Представляємо суперника: «Динамо» (Тбілісі)

Представляємо суперника: «Динамо» (Тбілісі)

На навчально-тренувальному зборі у Туреччині черговим суперником київського «Динамо» у контрольному матчі стане «Динамо» із столиці Грузії – міста Тбілісі.

Візитка

Заснований: 1925

Кольори: червоний, синій, білий

Стадіон: «Динамо-Арена» ім. Бориса Пачайдзе, вміщує 54 549 глядачів

Президент: Роман Піпія

Головний тренер: Кахабер Цхададзе

Позиція в чемпіонаті Грузії-2021: 2

Середній вік гравців: 22,5 років

Титули:

Чемпіон Грузії: 18 титулів

Кубок Грузії: 13

Суперкубок Грузії: 8

Чемпіон СРСР: 2

Кубок СРСР: 2

Кубок володарів кубків УЄФА: 1

Поточний сезон

У Грузії чемпіонат проходить за системою весна-осінь. За результатами сезону 2021 року «Динамо» (Тбілісі) посіло друге місце, набравши 70 очок (21 перемога, 7 нічиїх, 8 поразок, різниця м’ячів 59:28), відставши на 5 очок від «Динамо» (Батумі). У Кубку Грузії-2021 тбіліський клуб зупинився на стадії 1/8, мінімально поступившись «Гареджі» (0:1).

Новий сезон у Грузії стартує вже 25 лютого. «Динамо» прийме «Торпедо» (Кутаїсі), це буде перший матч нового чемпіонату.

Єврокубкова кампанія сезону-2021/2022 для тбіліського клубу розпочалася та закінчилася у першому кваліфікаційному раунді Ліги Чемпіонів протистоянням із азербайджанським «Нефтчі», у якому грузини поступилися за сумою двох матчів з рахунком 2:4 (1:2 вдома та 1:2 на виїзді).

На зборі в Туреччині «Динамо» вже провело три контрольні матчі: із українським ФК «Львів» (нічия 0:0), сербським «Напредаком» (нічия 1:1) та болгарським «Лудогорцем» (поразка 0:1). Після зустрічі із київськими динамівцями у грузинів запланований спаринг із московським «Динамо» та датським клубом «Рандерс».

Склад

Середній вік гравців поточного складу команди «Динамо»  (Тбілісі) складає 22,5 роки, а загальна вартість виконавців оцінюється у 5,73 млн євро за даними Transfermarkt.

Команда проводить надзвичайно активну трансферну політику як влітку, так і взимку. Під час нинішнього зимового міжсезоння команду поповнило одразу 14 гравців, але шість з них були залучені із молодіжної команди динамівців, а ще двоє – Торніке Ахвледіані та Нодар Кавтарадзе, повернувшись з оренди, одразу залишили команду: перший отримав статус вільного агента, а другий вирушив в оренду до грузинського «Сабуртало».

Таким чином, із реальних новачків відзначимо 24-річного правого вінгера Дмитра Антілевського, 25-річного правого вінгера Торніке Кіркітадзе, 21-річного воротаря Давіта Кереселідзе, які прийшли до «Динамо» у статусі вільних агентів, а також 23-річного лівого вінгера Усмане Камара та 21-річного лівого захисника Стефена Годфрея. Також цієї зими до «Динамо» перейшов і український футболіст - 23-річний форвард Станіслав Біленький.

Щодо втрат суперника киян, більшість гравців залишили команду у статусі вільних агентів, а саме вісім. Був проданий лише 21-річний воротар Георгій Мамардашвілі. А 23-річний центральний захисник Давіт Кобурі та 22-річний центральний півзахисник Георгій Куця на правах оренди перейшли до чеської «Карвіни» та македонської команди «Работнічки» відповідно.

Протягом минулого сезону найбільше матчів – 36 – провів сербський форвард Зоран Марушич, якому надали статус вільного агента. Трохи менше – по 35 поєдинків в активі опорних півзахисників Георгія Папави та Анзора Меквабішвілі. Також стабільно були присутні у стартовому складі «Динамо» протягом чемпіонату захисники Фабіан Споркследе, який після завершення сезону теж отримав статус вільного агента, Гбегнон, Саба Квадагіані та півзахисник Мілан Радін (теж залишив команду у статусі вільного агента) – вони провели найбільше ігрового часу на полі. В атаці ключовими виконавцями були півзахисники Георгій Куця та Георгій Габедава (забив 10 м’ячів). Найрезультативніший гравець – 28-річний форвард Зоран Марушич, на рахунку якого 16 голів у чемпіонаті.

Тренер

З початку 2000-х років у «Динамо» Тбілісі ледь не кожного року змінюється наставник. Останнім, хто протримався на тренерському містку два роки був Душан Угрин (2006-2008 роки). Нині команду очолює 53-річний Кахабер Цхададзе, який прийняв команду у 2021-му році, і його контракт розрахований до кінця 2022-го.

Цхададзе починав кар’єру в команді Другої ліги Грузії  «Металург» (Руставі), згодом його запросили до дубля тбіліського «Динамо». У 1988 році дебютував за основний склад «Динамо» у Вищій лізі СРСР. У 1991 році відіграв півроку в Швеції за «Сундсвалль», потім перейшов в московський «Спартак», де почав сезон 1992, а завершив його у «Динамо» (Москва). У 1993 році перейшов до клубу німецької Бундесліги «Айнтрахт» з Франкфурта. У кінці 1996 року був придбаний російською «Аланією», в якій провів наступний сезон. В кінці 1997 року переїхав в Англію, уклавши контракт із «Манчестер Сіті». За підсумками сезону 1997/98 вилетів з командою з другого до третього англійського дивізіону. Протягом 2000—2002 років захищав кольори «Локомотива» (Тбілісі), з яким виграв Кубок Грузії.

Незважаючи на важкі травми, що переслідували гравця, Цхададзе завершив ігрову кар'єру в 36-річному віці в клубі Першого дивізіону Росії «Анжі» з Махачкали, за яке виступав протягом 2003—2004 років. За збірну Грузії протягом 1991-1998 років провів 25 матчів, забив 1 м’яч. Також на його рахунку 6 матчів (1 гол) за збірну СНД.

Ще під час виступів за «Локомотив» з Тбілісі Цхададзе намагався поєднувати в собі якості гравця і тренера, а після завершення ігрової кар'єри в 2004 році зосередився виключно на тренерській діяльності. Очолював грузинські клуби «Динамо» (Тбілісі) та «Сіоні», причому, з обома став чемпіоном Грузії, а після завоювання другого золота Цхададзе був визнаний ще й найкращим тренером сезону.

У січні 2008 року грузинський тренер підписав контракт на півроку з азербайджанським клубом «Стандард» (Баку) і керував командою під час другого кола чемпіонату Азербайджану, посівши з командою дев'яте місце, після чого недовго тренував молодіжну збірну Грузії. З 2009 року по 2015 рік працював в клубі «Інтер» (Баку), вигравши з командою чемпіонат Азербайджану у сезоні 2009/10. З березня 2015 року по березень 2016 року був тренером збірної Грузії. У квітні 2016 року став головним тренером казахстанського клубу «Кайрат». Далі з 2018 по 2020 тренував казахстанський «Ордабаси», а з 2021-го прийняв запрошення від тбіліського «Динамо».

Динамівський слід

Динамівців Києва і Тбілісі пов'язують давні трансферні відносини. У системах обох клубів уже після здобуття незалежності нашими країнами грали Лука Лочошвілі, Олександр Амісулашвілі, Кахабер Аладашвілі, Кахабер Каладзе.

Нинішній генеральний директор «Динамо» Київ Резо Чохонелідзе починав свою ігрову кар'єру в «Динамо» Тбілісі. У 1965-1967 роках виступав за дубль, в 1968-1969 роках провів 17 матчів у чемпіонаті СРСР.

Історія протистоянь

У чемпіонатах СРСР команди провели між собою 96 матчів. +33 = 35-29, різниця м'ячів 132: 128 на користь киян.

У кубку СРСР команди провели між собою 9 матчів. + 3 = 1-5, різниця м'ячів 9:13 на користь тбілісців.

Також команди регулярно зустрічаються у спарингах під час зборів. З 1931 по 2021-й команди зіграли між собою 26 контрольних поєдинків, причому останнім часом команди зустрічаються щозими вже третій рік поспіль.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер