Представляємо арбітра матчу АЕК (Ларнака) – «Динамо»: Джон Бітон

Представляємо арбітра матчу АЕК (Ларнака) – «Динамо»: Джон Бітон

Головним арбітром матчу АЕК – «Динамо», який відбудеться у четвер, 27 жовтня, у Ларнаці, призначено 40-річного шотландця Джона Бітона.

Бітон народився у Глазго 9 січня 1982 року. У 19-річному віці він став арбітром футбольної асоціації Шотландії. З 2009 року почав судити матчі шотландської Прем'єр-ліги. Статус арбітра FIFA він отримав у 2012 році. 5 липня того ж року обслужив свій перший міжнародний матч – у Лізі Європи між «Ельсборгом» та «Флоріаною».

Футбольний арбітраж – далеко не єдине професійне заняття у житті Бітона. Спершу він працював репортером у друкованих ЗМІ. Потім – у органах місцевого управління. Протягом кількох років Бітон працював офіцером у зв'язках із громадськістю у територіальній поліції Стратклайда, відповідальної за кілька муніципальних районів у Глазго.

З 2011 року почав працювати на аналогічній посаді в Університеті Стратклайда, дослідницького університету в Глазго, третього за величиною вишу в Шотландії, де навчаються студенти із понад ста країн. Університет входить до топ-10 найкращих вузів у Великобританії з багатьох предметів відповідно до The Complete University Guide, випереджаючи за окремими показниками своєї основної спеціалізації Оксфордський та Кембриджський університети.

До обов'язків Бітона входить надання інформації та комунікація з представниками медіа з усіх аспектів діяльності Університету, просування інформації про дослідження та досягнення вишу. Конкретною зоною відповідальності Бітона є інженерний факультет та бізнес-школа Стратклайда, що входить до складу ВНЗ.

З київським «Динамо» Джон Бітон до цього сезону перетинався лише одного разу. Він судив матч за участю нашої команди у 2018 році, коли кияни зустрічалися з «Ренном» та перемогли у тому матчі з рахунком 3:1.

Вперше матч за участю української команди Бітон судив у 2016 році, і це був… ФК «Олександрія», яка лише дебютувала в єврокубках. Щоправда, це була не дебютна гра олександрійців на євроарені, а другий матч в історії клубу – гра-відповідь третього кваліфікаційного раунду Ліги Європи проти хорватського «Хайдука» в Спліті. Український клуб поступився у цьому матчі з рахунком 1:3 і вилетів із турніру з рахунком 1:6 за сумою двох зустрічей, натомість забив свій прем'єрний єврокубковий гол.

У наступному сезоні, 2017/2018, Бітон знову перетнувся з українським клубом у єврокубках. Цього разу це була «Зоря», яка поступилася у Берліні «Герті» з рахунком 0:2 у рамках групового раунду Ліги Європи.

Наступного сезону був матч «Динамо» з «Ренном», а потім у кар'єрі Бітона настала перерва у суддівстві матчів українських команд аж до нинішнього сезону.

Фото sportx.kz, ФК Динамо Київ

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер