Представляємо суперника: «Широкі Брієг» (Боснія і Герцеговина)

Представляємо суперника: «Широкі Брієг» (Боснія і Герцеговина)

У четвер, 10 лютого, київське «Динамо» проведе шостий контрольний матч на другому тренувальному зборі в Туреччині. Суперником у заключному спарингу, який пройде на арені Mardan Stadium і розпочнеться о 10:00 за київським часом, стане представник Боснії і Герцеговини – футбольний клуб «Широкі Брієг».

Візитка

Повна назва: Nogometni klub Široki Brijeg

Заснований: 1948 рік

Стадіон: «Пецара» (7000 місць)

Президент: Міро Кралевич

Головний тренер: Юре Іванкович

Поточна позиція в чемпіонаті Боснії і Герцеговини: 5-та

Досягнення

Перша ліга Герцег-Босни (5): 1994, 1995, 1996, 1997, 1998

Чемпіон Боснії і Герцеговини (2): 2004, 2006

Володар Кубка Боснії і Герцеговини: (3) 2007, 2013, 2017

Історія

ФК «Широкі Брієг» бере свій початок із команди «Борак», створеної після Другої світової війни, та протягом свого існування змінив кілька назв: «Боксіт», «Ліштіца», «Младост», «Младост-Дубінт». З моменту свого заснування команда виступала у регіональних змаганнях, а справжні успіхи прийшли до неї після розпаду Югославії та поновлення футбольного життя в балканських країнах. У 1994-1998 роках команда була найсильнішою у місцевій Першій лізі, завоювавши п’ять чемпіонств поспіль. У сезоні 1995/96 клуб отримав сучасну назву – «Широкі Брієг» (однойменне місто розташоване в 20-ти кілометрах від туристичної принади Боснії і Герцеговини – Мостара).

Перший сезон Прем’єр-ліги Боснії і Герцеговини проводився у 2000 році, і «Широкі Брієг» завершив його на 7-й позиції. Однак у наступному сезоні фінішував уже другим, забезпечивши собі участь у єврокубках. «Широкі Брієг» є майже постійним учасником єврокубків із сезону 2002/03, але ще ніколи не долав кваліфікаційний раунд Кубку УЄФА/Ліги Європи та Ліги чемпіонів.

Вперше чемпіоном Боснії і Герцеговини «Широкі Брієг» став у сезоні 2003/04, повторивши свій успіх через два роки. У сезоні 2006/07 команда вперше стала володарем національного Кубку.

Поточний сезон

Фінішувавши четвертим у домашній першості минулого сезону, «Широкі Брієг» отримав право зіграти у першому раунді кваліфікації Ліги конференцій, який також виявився неподоланним – боснійці поступилися албанській «Влазнії» (Шкодер) із загальним рахунком 3:4 (3:1 вдома та 0:3 на виїзді).

Після 19-ти турів у чемпіонаті Боснії і Герцеговини сезону 2021/22 «Широкі Брієг» йде на 5-й позиції, відстаючи на три очки від єврокубкової зони та аж на 21 бал – від «Зринські» (Мостар), який із великим відривом є одноосібним лідером першості. На рахунку наших суперників – 6 перемог, 9 нічих і 4 поразки, різниця м’ячів – 18:17.

У Кубку Боснії і Герцеговини команда продовжить виступ у чвертьфіналі, здобувши дві мінімальні перемоги з рахунком 1:0 на попередніх етапах.

Склад

«Широкі Брієг» – досить молода команда, середній вік її гравців складає 23,2 роки. Істотну частку складу (понад 50%) становлять вихідці з Хорватії. Діючий футболіст національної команди у «Широкі Брієг» лише один – це 24-річний центральний півзахисник Мар’ян Чавар, але поки на його рахунку лише три виходи за збірну Боснії і Герцеговини в товариських зустрічах.

Найкращий бомбардир боснійської команди у поточному сезоні – 20-річний форвард Даніель Лукич, який забив 6 м’ячів у 21-му матчі. По 4 голи в активі вінгерів Івана Ікича та Тончі Мужана, по 2 – у захисника Філіпа Брекало та хавбеків Бозе Вукоджа та Мато Станича.

Взимку «Широкі Брієг» не надто активний на трансферному ринку, проводячи точкові зміни. Команду покинули захисник Юре Обшивач, півзахисники Тоні Колега та Іван Гргич, нападник Валентіно Вуйінович. Натомість були запрошені молоді гравці – захисник Моріс Валінчич і вінгер Вінко Розич (орендований у загребського «Динамо»), а також 25-річний центрбек із «Маріуполя» Петар Босанчич, який у цьому сезоні провів 5 матчів в УПЛ.

Підготовка

У ході зборів у Туреччині «Широкі Брієг» провів уже шість спарингів, в яких здобув чотири перемоги – над представниками нижчих ліг Хорватії «Метковичем» (5:0) і «Неретванацем» (1:0) та командами другої австрійської ліги «Капфенбергом» (3:2) і «Аустрією Люстенау» (3:1), а також двічі поступився – сплітському «Хайдуку» (1:2) та мостарському «Вележу» (0:3). Планувався також контрольний матч із «Маріуполем», однак він був відмінений через сильну зливу в Анталії.

Сезон для «Широкі Брієг» поновиться наприкінці лютого – на команду очікують зустрічі з представниками першої трійки турнірної таблиці – «Борацом» (Баня Лука) та «Тузла-Сіті».  

Тренер

У серпні 2021 року головним тренером «Широкі Брієг» був призначений Юре Іванкович – спочатку він очолив команду в якості в.о., а через місяць клуб підписав із ним постійний контракт.

Колишній півзахисник, Іванкович є вихованцем «Широкі Брієг» та більшу частину ігрової кар’єри провів саме в цьому клубі (2004-2006, 2009-2018 рр.), з яким став дворазовим переможцем Кубку (2013, 2017). У 2010 році був заграний за збірну Боснії і Герцеговини – втім, той товариський матч проти Польщі залишився єдиним для Іванковича у футболці національної команди.

Робота у «Широкі Брієг» є першим самостійним тренерським досвідом 36-річного фахівця, який раніше був асистентом попередніх наставників команди.

Зв’язок між клубами

Хорватський захисник Горан Саблич, який виступав за київське «Динамо» у 2002-2010 роках, пропрацював на посаді головного тренера «Широкі Брієг» півтора року – з січня 2017-го до червня 2018-го. Під його керівництвом команда виграла Кубок Боснії і Герцеговини сезону 2016/17.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер