Представляємо суперника: «Брюгге» (Бельгія)

Представляємо суперника: «Брюгге» (Бельгія)

"Брюгге" (Бельгія)

Повна назва: Club Brugge Koninklijke Voetbalvereniging

Прізвисько: "Чорно-сині"

Дата заснування: 13 листопада 1891 року

Домашній стадіон: "Ян Брейдель" (місткість - 29 062 глядача)

Президент: Барт Верхаге

Головний тренер: Філіпп Клеман (у команді з липня 2019 року)

Титули: 16-разовий чемпіон Бельгії; 11-разовий володар Кубка Бельгії; 15-разовий володар Суперкубка Бельгії; фіналіст Кубка європейських чемпіонів 1977/78; фіналіст Кубка УЄФА 1975/76

Позиція в чемпіонаті Бельгії-2019/2020: 1-ша

Середній вік гравців: 24,3 роки (за даними Transfermarkt)

Матчі:

18 лютого 19:55 - "Динамо" - "Брюгге"

25 лютого, 22:00 - "Брюгге" - "Динамо"

Наш суперник - чинний чемпіон Бельгії та другий за кількістю титулів клуб цієї країни (після "Андерлехта"). Минулий сезон бельгійського першого дивізіону А в зв'язку з пандемією коронавірусу був зупинений після 29-ти турів, і за рішенням бельгійської професійної футбольної ліги чемпіоном був проголошений "Брюгге", який набрав 70 очок і випередив найближчого переслідувача, "Гент", на 15 пунктів. До того ж, підопічні Філіппа Клемана стали командою з найнадійнішою обороною - усього 14 пропущених м'ячів при 58-ми забитих.

Історія

Футбольний клуб із Західної Фландрії був заснований 1891 року та є одним із найстаріших у Бельгії. Нарівні з "Андерлехтом" - один із грандів місцевого футболу і єдиний бельгійський клуб, який брав участь у фіналі Кубка європейських чемпіонів (1978, програний "Ліверпулю" - 0:1).

За свою багатющу історію клуб чотири рази змінював назви, а під нинішнім ім'ям виступає з 1972 року. Перший загальнонаціональний успіх прийшов до команди 100 років тому - в сезоні 1919/20 років, коли "Брюгге" завоював золоті нагороди місцевого чемпіонату.

Далі - практично 50 років прірви в досягненнях, а кінець 60-х і 70-ті можна назвати відродженням клубу для великого футболу. У 1968 році "Брюгге" здобув перший Кубок Бельгії, а друге чемпіонство було завойоване в сезоні 1972/73.

Легенда австрійського футболу Ернст Хаппель очолив "Брюгге" в 1974-му і три роки поспіль завойовував із командою чемпіонський титул. У цей же час відбулося становлення клубу як серйозного європейського колективу. У 1976-му "Брюгге" грав у фіналі Кубка УЄФА, а в 1978-му - Ліги чемпіонів. За фатальним збігом обставин, обидва трофеї були програні в баталіях із "Ліверпулем".

Український слід у "Брюгге" також присутній - за місцевий клуб довго виступав екс-півзахисник "Динамо" і національної збірної Сергій Серебренніков. А з минулого літа гравцем "чорно-синіх" є захисник збірної України Едуард Соболь, орендований у "Шахтаря".

Із відомих футболістів, чия кар'єра також пов'язана з даним клубом - Ян Кулеманс, Френкі ван дер Ельст, Дані Верлінден, Лоренцо Сталенс, Даніель Амокачі, Жан-П'єр Папен, Герт Верхейен, Ейдур Гудйонсен, Роб Ренсенбрінк, Маріо Станич і Іван Перішич.

"Брюгге" проводить домашні ігри на арені "Ян Брейдель", яку ділить із ще однією командою - "Серкль Брюгге". Стадіон був побудований в 1974 році та до 1998-го називався "Олімпійським", після чого був перейменований на честь місцевого революціонера та народного героя Середньовіччя Яна Брейделя.

Із літа минулого року команду очолює 46-річний Філіпп Клеман, який виступав свого часу на позиції захисника (38 матчів і 1 гол за збірну Бельгії). Був учасником чемпіонату світу-1998, а також чемпіонату Європи-2000. 10 років своєї ігрової кар'єри Клеман віддав саме "Брюгге" (1999-2009, 256 матчів, 38 голів). Із 2011 року працював у "Брюгге" на різних посадах, в тому числі і з молоддю, а в 2017-му очолив "Васланд-Беверен". У тому ж році змінив місце роботи на "Генк" і привів цю команду до "золота" сезону 2018/19, а в наступному сезоні став чемпіоном Бельгії вже на чолі "Брюгге".

Виступ у поточному чемпіонаті

Після 16 зіграних турів "Брюгге" лідирує в турнірній таблиці поточного національного чемпіонату, набравши 33 очка (10 перемог, 3 нічиї, 3 поразки) і на 2 пункти випереджаючи "Генк". У підопічних Філіппа Клемана знову найкращий захист (11 пропущених м'ячів) і одна з найбільш результативних атак (32 забитих). Найкращим бомбардиром команди в поточному сезоні, як і в минулому, є 28-річний атакуючий хавбек Ханс Ванакен (8 голів, 3 з них у Лізі чемпіонів). Також Ванакен - другий у команді за кількістю результативних передач у чемпіонаті (5).

Старт "Брюгге" в нинішній бельгійській першості вийшов не надто вдалим - у перших трьох турах "чорно-сині" здобули лише одну перемогу, двічі програвши. Однак діючі чемпіони швидко змогли налагодити свою гру та повернутися на лідерську позицію. Зараз у "Брюгге" 6-матчева безпрограшна серія в чемпіонаті Бельгії, якій не завадив насичений графік виступу в непростій групі Лізі чемпіонів, де наші майбутні суперники до останнього туру претендували на другу позицію та продовження боротьби в плей-оф ЛЧ.

Кадри

Із моменту торішніх матчів проти "Динамо" склад "Брюгге" не зазнав серйозних змін. Взимку 2020-го клуб підписав двох нападників - Міхала Крменчика та Юссуфа Баджі. Форвард Персі Тау, який грав в основі бельгійців в обох поєдинках проти киян, цього літа повернувся у "Брайтон", якому належить, а звідти відправився в оренду до "Андерлехта". Автор третього голу "Брюгге" у ворота "Динамо" в київському матчі Лої Опенда був орендований "Вітессом". А у жовтні цього року "Брюгге" лише орендував у "Аякса" лівого вінгера Ноа Ланга.

Однією з основних фігур залишається вже згаданий Ханс Ванакен, основний воротар - екс-голкіпер "Ліверпуля" Сімон Міньйоле. У центрі півзахисту діє ще один досвідчений футболіст, найкращий асистент команди та її капітан - 32-річний Руд Вормер. Продовжує грати в складі бельгійців колишній футболіст "Зорі" Денніс Бонавентуре, який виступає на позиції вінгера/крайнього форварда; регулярно виходить на лівому фланзі оборони Едуард Соболь.

Найдорожчим футболістом "Брюгге" є 21-річний сенегальський вінгер Крепен Дьятта (його трансферна вартість - 20 млн євро за версією Transfermarkt, Бонавентуре оцінюється в 16 млн, а Ванакен - у 15). У минулому сезоні чемпіонату Бельгії Дьятта забив 7 м'ячів, а цього ігрового року йому вистачило для такого показника 13 поєдинків.

Шлях в єврокубках

У минулому розіграші Ліги чемпіонів "чорно-сині", пройшовши київське "Динамо" у 3-му раунді кваліфікації, здолали також австрійський ЛАСК в раунді плей-оф (3:1 за результатами двох матчів) і опинилися в групі з "ПСЖ", "Реалом" і "Галатасараєм". За підсумками групового етапу "Брюгге" набрав три очки, двічі зігравши внічию з "Галатасараєм" (0:0 вдома і 1:1 в Стамбулі), а також відібравши очки у "Реала" на "Сантьяго Бернабеу" (2:2). Такий результат дозволив бельгійцям пробитися в плей-оф Ліги Європи, проте там підопічні Клемана зіграли тільки в 1/16 фіналу, крупно поступившись "Манчестер Юнайтед" (за домашньою нічиєю 1:1 слідував розгром у Манчестері - 0:5).

Нинішній єврокубковий сезон склався у "Брюгге" подібним чином: як і динамівці, команда вийшла в 1/16 фіналу Ліги Європи, посівши третє місце в своїй групі Ліги чемпіонів, куди "чорно-сині" потрапили напряму, як чемпіон своєї країни. У квартеті з дортмундською "Боруссією", римським "Лаціо" і санкт-петербурзьким "Зенітом" бельгійці до останнього туру боролися за вихід в плей-оф ЛЧ, але у вирішальній очній зустрічі не змогли переграти на виїзді римлян, більше тайму провівши в меншості після видалення Соболя (українець пропустить першу зустріч із "Динамо").

За підсумками групового раунду "Брюгге" набрав 8 очок (різниця м'ячів 8:10), здобувши дві перемоги над "Зенітом", двічі зігравши внічию з "Лаціо" і крупно поступившись в обох матчах "Боруссії" з Дортмунда.

Ліга чемпіонів 2020/21. Груповий етап

20.10.2020. "Зеніт" (Санкт-Петербург, Росія) - "Брюгге" (Бельгія) 1:2

Голи: Хорват, 74 (авт.) - Бонавентуре, 63, Де Кетелар, 90+3.

"Брюгге": Хорват, Рікка, Мата, Мехеле, Соболь, Ванакен, Де Кетелар, Вормер, Рітс, Дьятта (Ланг, 78), Бонавентуре (Баджі, 82).

28.10.2020. "Брюгге" (Бельгія) - "Лаціо" (Рим, Італія) 1:1

Голи: Ванакен, 42 (пен.) - Корреа, 14.

"Брюгге": Міньоле, Делі, Мата, Оділон, Соболь, Де Кетелар (Ланг, 84), Рітс, Ванакен, Вормер, Дьятта, Бонавентуре (Крменчик, 88).

4.11.2020. "Брюгге" (Бельгія) - "Боруссія" (Дортмунд, Німеччина) 0:3

Голи: Азар, 14, Холанд, 18, 32.

"Брюгге": Міньоле, Мата, Оділон, Делі, Соболь, Ланг (Де Кетелар, 76), Рітс, Вормер (Альварес Баланта, 71), Ванакен (Шрейверс, 85), Дьятта, Бонавентуре (Крменчик, 85).

24.11.2020. "Боруссія" (Дортмунд, Німеччина) - "Брюгге" (Бельгія) 3:0

Голи: Холанд, 18, 60, Санчо, 45.

"Брюгге": Міньоле, Оділон, Делі, Мата, Альварес Баланта (Рітс, 52), Де Кетелар, Ланг (Шрейверс, 74), Вормер, Ванакен, Дьятта (Окереке, 74), Крменчик (Баджі, 66).

2.12.2020. "Брюгге" (Бельгія) - "Зеніт" (Санкт-Петербург, Росія) 3:0

Голи: Де Кетелар, 33, Ванакен, 58 (пен.), Ланг, 73.

"Брюгге": Міньоле, Мата (ван ден Кейбус, 90+1), Оділон, Рікка, Мехеле, Альварес Баланта, Де Кетелар, Ланг (Окереке, 87), Вормер (Шрейверс, 88), Ванакен (Соболь, 87), Бонавентуре.

8.12.2020. "Лаціо" (Рим, Італія) - "Брюгге" (Бельгія) 2:2

Голи: Корреа, 12, Іммобіле, 27 (пен.) - Вормер, 15, Ванакен, 76.

"Брюгге": Міньоле, Рікка, Альварес Баланта (Рітс, 77), Мата (Ван Дер Бремпт, 84), Соболь, Оділон, Де Кетелар, Ланг (Делі, 42), Ванакен, Вормер, Дьятта (Окереке, 84).

Вилучений: Соболь, 39.

Історія протистояння

За час виступів у єврокубках жереб лише одного разу зводив "Динамо" і "Брюгге". У серпні 2019 року команди зійшлися в 3-му кваліфікаційному раунді Ліги чемпіонів УЄФА - тоді, мінімально перемігши вдома (1:0) і зігравши внічию в Києві (3:3), далі пройшли бельгійці.

Детальніше про протистояння "Динамо" і "Брюгге" в 2019 році читайте в окремому матеріалі.

Всього ж у своїй єврокубковій історії "біло-сині" 12 разів зустрічалися з командами з Бельгії. 5 разів матчі завершувалися на користь "Динамо", також були зафіксовані одна нічия і 6 поразок. Причому жоден із матчів не закінчувався всуху, зазвичай ігри були результативними - у цілому суперники забили 44 голи (різниця м'ячів 23:21).

"Динамо" - "Андерлехт" 0:3, 2:4 (Кубок УЄФА 1992/1993, 1/16 фіналу)

"Динамо" - "Андерлехт" 4:0, 2:4 (Ліга чемпіонів 2000/2001, 1-й груповий турнір)

"Динамо" - "Гент" 3:0, 3:1 (Ліга чемпіонів 2010/2011, 3-й раунд кваліфікації)

"Динамо" - "Генк" 0:1, 1:3 (Ліга Європи 2013/2014, груповий турнір)

"Динамо" - "Брюгге" 3:3, 0:1 (Ліга чемпіонів 2019/2020, 3-й раунд кваліфікації)

"Динамо" - "Гент" 3:0, 2:1 (Ліга чемпіонів 2020/2021, раунд плей-оф)

* головне фото - ФК "Брюгге"

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер