«Минай»: представляємо суперника

«Минай»: представляємо суперника

У середу, 11 серпня, київське «Динамо» в рамках перенесеного матчу 1-го туру VBET Ліги прийме «Минай», що представляє Закарпатську область. Матч відбудеться на НСК «Олімпійський» і розпочнеться о 19:30.

«МИНАЙ»

Дата заснування: 2015 рік

Президент: Валерій Пересоляк

Головний тренер: Микола Цимбал (формальний головний тренер)

Домашні матчі проводить на стадіоні «Авангард» в Ужгороді (12 000 місць)

Історія

Датою заснування ФК «Минай» вважається 2015 рік, коли була створена команда працівників митниці для участі в чемпіонаті Ужгорода. Із часом до неї приєдналися професійні футболісти: екс-гравці ужгородської «Говерли» Микола Гібалюк, Владислав Микуляк, Дмитро Бабенко, а інвестори команди, які зацікавилися проектом, вирішили будувати професійний футбольний клуб.

На першому ж році свого існування «Минай» посів друге місце в головному міському турнірі Ужгорода й пробився до вищого ешелону клубів Закарпаття. За три роки команда з чемпіонату Ужгорода вийшла до другої ліги чемпіонату України. 2018 року, коли «Минай» отримав професійний статус, закарпатці дійшли до 1/8 фіналу Кубка України, в якому поступилися київському «Динамо» (1:3). А у другій футбольній лізі команда виграла групу А, програвши у Суперфіналі другої ліги «Кременю» (0:1), та здобула право підвищитися у класі. При цьому «Минай» успішно виступав у Кубку України, дійшовши до півфіналу турніру.

У сезоні 2019/2020 колектив під керівництвом Василя Кобіна здобув золото першої ліги, отримавши підвищення до елітного дивізіону України.

Дебют в УПЛ «Минай» відзначив перемогою над «Олександрією» (1:0), однак за підсумками чемпіонату посів останнє місце в турнірній таблиці та мав понизитися до першої ліги, проте відмова «Олімпіка» від виступу у Прем’єр-лізі дозволила «Минаю» зберегти прописку в еліті на сезон 2021/22.

Досягнення

Виступи в аматорах: чемпіон Закарпатської області (2017), володар Кубка Закарпатської області (2017, 2018), Володар Суперкубка Закарпатської області (2017);

Професійні виступи: чемпіон групи «А» другої ліги чемпіонату України (2019); чемпіон першої ліги України (2020).

Початок сезону

У сезоні 2021/22 «Минай» провів лише один матч, адже крім переносу стартової зустрічі з «Динамо», пізніше відбудеться і поєдинок закарпатців із «Колосом» в рамках 3-го туру УПЛ – у зв’язку з грою ковалівців у кваліфікації Ліги конференцій.

Отже, як і минулого року, «Минай» розпочав виступ в УПЛ з перемоги над «Олександрією» з рахунком 1:0. Успіх господарям приніс гол новачка команди Олега Вишневського, який вийшов на заміну наприкінці матчу та забив вирішальний м'яч на 90-й хвилині.

Склад

Окрім вже згаданого нападника Вишневського, «Минай» у літнє міжсезоння підписав цілий ряд новачків, майже повністю оновивши склад колективу. Після минулого сезону в команді лишилися оборонці Міслав Матич, Сіака Багайоко та Владислав Чушенко, півзахисники Олександр Петрусенко, Данило Книш і Олексій Хахльов, а також нападник Рустам Ахмедзаде.

Найгучнішим підписанням закарпатців став форвард Євген Селезньов, який заявив про амбіції стати найкращим снайпером в історії чемпіонатів України. Для того, аби випередити в бомбардирському заліку динамівців Сергія Реброва та Максима Шацьких, які мають по 123 голи, 36-річному нападнику потрібно забити ще 8 м’ячів.

Закарпатці запросили одразу трьох воротарів: 24-річного екс-голкіпера «Дніпра», «Гірника» та латвійських «Даугавпілса» і РФШ Данила Кучера, який отримав перший номер, 27-річного Германа Пенькова, який виступав, зокрема, за «Сталь», а останній сезон провів у вірменському «Пюніку», а також 18-річного Олександра Кемкіна з молодіжної команди «Шахтаря».

Підсилити захисну ланку «Миная» були покликані Олег Синьогуб, Андрій Семенко (обидва – з «Інгульця»), Ігор Гончар (вірменський «Алашкерт»), Богдан Векляк («Олімпік»). До лінії півзахисту приєдналися Віктор Лиховидько («Чорноморець»), Михайло Месхі (угорський «Мезйокйовешд»), Ельдар Кулієв («Маріуполь»), Олег Горін (виступав за польську «Ягеллонію»). Також команду поповнили атакувальні гравці Дмитро Білоног (оренда з «Металіста»), Богдан Коваленко («ЛНЗ»), Олег Вишневський («Ужгород»), Антон Байдал («Маріуполь») і Едвард Кобак (оренда з «Шахтаря»).

Фото – ФК «Минай»

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер