Ігор Костюк: «У нас кожна гра, наче чемпіонська»

Ігор Костюк: «У нас кожна гра, наче чемпіонська»

Наставник «Динамо» U19 Ігор Костюк прокоментував поєдинок своїх підопічних проти «Баварії» та поділився враженнями від домашньої перемоги (2:1):

- Головним завданням сьогодні було досягти результату, ще раз зіграти в Юнацькій Лізі УЄФА, для хлопців це престижно. Те, що ми перемогли та здобули три очки – це найголовніше.

- Як це перемагати «Баварію»? Як ви привітали хлопців у роздягальні?

- Ми вже вдруге обігруємо цю команду. Після того, як ми забили, хлопці відчули впевненість, яка навіть трохи переросла у самовпевненість. І в перерві, і після гри ми з ними говорили про те, що в таких матчах не можна допускати жодного розслаблення, а необхідно грати сконцентровано до останньої хвилини.

- Удари Яцика – ваша тренерська установка?

- Він забив головою з меж воротарського майданчика і завдав ще одного удару з лінії штрафного. Сьогодні ми трохи перебудувалися, вперше подібним чином грали у півзахисті та змінили тактичну схему. Оскільки «Баварія» грала у три центральні захисники, ми перебудувалися на схему 4-5-1. Моментами виходило високо накривати суперника та перехоплювати м'ячі, але, на жаль, це не принесло забитих м'ячів. Але в той же час між лініями траплялися розриви, які призводили до атак на наші ворота. Тому в перерві ми внесли певні корективи, і у другому таймі хлопці вже впоралися з цим та довели гру до логічного завершення.

- Продовжуючи тему Яцика, як ви його привітали з тим, що його було заявлено на минулий матч першої команди чемпіонату України проти «Чорноморця»?

- Привітали його всією командою з дебютом та преміальними (сміється). Щоправда, він посидів на заміні без шапки, була підозра на те, що захворів, але, на щастя, все обійшлося. Сьогодні вийшов на матч і справді був капітаном на футбольному полі, а також вів за собою команду та забив м'яч. Незважаючи на те, що в нього трохи паморочилося в голові, він був лідером на полі.

- У заявку не потрапив Близниченко, на його місці під нападниками грав Мельниченко, із чим це пов'язано?

- Ліміт гравців старших за віком, які можуть грати в Юнацькій Лізі УЄФА – три особи. Сьогодні це були Нещерет, Вівчаренко та Бражко. Близниченко не міг потрапити до списку, він може грати у чемпіонаті України, де ліміт складає чотири гравці.

- Ваші підопічні чудово грають на юнацькому рівні проти іменитих суперників, а як їх довести до дорослого футболу, щоб там вони також були найкращими?

– Ми щодня з ними про це говоримо. Все залежить тільки від них самих і від того, як вони працюватимуть, прогресуватимуть. Ми лише підказуємо, вчимо тренуватися, працювати, психологічно налаштовуватись на матчі, мати правильну мотивацію, зокрема, знаходити її самостійно, а не лише використовувати зовнішні чинники – тренерів, батьків, дівчат. Вони мають самі розуміти, для чого щодня виходять на тренування. Робочий процес дає результат і він втілюється на футбольному полі в матчах.

- Як оціните гру Мельниченка, який дебютував у Юнацькій Лізі УЄФА? Ви розглядаєте його як альтернативу Царенку?

- У них абсолютно різні позиції, але сьогодні ми зіграли з нижнім блоком в обороні, який складали Яцик, Бражко та Мельниченко. Це три однопланові гравці, у першому таймі вони не розібралися між собою, хоча ми їм підказували, як грати. Мельниченко сьогодні старався, на жаль, у нього мало практики у чемпіонаті України, але, гадаю, згодом її буде більше. Іноді він засмучувався, часом трохи не розумів, але у другому таймі вже діяв більш сконцентровано, надійно і був кориснішим для команди.

- «Баварія» забила свій перший м'яч на груповому етапі, це результат помилки наших футболістів?

- До цього призвела низка помилок в обороні. Як я вже казав, хлопці почали грати вальяжно, хтось не добігав, почали виносити м'ячі через середину, грати в короткий пас на своїй половині поля в районі штрафного майданчика – все це призвело до втрати м'яча та голу у наші ворота. Словом, мали місце розконцентрація та розхлябаність наприкінці матчу. Зрозуміло, що Філатов невдало виніс м'яч, але ж є гравці, які направляють його і зустрічають. Він помилився, але це можна компенсувати. У тому, що ми пропускаємо м'ячі, винна вся команда. Перед цим хлопці могли тричі винести м'яч, але намагалися його зберегти, хоча ми й просили поблизу свого штрафного майданчика через короткий пас та дриблінг не виходити, а грати через середні та довгі передачі. Словом, вся команда не впоралася із цією ситуацією.

- Чому пенальті бив Бражко?

- А кому ви пропонуєте бити? Бражко забиває вже третій пенальті, він штатний пенальтист, тож і виконував одинадцятиметровий. І зробив це впевнено, холоднокровно, розвівши м'яч і воротаря по різних кутках. Він молодець, можна лише поаплодувати. Що стосується фолу на Волошині, то торкання було, коли він прокинув м'яч, тож пенальті стовідсотковий. Щоправда, не розумію, чому всі гравці суперника побігли апелювати до судді та їхній тренер отримав червону картку.

- У заключному матчі групового етапу проти «Бенфіки» вас влаштує і нічия?

- У нас кожна гра, наче чемпіонська. Поїдемо до Португалії, і там воюватимемо, старатимемося і здобуватимемо очки.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер