Представляємо суперника. «Рудар» (Плєвля, Чорногорія)

Представляємо суперника. «Рудар» (Плєвля, Чорногорія)

Четвертим суперником київського «Динамо» на навчально-тренувальному зборі в Туреччині стане чорногорський «Рудар» із міста Плєвля.

Контрольний матч відбудеться у понеділок, 7 лютого, на арені Mardan Stadium та розпочнеться о 16:00 за київським часом.

Візитка

Повна назва: Fudbalski klub Rudar Pljevlja

Заснований: 1920 рік

Стадіон: «Градскі» (вміщує 5 140 глядачів)

Президент: Душко Шарич

Головний тренер: Раде Петрович

Поточна позиція в чемпіонаті Чорногорії: 7-ма

Титули

Чемпіон Чорногорії (2): 2010, 2015.

Кубок Чорногорії (4): 2007, 2010, 2011, 2016.

Історія

У 1920 році в місті Плєвля було засновано футбольний клуб під назвою «Брежник». Упродовж наступних 35 років команда п’ять разів змінювала назву, поки в 1955-му остаточно не зупинилася на нинішній – «Рудар» (у перекладі – «Шахтар»).

У своїй історії «гірники» жодного разу не виступали у вищому дивізіоні об’єднаної Югославії. З 2006-го «Рудар» грає в чемпіонаті незалежної Чорногорії. Двічі, у 2010-му та 2015-му, команда з Плєвлі, що має населення трохи більше 30 тисяч жителів, ставала чемпіоном країни, але, починаючи з 2017-го, вище п’ятого місця за підсумками сезону не підіймалася.

У 2010-х «Рудар» регулярно виступав у відбірних раундах єврокубків. У протистояннях навиліт «гірники» лише двічі проходили своїх суперників – у кваліфікації Ліги чемпіонів-2010/2011 «Тре Фіорі» із Сан-Марино та в кваліфікації Ліги Європи-2013/2014 вірменську «Міку». Востаннє на європейській арені «Рудар» грав у сезоні-2018/2019, поступившись у першому кваліфікаційному раунді Ліги Європи сербському «Партизану».

Поточний сезон

Минулий сезон «Рудар» закінчив на 7-й позиції у Першій лізі Чорногорії, лише на одне очко випередивши «Іскру», що опинилася в зоні вильоту.

У сезоні 2021/22 «Рудар» виступає нестабільно. Набравши лише два очки в перших п’яти матчах, потім команда з Плєвлі видала серію з чотирьох поспіль перемог, за якою знову послідувала безвиграшна п’ятиматчева серія. У підсумку такі «гойдалки» призвели до зміни тренера – замість серба Зорана Говедаріци, який працював у «Рударі» з червня по листопад, прийшов чорногорець Раде Петрович.

На зимову перерву команда з Плєвлі пішла, займаючи сьоме місце в таблиці, відірвавшись від зони вильоту на п’ять очок. На рахунку «Рудара» 6 перемог, 5 нічиїх та 8 поразок, різниця м’ячів складає 23:27. Відставання від лідера, «Сутьєски», складає 18 балів.

Також «Рудар» вилетів із розіграшу Кубка Чорногорії, поступившись у чвертьфіналі на виїзді чемпіону країни двох останніх років «Будучності» (0:2).

Склад

Середній вік футболістів «Рудара» – 22,8 років. У складі команди з Плєвлі виступають три легіонери – атакуючий півзахисник Душан Живкович та центральний захисник Йован Крнета із Сербії, а також японський опорний півзахисник Хікару Матсуї (причому двоє останніх прийшли до команди лише під час нинішнього зимового трансферного вікна), а 30-річний воротар Ясмін Агович викликався до національної збірної Чорногорії – щоправда, не провів за неї жодного матчу.

Загалом, трансферна політика «Рудара» побудована на запрошенні місцевих футболістів або ж із сусідньої Сербії. Враховуючи обмежений бюджет, гравці приходять або вільними агентами, або в оренду. Тож, відповідно, ніхто надовго в команді не затримується.

Найкращими бомбардирами команди з Плєвлі в нинішньому сезоні є ганець Закарія Сурака, який взимку вже залишив «Рудар», та 19-річний Вук Стрікович – обидва забили по шість м’ячів. П’ять результативних ударів має у своєму активі сербський півзахисник Душан Живкович.

Підготовка

Під час зимових зборів у турецькому Белеку «Рудар» провів два контрольних матчі – 31 січня зіграв унічию з польським «Лодзем» (1:1), а 5 лютого мінімально поступився ковалівському «Колосу» (0:1). Сезон відновиться для команди з Плєвлі 17 лютого матчем із «Іскрою».

Тренер

39-річний Раде Петрович – колишній югославський/чорногорський півзахисник, який у період з 1998-го по 2012-й виступав у чемпіонатах Чорногорії («Будучность», «Грбаль», «Бокель», «Ком», «Єдинство», «Младость»), Швеції («Карлстад Юнайтед»), Сербії («Борац») та Росії («Терек»). Загалом за кар’єру провів на професіональному рівні більше 200 матчів, але здобутими трофеями похвалитися не може.

Петрович має у своєму активі один матч у складі національної збірної Чорногорії. У червні 2007-го він вийшов на заміну в матчі проти Колумбії, що проходив у рамках товариського турніру Kirin Cup у Японії, й цей поєдинок так і залишився єдиним для нього.

Після завершення кар’єри в 2012-му Раде навчався на тренера. У 2020-му отримав ліцензію УЄФА Pro, пройшовши стажування у хорватській «Рієці» та захистивши дипломну роботу на тему «Аналіз роботи менеджменту, організації, професіональної роботи в першій команді та молодіжному центрі футбольного клубу «Рієка». У листопаді 2021-го очолив «Рудар», і це для нього є першим досвідом роботи на найвищому рівні.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер