«Еден Арена»: найсучасніша споруда, зручне розташування та матч за Суперкубок УЄФА

«Еден Арена»: найсучасніша споруда, зручне розташування та матч за Суперкубок УЄФА

Поєдинок відбудеться у столиці Чехії, Празі, на стадіоні «Еден Арена» - домашній арені команди. Ми вирішили докладніше дізнатися про цей стадіон.

З 1953-го року на місці нинішньої арени знаходився старий стадіон, який так і називався: «Стадіон Еден». Перші плани будівництва нового стадіону були зроблені наприкінці 80-х років, водночас було розпочато роботи зі знесення та демонтажу, але вони були скасовані після падіння комуністичного режиму, коли фінансування вичерпалось. «Славія» грала на стадіоні ще кілька років, але потім він перестав відповідати вимогам першої ліги Чехії.

Сучасна арена - це відносно нова споруда, яка була збудована вже у 21-му столітті архітекторами Мартіном Котіком, Даніелем Двораком та Леосом Земаном. Роботи тривали протягом трьох років – із 2005 по 2008-й – та коштували 900 мільйонів чеських крон (41 млн. доларів США). Арена вийшла комфортною та затишною на 20 800 глядачів, а її офіційне відкриття відбулося 7 квітня 2008-го року. Спочатку арена носила назву «Стадіон Еден» за іменем старого стадіону. Протягом 2008-2012 років стадіон називався «Синот Тіп Арена», що пов'язано зі спонсорською угодою із однойменною компанією. 2012-го року арену було знову перейменовано, і з тих пір вона носить свою нинішню назву «Еден Арена».

30 серпня 2013 року стадіон приймав матч Суперкубка УЄФА між мюнхенською «Баварією» та лондонським «Челсі». Це відбулося вперше, адже до цього матчі Суперкубка традиційно проходили на Стадіоні Луї II у Монако.

Минулого року компанія «CEFC China Energy», яка володіє контрольним пакетом акцій «Славії», викупила весь пакет акцій стадіону та створила однойменну арені компанію-оператора.

Нині «Еден Арена» вважається найсучаснішим футбольним стадіоном у Чехії та найбільшим спортивним об’єктом країни, вона розташована всього в чотирьох кілометрах від історичного центру міста та головного залізничного вокзалу, має чотири входи. До неї зручно добиратися вболівальникам, зокрема громадським транспортом. Вона входить до багатофункціонального комплексу «Еден», складається із кількох тренувальних полів із натуральним та штучним покриттям, атлетичного стадіону, майданчика для регбі, басейну, полів для хокею та гандболу, а також кількох спортивних залів.

Сам стадіон являє собою шестиповерхову споруду, усі чотири трибуни мають накриття. До послуг уболівальників 40 індивідуальних Скай-боксів, розрахованих на 400 осіб, а глядачі з особливими потребами можуть скористатися 42-ма спеціально обладнаними місцями для них та супроводжуючих осіб.

Розміри поля 105 на 68 метрів, воно має підігрів. Освітлювальні лампи вмонтовані у дах арени та мають загальну потужність у 1400 Люкс.

Цікаво, що «Славія» поділила свої домашні матчі чемпіонату на три цінові категорії. Квитки на матч категорії Z1 є найдешевшими, вони коштують від 160 до 310 крон. А на матч найвищої категорії Z3 – найдорожчі, у діапазоні цін від 280 до 560 крон.

Крім футбольних матчів, стадіон став місцем проведення концертів зірок світової величини, а також матчів з інших видів спорту.

Господарі запевняють, що проектувальники подбали про те, щоб створити максимально комфортні умови як для глядачів, так і для безпосередніх учасників матчу, які будуть знаходитися на полі.

Copyright © FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер