць, знаходиться біля задніх воріт, виходить на південь;

Трибуна Ларнака: 1704 місця, вхід на неї також знаходиться біля задніх воріт, вона виходить на північ.

Одна з трибун нового об'єкта має дах, який перекриває майже всю довжину ярусу. Інші три трибуни знаходяться просто неба. Пластикові сидіння пофарбовані в зелений і жовтий кольори клубу. Чотири щогли прожекторної системи розподілені кутами. Табло прикріплено до щогли у південно-східному розі стадіону.

*Фото - aekarena.com.cy

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер