Михайло МИХАЙЛОВ: «Воротарів, які не помиляються, немає й ніколи не буде»

Михайло МИХАЙЛОВ: «Воротарів, які не помиляються, немає й ніколи не буде»

* * *

- Нинішні збори вперше за більше ніж 20 років проходять без участі Олександра Шовковського. Незвично?

- Звичайно, Саша залишив величезний слід не лише в українському, а й у європейському футболі. Думаю, за свою кар’єру він заслужив лише на схвальні слова. Хочу сказати, що цей шлях не був легким, а був пов'язаний як і з успіхами, так і прикрими невдачами. Зараз про нього говорять, як про легенду, але раніше бувало всяке, навіть доводилося чути, що більше про це прізвище ніхто не почує… Усі через це проходять, але завдяки наполегливій праці та величезному інтелекту він досяг усього у футболі.

- Ваша кар’єра тренера воротарів розвивалася паралельно з кар’єрою Олександра…

- Так, справді, я почав працювати буквально на рік раніше, ніж почав грати Шовковський. Я став до роботи в січні 1993-го, а Саша взимку наступного року поїхав на збори з першою командою. Тож, фактично всі ці роки ми провели разом.

- Коли ви тільки починали свою тренерську кар’єру, такої посади, як тренер воротарів, у вітчизняних командах ще не було?

- Так, такої посади у жодному українському клубі ще не було. Згодом цей напрямок розвивався, й зараз у кожній команді першої-другої ліг є свій тренер воротарів. А тоді я був таким собі піонером (посміхається).

- Тренер не може знати всього й навчається разом зі своїми підопічними…

- Звичайно, у тренерській професії ти ніколи не стоїш на місці, постійно йде рух уперед – отримуєш нові знання, досвід, який ґрунтується як на позитивних, так і негативних моментах.

- Напевно, ви багато розмовляли з Шовковським. Чи планує він починати тренерську кар’єру?

- Важко сказати. Він зі мною поділився, що до літа точно буде відпочивати, а потім життя покаже.

-  Як ви думаєте, Олександр – це майбутній тренер воротарів чи все ж головний тренер?

- Напевно, про це потрібно у нього питати. Думаю, на даний момент він сам не відповість на це питання, й прийме якесь рішення лише через певний час.

- Але перспективу у ньому, як тренері, ви бачите?

- Звичайно, адже він є інтелектуальною людиною з величезним професійним досвідом.

* * *

- На другому навчально-тренувальному зборі у вашому розпорядженні три голкіпери. Чи є у когось із них перевага над іншими?

- На зборах ми завжди розставляємо так акценти, що всі голкіпери перебувають у рівних умовах і кожному буде надано шанс, щоб вони були мотивованими, повністю віддавалися на тренуваннях, мали впевненість та віру в себе, що у кожного є потенціал, який обов’язково потрібно розвинути.

- Чи все, що було заплановано на зборах, вдається виконувати в повному обсязі? Усі голкіпери, здається, проходять підготовчий період без особливих пошкоджень та не пропускають жодного тренування…

- Можу сказати, що мені дуже подобається професійне ставлення наших воротарів до роботи. Ні до кого з них у мене претензій немає. Звичайно, трапляються помилки в іграх, але вони завжди будуть. Голкіпери, які зараз перебувають у команді, лише починають свій ігровий шлях у футболі, і для того, щоб набратися досвіду, потрібно й набити шишки, й пройти через певні моменти, які допоможуть їм у майбутньому. Той же Шовковський не відразу став тим голкіпером, грою якого захоплювалися тисячі вболівальників. Немає таких воротарів, і, я вас запевняю, ніколи не буде, які не помиляються.

- Помітно, що всі голкіпери мають приблизно однаковий час у контрольних матчах…

- Ми спеціально надаємо всім ігрову практику для того, щоб хлопці отримували максимум можливостей проявити себе у грі, а не лише на тренуваннях.

- Георгій Бущан лише наприкінці першої частини сезону завершив відновлюватися після важкої травми та почав працювати в основній групі. Як би ви оцінили його роботу на зборах?

- Жора пропустив багато часу, майже півроку, але відновлювався з повною самовіддачею. Помітно, що зараз він працює із величезною мотивацією, й це не може не радувати. У перших іграх, які він проводив на зборах, було помітне певне хвилювання, але це природно, адже він дуже давно не грав. Ми розібрали з ним ці моменти – й рухаємося далі.

* * *

- На першому зборі разом із першою командою тренувався молодий Володимир Маханьков. Як вам його ставлення до роботи, а також гра в Юнацькій Лізі УЄФА?

- Ми бачимо у ньому велику перспективу. Віримо, що за деякий час він може бути основним голкіпером «Динамо». Звичайно, багато чого залежить від нього, але те, що ми бачимо зараз, нас задовольняє. Ті ж матчі в Юнацькій Лізі УЄФА продемонстрували його високий рівень.

- Досвід виступів у Юнацькій Лізі УЄФА дуже важливий і для голкіперів, адже матчів подібного рангу на молодіжному рівні в Україні раніше просто не було…

- Справді, цей турнір є дуже важливим, адже дає безсумнівні можливості для подальшого прогресу та більш раннього набуття досвіду виступів у дорослому футболі.

* * *

- Польові футболісти кажуть, що для них краще грати матчі, ніж тренуватися. А для голкіперів краще тренування чи матч, в якому може бути від сили два удари по воротах?

- Думаю, все потрібно розглядати цілісно. Тренування неможливі без ігор і навпаки – лише в такому випадку можливий прогрес.

- Для головного тренера важливе награвання тактичних схем та ігрових ситуацій у контрольних матчах. А що дають тренеру воротарів контрольні матчі – все ж таки, психологія у підопічних зовсім не та, як у офіційних матчах?

- Ми з хлопцями домовляємося, що для нас кожен наступний матч – незалежно від того, офіційний чи контрольний – розглядається як найважливіший. Награвання зв’язок із командою, початок атак, вибір позиції, напрямок мислення, підказки партнерам, прорахування перебігу гри – у діях воротарів враховуються дуже багато нюансів.

- Після того, як для команди проходить теоретичне заняття, ви залишаєтеся зі своїми підопічними ще на хвилин десять окремо…

- Звичайно, робиться монтаж ігор та тренувань як загальнокомандний, так і окремо по діях воротарів. Можуть бути такі моменти, коли м’яч до голкіпера навіть не дійшов, але ми дивимося на його позицію, як він підказує партнерам, правильні чи неправильні його дії стосовно до розвитку атаки тощо.

- У сучасному футболі багато голів забивається після стандартних положень. Ви також багато працюєте над цим компонентом зі своїми підопічними, хоча раніше подібної роботи було набагато менше…

- Усе рухається вперед, життя не стоїть на місці, футбол еволюціонує. Ми також у своїй роботі намагаємося знаходити нові моменти, моделювати ті ігрові ситуації, які можуть виникати в матчах. Виходячи з цього, тренувальний процес планується з огляду на те, щоб більше уваги приділяти стандартним положенням, а при прострілах та навісах із флангів іде більше роботи зі спротивом – тобто, усе максимально наближене до ситуацій, які виникають під час матчів.

- Складається таке враження, що в кожного з трьох голкіперів, які працюють зараз на зборі, різний характер. У роботі це допомагає чи, навпаки, заважає?

- Думаю, немає людей із однаковим характером. Кожна людина по-своєму унікальна – хтось надто збуджений, хтось більш спокійний. Але це нормальне явище. Головне, щоб хлопці хотіли працювати, розуміли, для чого вони це роблять, а також щоб їхній воротарський інтелект дозволяв перенести моменти, які ми відпрацьовуємо на тренуваннях, в ігрові ситуації на полі.

Copyright © FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер