Михайло МИХАЙЛОВ: «Воротарі перебувають в однакових умовах»

Михайло МИХАЙЛОВ: «Воротарі перебувають в однакових умовах»

У «Динамо», яке веде в чемпіонаті боротьбу за перше місце, до голкіпера пред'являються найвищі вимоги. Тренер Михайло Михайлов на зборі команди в Іспанії розповів про своїх підопічних та проведену в підготовчий період роботу.

- Перший етап підготовчого періоду, який розпочався ще в Києві, відводиться на закладання функціональних можливостей організму. Спочатку проводилася робота над загальною витривалістю, потім продовжилася над спеціальною витривалістю. Ближче до завершення першого збору перейдемо на роботу зі швидкісними якостями, реакцію та швидкість виконання вправ. На другому зборі продовжимо працювати над «швидкістю» та технічним арсеналом, будемо моделювати ігрові ситуації, які виникають у кожному матчі.

- На першому зборі Шовковський, Коваль та Рибка отримають рівну кількість ігрового часу в контрольних матчах. Як буде проводитися ротація на другому зборі?

- Час дасть відповідь, хто з хлопців покаже свої найкращі якості. Ближче до завершення другого збору будемо награвати склад на «Валенсію». А на першому зборі всім надається рівна кількість часу, воротарі перебувають в однакових умовах. Ні в кого немає привілеїв.

- Олександр Рибка повернувся до футболу після двох років без ігрової практики. На вашому футбольному шляху стикалися з подібною ситуацією?

- У моїй практиці, щоб воротар через два роки повертався, такого не було. Але ми стільки із Сашею працюємо, починаючи із середини минулої осені, що інколи складається враження, ніби з команди він і не уходив.

- Три місяці ви працюєте разом із ним, спробуйте порівняти Рибку сьогоднішнього та в 2009 році, коли він ішов із «Динамо»?

- Зараз не будемо говорити, як він змінився з точки зору воротарських якостей. Краще про його зміни в психології. Він сильно виріс у плані мотивації. За два роки поза футболом він багато чого переоцінив та усвідомив. Зараз, мені здається, став більш психологічно стійким, більше розуміється на житті. Мотивація у нього дуже висока – повернутися до футболу та грати на ще більш високому рівні, ніж раніше.

- Приймаючи рішення запросити до «Динамо» Рибку, було бажання допомогти вихованцю клубу в складній ситуації, або бачили у ньому реального помічника?

- Думаю, альянс двох моментів. Він і воротар дуже хороший, це нам усім відомо. І ми всі вірили – і президент, і головний тренер, – що він повернеться на колишній рівень. Тепер усе залежить від Саші, а ми всі лише можемо допомагати йому.

- Чи є індивідуальні особливості у тренувальній роботі з Олександром Шовковським, враховуючи його вік?

- Зараз можна констатувати факт, що Саша після стількох років у футболі виконує практично той же обсяг роботи, як і всі інші воротарі. Він не втратив координацію, швидкість, спритність, техніку, а в плані досвіду лише придбав. Якщо його оминуть травми, він може захищати ворота з такою ж надійністю, як це було п'ять чи десять років тому.

- На ваш погляд, Шовковський зараз може придбати нові навички, або йому більше потрібно думати про підтримання наявних кондицій?

- Нового він набуває лише за рахунок свого досвіду, за рахунок особливого становища в колективі. Цим він може принести команді багато користі.

- Як ви оціните гру Максима Коваля восени 2013 року? З його боку було видно велике бажання, воно підкріплювалося стабільністю?

- Не будемо оцінювати воротарів окремо від гри команди загалом. Восени у «Динамо» був непростий період, прийшло багато нових гравців та тривала їхня адаптація в колективі. Все це не могло не позначитися на результатах. Макс намагався зробити все, як він хотів, проявити себе з найкращого боку. Не все йому вдавалося, але ми віримо, що попереду на нього чекає хороше майбутнє.

- Артур Рудько готовий скласти конкуренцію своїм досвідченим конкурентам?

- Зараз він перебуває у дуже хорошому фізичному стані. І те, що він із першою командою тренувався наприкінці минулого року, а зараз працює на зборах, є ще одним кроком уперед. Він щодня додає у майстерності та в психологічній стійкості. Гадаю, в майбутньому із нього вийде хороший воротар.

- Три воротарі приблизно одного рівня – не велика розкіш для команди?

- Не забувайте, що у «Динамо» є й Денис Бойко, який виступає на правах оренди за «Дніпро». Ви знаєте, хай краще буде головний біль за наявності в команді багатьох воротарів хорошого рівня, ніж мати у складі людей, які не відповідають рівню команди «Динамо».

© www.fcdynamo.kiev.ua

*фото В.Раснера

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер