Ліга чемпіонів 1998/99. Перемога над «Лансом», яка вивела в історичну євровесну

Ліга чемпіонів 1998/99. Перемога над «Лансом», яка вивела в історичну євровесну

У найуспішнішому в сучасній історії "Динамо" сезоні 1998/1999 підопічні Валерія Лобановського зупинилися всього за крок від фіналу Ліги чемпіонів. Свій шлях в елітному турнірі динамівці розпочали з першого кваліфікаційного раунду, пройшовши почергово валлійський "Баррі Таун" та чеську "Спарту", а на груповому етапі вийшли переможцями квартету з французьким "Лансом", англійським "Арсеналом" і грецьким "Панатінаїкосом".

Старт "Динамо" складно назвати вдалим - кияни здобули два очки у перших трьох матчах. Спочатку була мінімальна поразка в Греції (1:2), а далі слідували дві нічиї з рахунком 1:1 - у домашньому матчі з "Лансом" та в гостях у "Арсенала". Однак стовідсотковий результат у другому колі - 9 очків із 9-ти можливих - гарантував "Динамо" перше місце в групі та вихід до плей-оф. "Біло-сині" вдома розібралися з "канонірами" (3:1), взяли реванш у протистоянні з "Панатінаїкосом" (2:1) та впевнено здолали "Ланс" (3:1).

Про переможний матч останнього туру групового турніру в гостях у французів, який відбувся цього дня, 9 грудня, 1998 року, піде мова далі.

Перед поєдинком, в якому розігрувалася пряма путівка до плей-оф, чемпіони Франції втратили свого провідного форварда Тоні Вереля, котрий забив два з п'яти голів "Ланса" на груповому етапі - один із них у київській грі з "Динамо". Нападник заробив вилучення у матчі з "Арсеналом", яке, на думку представників "Ланса", було несправедливим. Французи навіть звернулися з апеляцією до УЄФА, яку супроводжували бездоганною характеристикою футболіста, проте оскарження червоної картки було відхилене. Окрім того, із дисциплінарних причин гру пропускали ще двоє гравців "Ланса" - захисник Ерік Сікора та хавбек Сіріл Роль.

А вже в дебюті матчу на заповненому "Фелікс Боллар", місткість якого навіть перевищувала населення Ланса, господарі залишилися без ще одного ключового гравця - захисника та капітана Фредеріка Дею, який отримав пряме вилучення від Любоша Міхела за фол останньої надії проти Андрія Шевченка.

Однак навіть незважаючи на втрату свого лідера, французи діяли в атаці активно та гостро, нав'язуючи високий темп гри - відмінні можливості відкрити рахунок мали Шміцер, Елуа, Нума. Динамівці стійко витримали стартову навалу суперників, після чого наполегливість французів почала слабшати, тоді як кияни лише взялися за справу. Наприкінці першого тайму "біло-сині" мали чудові шанси вийти перед - стійка врятувала ворота Вармюза після удару Шевченка, а Кардаш пробив повз ворота після зручного пасу Реброва.

Після перерви домінування "Динамо" на полі вже не викликало сумнівів. Як відзначав асистент головного тренера "Динамо" Олексій Михайличенко, важливу роль у зміні малюнку гри та посиленні пресингу відіграли проведені заміни: "Ми не сумнівалися, що в першому таймі гра буде важкою, в'язкою, насиченою єдиноборствами, що "Ланс" спробує організувати тиск на наші ворота. Тому спочатку ми не хотіли ризикувати, придивлялися, що являє собою суперник, а вже потім - з виходом Косовського та Белькевича - різко додали в атаці".

На 60-й хвилині перший м'яч у ворота господарів відправив Каха Каладзе, який скористався скидкою головою від Реброва після подачі кутового у виконанні Косовського. А за 15 хвилин гольову крапку в комбінації за участю Шевченка та Белькевича поставив Владислав Ващук.

"Лансу" вдалося швидко відквитати один гол, автором якого став Владімір Шміцер, вразивши "дев'ятку" воріт Шовковського прямим ударом зі штрафного. Проте зробити більше динамівці не дозволили - питання про переможця поєдинку та лідера групи зняв Андрій Шевченко, якого на "побачення" з Вармюзом запустив Белькевич.

"Я говорив і кажу, що не завжди перемагає найсильніший, - заявив за підсумками гри Даніель Леклерк. - Часом удача приходить до того, хто краще налаштується на гру. У велике майбутнє "Динамо" я не вірю. Втім, це футбол, а в ньому все можливе".

Гідна відповідь "Динамо" на словесний укол французького наставника не забарилася. У плей-оф Ліги чемпіонів на киян очікували фаворити турніру - чинний власний трофею мадридський "Реал", який динамівці шокували трьома голами Андрія Шевченка, нічиєю на "Сантьяго Бернабеу" та перемогою на вируючому НСК "Олімпійський" - 2:0. Перепустка до фіналу була цілком досяжною після домашньої гольової перестрілки (3:3) із "Баварією", однак втіленню мрії завадив єдиний гол Баслера в Мюнхені...

Ліга чемпіонів. Груповий етап. 6-й тур. Група Е

9.12.1998. Ланс, стадіон "Фелікс Боллар", 39 423 глядачі

"Ланс" (Франція) - "Динамо" (Київ, Україна) - 1:3 (0:0)

"Ланс": Вармюз, Ляшор, Маньє, Дебев, Дальма (Морейра, 88), Н'ярко, Елуа (Фое, 64), Дею, Шміцер, Нума, Мерід (Брюнель, 82).

"Динамо": Шовковський, Лужний, Головко, Ващук, Дмитрулін (Косовський, 46), Каладзе (Кірюхін, 67), Шевченко, Ребров, Гусін, Хацкевич, Кардаш (Белькевич, 51).

Голи: Шміцер (78) - Каладзе (60), Ващук (75), Шевченко (85).

Попереджені: Дальма (88) - Лужний (18), Каладзе (46).

Вилучений: Дею (6).

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер