До Дня народження Володимира Онищенка

До Дня народження Володимира Онищенка

Сьогодні виповнюється 74 роки знаменитому гравцю "Динамо" Володимиру Онищенку. Футбольний клуб "Динамо" вітає Володимира Івановича з Днем народження! Пропонуємо вболівальникам пригадати футбольну біографію знаменитого динамівця.

Як і інший наш великий форвард Андрій Шевченко, Онищенко по праву вважається вихованцем київського дитячого футболу. Хоча і той, і інший народилися за межами української столиці. Володимир з'явився на світ в селі Стечанка Чорнобильського району, Шева - в Яготині. Перший був перевезений батьками до Києва в тримісячному віці, другий в «більш дорослому» - трирічному.

ОНИЩЕНКО - ФУТБОЛІСТ

Володя ріс на батьківщині київського футболу - Шулявці. Перші кроки він робив у дитячій спортивній школі при заводі «Більшовик». Це колись знамените машинобудівне підприємство тримало і дорослу команду, і дитячі секції.

А з 13 років хлопчина вже «гриз граніт» футбольної науки в ДЮСШ «Динамо». Відносно невисокий (всього 172 см), він починав свою ігрову кар'єру... воротарем. Але дитячі тренери пізніше звернули увагу на його «божевільну» швидкість, дриблінг, націленість на атакуючі дії і визначили його лівим вінгером.

На цій позиції і побачив 16-річного верткого метеора Віктор Олександрович Маслов в 1965 році. Великий Дід стежив ретельно за юними даруваннями. Саме він і запросив Володю в дубль київського «Динамо», де вже визначив йому позицію в нападі.

Здавалося б, при таких здібностях, жадобі грати і піднімати свій рівень, класна кар'єра футболіста Онищенку гарантована, і вихід в основі - не за горами. Але треба згадати зоряний склад Масловського «Динамо»: в нападі - Бишовець, Пузач, Поркуян, Хмельницький! Останній ще легко покривав ліву бровку! У півзахисті і другій хвилі атаки - Біба, Серебряников, Сабо, Мунтян, Медвідь!

Вперше реально в основу Володимир потрапив тільки в 1970 році. Але незважаючи на участь в семи матчах того чемпіонату і чотири забиті м'ячі, Сан Санич Севідов, який очолив «Динамо» перед сезоном-1971, при всій своїй знаменитій доброті, на Онищенка... не розраховував.

І форвард разом з партнером, якому теж не знаходилося постійного місця в складі, одним з найвишуканіших технарів свого часу В'ячеславом Семеновим подався до луганської (тоді - ворошиловградської) «Зорі», на той момент найскромнішої за досягненнями українську команду вищої ліги. Притому що були пропозиції від московських «Спартака», «Торпедо», мінського «Динамо»!

Колектив чудового тренера з Ленінграда Германа Зоніна хвацько стартував в сезоні-1972, здобувши відразу три перемоги. І над ким! Над київським «Динамо» (Семенов передав «особистий привіт» Севідову, відзначившись голом, Онищенко «всього лише» - гольовим пасом). Потім над «Спартаком» і фіналістом Кубка володарів кубків того року московським «Динамо» на чолі з Костянтином Бєсковим.

Чемпіонство «Зорі» стало сенсаційним, і до сих пір в Луганську уболівальники шанують той сезон, як Еверест місцевого футболу. Вже восени 1973 року нові тренери біло-синіх Валерій Лобановський та Олег Базилевич запросили Онищенка й Семенова до рідного Києва. Ті повернулися додому з Луганська з золотими медалями і крутими в ту пору автомобілями «Волга» - у їхніх ровесників у біло-синій формі подібної розкоші ще не було.

Подальші досягнення Онищенка-гравця пов'язані з рідним з дитинства клубом. Динамівський тандем форвардів Онищенко - Блохін у справі вписав свої імена в історію не тільки українського і радянського, а й європейського футболу.

Зверну вашу увагу на одну цікаву деталь: цей знаменитий київський дует уперше зіграв за одну команду на дорослому рівні (змагання дублерів, де вони виступали раніше, в розрахунок не беремо) зовсім не в «Динамо», а в збірній СРСР. Якщо бути точним, 6 серпня 1972 року в Стокгольмі в матчі Швеція - СРСР (4:4): та й то, Блохін тоді замінив Онищенка на 67-й хвилині. Перший тільки-но закріпився в основі біло-синіх, другий йшов до завоювання чемпіонського титулу в складі «Зорі».

Звичайно, можна задатися питанням: якщо Онищенко - знаковий форвард, то чи не замало для такого статусу 55 голів в чемпіонатах країни? Наприклад, хавбек, його ж партнер по команді, Леонід Буряк свою «соточку» в ворота суперників все-таки уклав.

Тут варто згадати і про відносно коротку ігрову біографію Володимира, і про те, що йому часто вдавалося забивати «потрібні», вирішальні м'ячі. Як то єдиний гол у виїзному чвертьфіналі Кубка кубків у ворота турецького «Бурсаспора», один з трьох голів у домашньому півфіналі проти голландського ПСВ, два голи з трьох в базельському фіналі - «Ференцварошу». До речі, саме Онищенко став найкращим бомбардиром київського клубу в тому пам'ятному турнірі - 7 м'ячів!

Як вже говорилося, наш герой відрізнявся високою швидкістю, своєрідною технікою - здавалося, м'яч буквально прив'язаний до його ноги. А ще - гострим гольовим чуттям, сміливістю, різкістю.

Ось що писав Валерій Васильович Лобановський: «Онищенко, гравець зі славетної плеяди 1975 року. Форвард від Бога, він був не дуже помітним в житті і на полі. Вислуховуючи розлогі міркування кого-небудь про футбол, він лише посміхався тихенько, і якщо дозволяла обстановка, куняв.

На полі він ніколи не був в тіні Блохіна, що багато забивав. Навпаки, доповнюючи один одного, вони вдвох за підтримки один одного створювали потужний атакуючий кулак.

Володіючи виключно потужним відчуттям часу, практично безпомилковим вибором позиції, Володимир постійно отримував передачі наших хавбеків. Суперники його буквально ненавиділи за постійні «появи» з нізвідки і поважали за рідкісну безстрашність. Онищенко не замислюючись, кидався в стрибку, намагаючись вдарити головою м’яч, що низько летить, до якого вже спрямовувалася нога оборонця. Кілька струсів мозку - результат зіткнень, з яких він найчастіше виходив переможцем, але після таких «стиків» лікарям потрібно проявляти все своє мистецтво, щоб він швидше повернувся на поле. Сам Онищенко, поки над ним чаклували ескулапи за кромкою поля, вимагав: «Док, що ви возитеся? Дайте нашатирю, всього тільки й того!».

«Появи з нізвідки» існували насправді. Часом на нашій тренерській лаві кричали: «Куди Онищенко подівся?», Припускаючи, що він в якийсь із ситуацій отримав травму і чекає на брівці допомоги лікарів. (Цікаво, хто крім Лобановського міг кричати на «нашій лавці»?). Ні, - продовжує роздуми метр, - він на полі. Але так достовірно йшов в тінь, що втрачали його і ми, і суперники, ось і виходило - «з нізвідки».

Володю всі вважали бажаним партнером. А він найбільше не любив програвати, навіть на тренуваннях. Його зоряний рік, без сумнівів, - рік нашої перемоги в Кубку володарів Кубків-75. Матч в Базелі був, напевно, найкращим у його кар'єрі, в якому найбільш опукло проглядалися найсильніші сторони Онищенка: футбольного лицаря з душею, що легко відгукується на найменшу несправедливість.

Онищенко, як і Мунтян з Блохіним, приїхав на фінальний матч в Базель зі «свіжою» травмою, але навіть обговорювати не дозволив, чи зможе вийти на поле. Вийшов і зіграв чудово. Вже на 17-й хвилині взаємодія Блохіна з Онищенком привела до голу: Олег дав точний пас, Володя бездоганно пробив. За шість хвилин до перерви м'яч перебував у Онищенка, всі, в тому числі і воротар «Ференцвароша» Геці, чекали передачі партнеру, а форвард без підготовки з досить незручного положення точно «засадив» в «дев'ятку».

Як гравець він пішов з футболу спокійно, без суєти, хоча, я впевнений, міг пограти ще. Але Володимир не хотів просто «пограти», для нього дуже важливо було, щоб у людей залишилися в пам'яті його найкращі роки в київському «Динамо» - команді, якій було віддано багато сил і любові.

Футболіст Онищенко був визнаний далеко за межами «однієї шостої суші планети». Інакше б не отримав персонального запрошення від ФІФА і Бразильської конфедерації для участі в такій унікальній події, як прощальний матч легенди світового футболу - Гаррінчі. Тоді, 18 грудня 1973 року, знаменита «Маракана» зібрала 131 555 глядачів, які прийшли проводити з великого спорту свого «кульгавого ангела».

Збірна Бразилії, яка на той момент була вже триразовим чемпіоном світу, протистояла інтернаціональній збірній ФІФА, складеній з найкращих футболістів того часу. Господарі виграли - 2:1, вирішальний гол у тій грі забив неповторний Пеле, а сам Володимир Онищенко відзначився гольовою передачею на Бріндізі.

Валерій Лобановський любив цитувати Піфагора: «Все є число». Тому перейдемо до «сухих цифр», оскільки це поставить крапки над «i» в біографії Онищенка як гравця. Він народився 28 жовтня 1949 року. Заслужений майстер спорту СРСР. Виступав за «Динамо» (Київ) - 1970-71, 1974-78 і «Зорю» (Ворошиловград) - 1971-1973. 175 матчів, 55 голів в чемпіонатах СРСР. 4-кратний чемпіон СРСР - 1971, 1972, 1974, 1975. 2-й призер чемпіонату СРСР - 1976 (осінь). Володар Кубка СРСР - 1974. У «Списках 33-х кращих» - 6 разів (під №1 - 3 рази). У збірній СРСР - 44 матчі, 11 голів (1972 -77). Срібний призер ЧЄ-1972, бронзовий призер Олімпійських ігор - 1972 і 1976. Володар Кубка володарів кубків-1975 і Суперкубка УЄФА-1975.

ОНИЩЕНКО - ТРЕНЕР

Як ми бачимо, Володимир Іванович, якщо вкотре згадати затерту своєю банальністю метафору, «повісив бутси на цвях» досить рано - в 28 років. Серед справжніх зірок київського «Динамо» були ті, хто це зробив і в більш ранньому віці: той же Анатолій Бишовець - в 27 років. Але там зовсім інша причина - загризли травми.

Нічого подібного не було у Онищенка, хоча, звичайно, як небезпечного форварда оборонці суперників його «косили» теж, мама не горюй. Настільки ранній його відхід можна пояснити словами великого театрального режисера Костянтина Станіславського: «Треба вміти мистецтво залишити раніше, ніж воно залишить тебе». Володимир Онищенко, свідомо і рішуче завершив власну кар'єру. Він вважав за краще, щоб люди задавалися питанням: «Чому він пішов?», А не - «Чому він залишився?».

Як у багатьох вчорашніх футболістів, тренерська кар'єра Онищенка починалася в дитячому футболі, в рідній динамівській школі. У нього тоді виросло кілька учнів, які згодом грали у дорослих командах не тільки України. Найвідоміший з них - учасник ЧС-1994 віце-чемпіон України, чемпіон і володар Кубка РФ, чемпіон Казахстану Владислав Тернавський.

У дорослому футболі Онищенко-тренер починав з «Динамо» (Біла Церква). Не треба плекати ілюзій: при всій повазі до славного міста Київщини, це був все ж фарм-клуб біло-синіх зі столиці. Він був створений ще в 1983 році за ініціативою Валерія Лобановського. Тільки до 1988 року базувався в Ірпені, і першим його тренером, також за ініціативою Лобановського, був не менш знаменитий форвард «Динамо» Віктор Каневський.

Надалі тренерська доля Онищенка була більше пов'язана з молоддю, він очолював: «Динамо-2» (1992-94, 1995-97 і 2002-2006), молодіжну збірну України (1999-2002).

Більш-менш серйозний період з першими складами у Онищенка був в тоді створеному, а нині «покійному» донецькому «Металурзі» (1997-98). Фінансуванням команди в перші роки займався зарубіжний інвестор заводу - фірма «Металлзраша» (Гонконг), якою керував Мухаммад Захур. Першим тренером донеччан і став Володимир Іванович.

Під його керівництвом за два роки «Металург» піднявся до вищої ліги. У дебютному сезоні у вищому дивізіоні (1997/98) донеччани посіли шосте місце. Перед наступним сезоном «Металург» через погіршення фінансування залишили вісім гравців основного складу, і в результаті колектив посів 14-е місце.

Не без усмішки Онищенко згадує і власний «рекорд» тривалості роботи на посаді головного тренера «Динамо» - рівно 100 днів (весна 1996 року). Здавалося б, все у команди було - чудовий бойовий склад, спрага гравців і наставників до боротьби і перемог. Але варто було біло-синім «спіткнутися» в домашньому кубковому матчі об «Таврію», як Володимир Іванович 12 квітня поклав заяву про відставку. Що це - невіра в свої тренерські сили? Все банальніше: «закулісся», інтриги «радників» керівництва. Імена називати не стану, немає в тому потреби. Важливіше інше: знову, як і в 1978 році, Онищенко сам визначає свою долю. Знову вважає за краще «залишити мистецтво раніше, ніж воно залишить його».

Що характеризує Онищенка-тренера? Зовні він начебто також непомітний, не висувається під камери, але коли спілкується з журналістами, особливо з тими, кому довіряє, завжди точно, ясно і лаконічно формулює свої думки. Йому чуже недорікувате бекання, яке ми часто-густо чуємо від коучів на прес-конференціях і флеш-інтерв'ю. А ще в своїй промові він іронічний і образний.

Володимир Іванович залишався вірним цій своїй індивідуальності навіть в найнепростіші моменти. Як член тренерського штабу нашої команди саме так він поводився на прес-конференції в Києві після завершення, будемо відверті, провального для збірної України Євро-2016. Онищенко з серйозним виразом обличчя «розвинув» роздуми репортера про забобонність футболістів і тренерів: «...Так, і навіть трап до літака в Марселі команді не відразу подали, і за кермом командного автобуса жінка виявилася».

Деякі ЗМІ «понесло»: мовляв, цей коуч щиро вважає, ніби в усьому винна французька мадам-водій. Це як треба не знати, не розуміти великого форварда в минулому і толкового наставника, який вміє чітко донести свою думку до гравців, щоб не помітити в словах Володимира Івановича жорстку іронію у відповідь на «мудре» питання чергового юного обдарування з навколофутбольних ЗМІ!

До речі, напевно ж, не випадково новий «керманич» збірної Андрій Шевченко, збивши свою тренерську команду з зарубіжних фахівців, зміцнив її і ще одним - вітчизняним. А саме - Володимиром Онищенком!

У нас з ним склався свій «діалог». При кожній зустрічі я «дивуюся»: «Володя, ти зі своєю «голлівудською» зовнішністю ще не знімаєшся там? Після смерті Джона Уейна і Грегорі Пека нікому грати крутих шерифів. Чого тягнеш?». У відповідь він лише сміється: «Чогось не запрошують, вже зовсім подуріли».

Якщо серйозно, то у нього є своє чітке тренерське кредо. Ось воно: «Справжній сучасний футбол - це виражена командна гра, в якій не розчиняються яскраві особистості. Це - універсалізм, що вимагає від футболіста будь-якого амплуа вміння бачити і руйнувати, атакувати й оборонятися. Це органічне поєднання видовищності з націленістю на досягнення певного позитивного результату».

Семен Случевський, «Першопроходці»

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер