Кубок СРСР-1954. Перший трофей в історії «Динамо»

Кубок СРСР-1954. Перший трофей в історії «Динамо»

Рівно 67 років тому, 20 жовтня 1954-го, київське «Динамо» завоювало перший трофей у своїй історії.

Ще жодного разу в історії розіграшів Кубка СРСР не було випадку, щоб у фіналі не виступала жодна з московських команд. При цьому трьох із шести суперників, які раніше ставали володарями почесного трофею (московські «Спартак» та ЦДСА, а також ленінградський «Зеніт») вибили з боротьби по турнірній сітці саме київські динамівці.

У день матчу з ранку в Москві пішов снігопад, проте це не завадило глядачам заповнити трибуни стадіону «Динамо». Густий туман огорнув стадіон, навколо футбольного поля - біла снігова смуга. Але футболісти з перших же хвилин взяли високий темп, стрімко розігруючи комбінації, і вболівальники з цікавістю спостерігали за тим, що відбувається на полі.

Поєдинок проти єреванців складається для нашої команди непросто, але до перерви «біло-синім» все ж вдалося відкрити рахунок. Після швидкої атаки лівим флангом послідував простріл до центру, і Терентьєв у дотик пробив повз воротаря Затикяна, який пропустив перший м'яч у цьому розіграші турніру, - 1:0.

З початком другого тайму туман трохи розсіявся, і незабаром після поновлення гри номінальні гості вирівняли становище. Меркулову вдалося пробити з-під ноги Голубєва, і м'яч влетів під поперечину воріт Макарова - 1:1.

Незабаром у єреванців, які виступали на той момент у класі «Б», був ще один супершанс, щоб відзначитися. Кегеян вийшов віч-на-віч із воротарем, обіграв Макарова, але один із захисників нашої команди, перебуваючи на лінії воріт, відбив м'яча грудьми. Але більш високий клас динамівців усе ж взяв верх. На 67-й хвилині Фомін перевів м'яча на фланг на Віньковатова, який тільки-но вийшов на поле, той навісив до штрафного майданчика, а Коман випередив воротаря, який вийшов на перехоплення, та переправив м'яча до сітки.

Підопічні Олега Ошенкова довели матч до перемоги і стали лише другою командою не з Москви, після ленінградського «Зеніту», кому вдалося завоювати Кубок СРСР.

Кубок СРСР-1954. Фінал

«Динамо» (Київ) – «Спартак» (Єреван) – 2:1 (1:0).

20 жовтня 1954 року. Москва, стадіон «Динамо», 65 000 глядачів.

«Динамо»: Макаров, Ларіонов, Голубєв, Попович, Кольцов, Міхаліна, В.Богданович, Терентьєв (Віньковатов, 70), Зазроєв, Коман, Фомін.

Головний тренер – Олег Ошенков.

«Спартак»: Затикян, Папоян, Поладян, Семерджян, Асатрян, Е.Варданян, Караджян, К.Варданян (Дургарян), Кегеян, Меркулов, О.Абрамян.

Головний тренер – Гайк Андріасян.

Голи: Терентьєв (34), Коман (70) – Меркулов (48).

Попереджений: Меркулов

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер