Перший хет-трик Андрія Зазроєва

Перший хет-трик Андрія Зазроєва

Рівно 70 років тому в зустрічі з московським «Локомотивом» нападник київського «Динамо» Андрій Зазроєв встановив своє перше результативне досягнення в складі «біло-синіх».

14-й чемпіонат СРСР з футболу був проведений в одне коло, а всі його матчі, крім двох, зіграні в Москві – у такому форматі турнір відбувся з огляду на участь збірної СРСР у Олімпіаді в Хельсінкі, яка, втім, обернулася невдачею. Радянська збірна залишила олімпійські змагання на стадії 1/8 фіналу, поступившись Югославії.

За підсумками першості СРСР-1952 київське «Динамо», вигравши суперництво у московських одноклубників, фінішувало на другій позиції. Не останню роль у цьому успіху зіграв форвард Андрій Зазроєв (Зазрошвілі), який перед стартом сезону перебрався до Києва після «Динамо» з рідного Тбілісі. Опинившись у київському «Динамо» вже у зрілому віці, грузинський форвард швидко завоював довіру й авторитет серед нових одноклубників і став капітаном команди. І в дебютному сезоні не лише допоміг «біло-синім» завоювати срібні медалі, але й став найкращим бомбардиром чемпіонату, забивши 11 голів у 12-ти матчах.

Свій перший хет-трик за киян у чемпіонатах СРСР Зазроєв оформив вже в другому турі – про нього й піде мова далі. Другого хет-трика нападнику довелося зачекати три роки – 30 серпня 1955-го Андрій відзначився трьома голами в матчі з «Крильями Совєтов» (4:1). За кількістю хет-триків у чемпіонатах СССР Зазроєв поступається лише трьом київським динамівцям – Олегу Блохіну, в активі якого – 5 хет-триків і один покер, Віктору Каневському та Федору Дашкову (по 3 хет-трика).

Для того, щоб оформити свій перший хет-трик, Зазроєву знадобилося менше 15-ти хвилин. Якщо у першому таймі зустрічі з «Локомотивом» гра була рівною та на перерву команди пішли за нульового рахунку, то друга половина матчу пройшла за впевненої переваги динамівців. Одразу ж після повернення колективів із роздягалень Андрій Зазроєв вивів «біло-синіх» уперед і, внаслідок вмілого маневрування полем і тактичних помилок захисту суперників, швидко організував ще два взяття воріт «Локомотива». А фінальний рахунок в поєдинку на 60-й хвилині встановив правий крайній нападник Віктор Жилін – 4:0.

Чемпіонат СРСР-1952. 2-й тур

«Динамо» (Київ) – «Локомотив» (Москва) – 4:0

16.07.1952. Москва, стадіон «Динамо». 5,000 глядачів

«Динамо»: Зубрицький, Голубєв, Лерман, Тищенко, Юст, Михалина (к), Жилін, Сенгетовський, Зазроєв, М.Коман, В.Богданович.

«Локомотив»: Грачов, А.Петров, Забєлін (к), Осипов, Лядин, Ивашков, Панфилов, Коротков, И.Петров (Борисенко), Алексеев, Пирогов.

Голи: Зазроєв (46, 50, 59), Жилін (60).

На жаль, фото з того матчу «Динамо» (Київ) – «Локомотив» (Москва) немає, тому матеріал проілюстровано архівними фотографіями Андрія Зазроєва.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер