Футбол і Закон: Швейцарія

Футбол і Закон: Швейцарія

Уболівальники, які їдуть уболівати за улюблену команду до Швейцарії, можуть пересуватися країною без обмежень, маючи біометричний паспорт.

Консультацію для Фан-клубу ФК «Динамо» Київ надав керівник Головного територіального управління юстиції в місті Києві Станіслав Куценко:

– Перебуваючи у Швейцарії, громадяни України зобов’язані неухильно дотримуватися законодавства цієї країни. Незнання місцевих законів не звільняє від відповідальності за їхнє порушення.

Швейцарія не входить до Європейського союзу, проте належить до країн Шенгенської зони. Після запровадження безвізового режиму громадяни України можуть подорожувати до держав-учасниць Шенгенської угоди без потреби отримання в’їзної візи держави призначення. Безвізовий режим дозволяє короткострокове перебування в державах-членах ЄС (за виключенням Великобританії та Ірландії) та інших державах-учасницях Шенгенської угоди до 90 днів протягом 180 днів.

УВАГА! Аби їздити до Європи без візи, потрібен біометричний паспорт громадянина України для виїзду за кордон. Українцям зі звичайними, небіометричними закордонними паспортами потрібно, як і раніше, оформлювати візу.

Чи мають право прикордонні служби вимагати додаткові документи?

Під час в’їзду до Шенгенського простору громадянину України потрібно буде мати документи, які підтверджують мету поїздки (наприклад, квиток на футбольний матч), місце проживання, наявність достатніх фінансових засобів на цей термін перебування і намір повернутися до місця постійного проживання.

Крім цього, необхідно буде придбати поліс медичного страхування та страхування цивільної відповідальності власника транспортного засобу – у разі подорожі автомобілем.

Якщо Ви збираєтесь уболівати за улюблену команду разом із дитиною, яка не досягла 16 років:

- кожна особа, зокрема діти незалежно від віку, повинна мати окремий паспорт.

- фізична особа, яка не досягла 16 років, має право на виїзд за межі України лише за згодою батьків (усиновлювачів), піклувальників та в їхньому супроводі або в супроводі осіб, які уповноважені ними.

Фізична особа, яка досягла 16 років, має право на вільний самостійний виїзд за межі України.

Відтак, залежно від кожного особистого випадку можуть знадобитися додаткові документи: свідоцтво про народження, згода обох або одного з батьків, свідоцтво про смерть, рішення суду про позбавлення батьківських прав, визнання особи безвісті відсутньою або померлою тощо.

Виїзд громадян України за кордон має здійснюватися на законних підставах відповідно до запланованої мети поїздки та згідно з вимогами чинного законодавства України та Швейцарії.

3 жовтня Динамо буде грати з ФК Лугано.

Футбольний клуб «Лугано» – це швейцарський футбольний клуб із міста Лугано. Швейцарці цінують традиції, і футбол не є виключенням. Клуб засновано в 1908 році.

Швейцарія – одна з небагатьох європейських країн, які послідовно підтримують багатомовність. Тож поїздка до Лугано (Швейцарія) стане не лише прекрасною нагодою підтримати улюблений футбольний клуб «Динамо», але й попрактикуватись у вивченні мов.

Офіційні мови країни: німецька, французька, італійська і ретороманська (похідна від латинської).

Німецька мова, звичайно, найпоширеніша. Її місцевим діалектом – алеманським (швіцердюч) користуються 73% швейцарських громадян і 64% населення країни.

Пересуваючись містом Лугано, варто дотримуватись певних правил, які, до речі, діють на всій території Швейцарії:

·        Керувати автомобілем чи мотоциклом мають право особи, у яких є водійські права та які досягли 18-річного віку. Напрям руху – правосторонній.

Максимальна швидкість руху на автомагістралях (автобанах) складає 120 км/год. Для автотранспорту з причепом (трейлером) – 80 км/год.
Максимальна швидкість руху на кантональних дорогах поза межами населених пунктів складає 80 км/год.
Максимальна швидкість руху в межах населених пунктів складає 50 км/год.
Перевищення швидкості руху фіксується автоматично за допомогою фотокамер.

·        Особливу увагу на дорозі в населених пунктах та поза їхніми межами необхідно приділяти пішоходам та велосипедистам (велотранспорт є досить популярним та поширеним видом пересування).

·        У Швейцарії на всіх видах автотранспорту, що рухається, увімкнене ближнє світло фар є обов’язковим, у тому числі в денну пору доби. Мінімальний розмір штрафу за порушення цього правила складає 40 швейцарських франків.

·       УВАГА: Митні правила Швейцарії визначають правила ввезення та вивезення товарів, продуктів, тварин і валюти. Оскільки ціни у Швейцарії дуже високі по відношенню до інших європейських країн, досить жорстко обмежується безмитне ввезення м'яса, масла, сигарет. Забороняється ввозити всі види м'яса і м'ясної продукції, риби, ікри, яйця, молоко і молочні продукти (у тому числі сир і масло), а також мед та інші продукти харчування тваринного походження (навіть у герметичній упаковці). Дитяче харчування і спеціальні медичні препарати можна ввозити з розрахунку на один день споживання. При виявленні заборонених продуктів харчування всі вони конфіскуються, а на порушників накладається штраф.

До Швейцарії заборонено ввозити такі предмети, як зброя, наркотики, підроблені фірмові вироби в кількості, що перевищує особисті потреби, більше 0,5 кг вершкового масла, твори мистецтва, старовини, ікони без відповідного дозволу. Згідно з митним положенням, антикварними є вироби, вік яких перевищує 100 років, тому при ввезенні антикварних виробів необхідно мати свідоцтво з зазначенням оцінки віку предметів старовини.

Обмежень на ввезення валюти у Швейцарію немає.

Додаткову інформацію можна переглянути на сайті Федеральної митної адміністрації Швейцарії за посиланням:
https://www.ezv.admin.ch/ezv/en/home/information-individuals/travel-and-purchases–allowances-and-duty-free-limit.html

Яка грошова одиниця? 

Грошова одиниця Швейцарії – швейцарський франк (CHF), який дорівнює 100 раппенам.

Цікаво, що надписи на швейцарських банкнотах зроблені чотирма державними мовами: на лицьовому боці – німецькою і ретороманською, а на звороті – французькою та італійською. Швейцарія вже 400 років не знала воєн і політичних потрясінь. Мабуть, тому серед відомих людей, портрети яких прикрашають її національну валюту, немає жодного полководця або політика: лише фізики, астрономи, натуралісти, лікарі та архітектори.

У багатьох магазинах можна розплачуватися євро, до оплати приймаються всі основні кредитні картки і туристичні чеки. Обміняти гроші можна в будь-якому відділенні банку, у вечірній час – в обмінних пунктах великих універмагів, аеропортів і в деяких туристичних агентствах. Обмінювати гроші краще за кордоном, тому що в самій Швейцарії курс національної валюти завищений.

Банки відчинені з 8.00 до 16.00 (деякі до 17.00-18.00) у робочі дні, перерва – з 12.00 до 14.00. Один день на тиждень банки працюють довше, ніж звичайно (у різних кантонах у різні дні).

Пункти обміну валюти в аеропортах і на залізничних вокзалах працюють щодня з 8.00 до 22.00, нерідко – цілодобово.

Ціни

Швейцарія – одна з найдорожчих країн Європи, а Женева і Цюріх – найдорожчі міста Швейцарії.

Телефонний зв'язок

Телефонний код Швейцарії +41. Для виходу на міжнародний автоматичний телефонний зв'язок необхідно набрати 00.

Телефонні автомати встановлені у поштових відділеннях, барах, кафе, магазинах і на вулицях (розмова з поштового відділення обійдеться дешевше).

Дзвінки в робочі дні з 18.00 до 8.00 дешевші, значні знижки також діють у вихідні та святкові дні.

У всіх автоматах використовують спеціальні телефонні картки, які можна придбати на пошті, у тютюнових кіосках, на залізничних станціях, на заправках тощо. Швейцарія – країна з дуже високим рівнем життя та добробуту населення і є однією з найбезпечніших країн у світі. У будь-якому кантоні Швейцарії батьки можуть спокійно відправляти свою дитину до школи без супроводу. Безпека на вулицях забезпечується. Громадський транспорт дуже безпечний.

Години роботи установ

Установи відкриті в робочі дні з 8.00 до 12.00 і з 14.00 до 17.00. Субота і неділя – вихідні.

Поштові відділення у великих містах працюють, як правило, у робочі дні з 8.30 до 12.00 і з 13.30 до 18.30, у суботу – з 7.30 до 11.00.

У разі подій надзвичайного характеру за участю громадян України дипломатичні та консульські установи України вживають заходів оперативного реагування з метою забезпечення надання необхідної допомоги фізичним та юридичним особам України за кордоном та інформують про це всіх, кого це стосується в Україні.

Якщо під час перебування за кордоном Вас затримали чи заарештували або в будь-який іншій формі обмежили Вашу свободу, Ви опинилися в небезпечному становищі внаслідок надзвичайної ситуації, у зоні стихійного лиха, постраждали в результаті громадських заворушень, дорожньо-транспортної пригоди, стали жертвою скоєного проти Вас злочину тощо, необхідно невідкладно повідомити про це дипломатичне представництво чи консульську установу України за кордоном або звернутися з такою вимогою до компетентних органів країни перебування.

У разі затримання або арешту громадянам України надається відповідне сприяння у пошуку кваліфікованого захисника або забезпеченні безоплатною правовою допомогою, якщо така можливість передбачена законодавством відповідної країни. Консульські посадові особи стежать за умовами утримання під вартою, які мають відповідати вимогам гігієни та санітарії, ходом розгляду справи та за потреби вживають заходів для відновлення порушених процесуальних та інших прав. Водночас співробітники дипломатичних та консульських установ України не є суб’єктами кримінального чи цивільного процесу та не можуть брати участь у розгляді справ як адвокати, захисники, постійні представники інтересів тощо.

МЗС забезпечує інформування родичів затриманих чи заарештованих громадян України про хід слідства та судового розгляду справи. При цьому слід враховувати, що, як правило, доступ до матеріалів слідства мають лише уповноважені особи, а нерозголошення відомостей про хід провадження у справі забезпечується таємницею слідства. Тому консул має право на отримання інформації за результатами слідства у терміни та в порядку, які передбачені законодавством відповідної країни.

У разі втрати/викрадення/порчі або закінчення вільних сторінок у паспорті громадянина України для виїзду за кордон дипломатичними та консульськими установами на підставі наявних у заявника документів у співпраці з відповідними підрозділами МВС України та керуючись чинним законодавством України, вирішується питання підтвердження особи заявника та належності його до громадянства України для подальшого оформлення таких документів.

З метою підтримання зв’язку та за потреби надання допомоги, зокрема в разі стихійних лих громадянам України, які проживають/перебувають за кордоном, пропонується стати на консульський облік у відповідній дипломатичній або консульській установі України (залишивши інформацію про адресу проживання та контактний номер телефону).

Особливості медичного обслуговування

Під час відвідання Швейцарії рекомендується мати медичну страховку, яка повинна покривати весь період перебування у країні (є обов’язковою передумовою для отримання візи). Міжнародний медичний страховий поліс можна придбати у страхових компаніях або разом із туром у туроператора, або в туристичному агентстві. Зазвичай він не передбачає надання стоматологічної допомоги і допомоги при лікуванні хронічних захворювань. Докладна інформація надається безпосередньо в посольстві або туристичному агентстві.

Розширена страховка дозволяє надання психіатричної допомоги після нещасних випадків і транспортування тіла в разі летального результату.

Якщо у Вас не буде страховки, то перед лікуванням необхідно сплатити послуги готівкою. У разі екстреної госпіталізації або евакуації на батьківщину може знадобитися сума в тисячі доларів.

Щеплення: Щеплення потрібне лише в тому разі, якщо Ви знаходилися в районі епідемії, за 14 днів до прибуття до Швейцарії.

Термінова медична допомога: Якщо Ви терміново потребуєте медичної допомоги, потрібно подзвонити в найближчий шпиталь або в санітарно-медичну службу за телефоном 144 (цілодобово) та повідомити, хто Ви, звідки телефонуєте, що трапилось і що Ви вже зробили.

Будьте уважні, коли їдете з маленькими дітьми. Новонароджених дітей батьки зобов'язані включити в договір медичного страхування протягом 3 місяців після народження. У разі, якщо цей строк порушується, батьки зобов'язані будуть доплатити надбавку, при цьому вони втрачають право поновлення наданих послуг.

Рекомендації
Рекомендовано завжди мати при собі копію закордонного паспорта, а також зберігати копії паспортів (внутрішнього та закордонного) та інших важливих документів окремо в різних місцях: мати при собі, на персональних електронних скриньках, на флеш-пам’яті, у номері готелю тощо). Це пришвидшить ідентифікацію особи туриста органами правопорядку та Посольством у випадку втрати або викрадення оригіналів документів.

У разі потрапляння у надзвичайну ситуацію, загрози життю та здоров’ю громадянам України слід невідкладно звертатися на цілодобові “гарячі лінії” закордонних дипломатичних установ України (гаряча лінія Посольства України у Швейцарії: +41 78 654 56 61) або на цілодобову “гарячу лінію” МЗС України: +38 044 238 16 57,                  e-mail: [email protected].

Якщо у Вас є правові питання в Україні, звертайтеся на гарячу лінію 0 800 213 103  правопросвітницького проекту Мін’юсту «Я МАЮ ПРАВО!» та захищайте свої права разом із Мін’юстом!

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер