Представляємо суперника: «Верес» (Рівне)

Представляємо суперника: «Верес» (Рівне)

Свій останній виїзний поєдинок Прем’єр-ліги у календарному 2021 році київське «Динамо» проведе у Луцьку, де зустрінеться з рівненським «Вересом» у рамках 17 туру. Представляємо нашого суперника.

Повна назва: Народний клуб «Верес»

Рік заснування: 1957

Президент: Іван Надєїн

Головний тренер: Юрій Вірт

Клубні кольори: червоно-чорні

Домашні матчі проводить на стадіоні «Авангард» (Луцьк)

Результат минулого сезону: переможець 1 ліги (30 матчів, 21 перемога, 5 нічиїх, 4 поразки, м’ячі 56:21)

Результат у поточному сезоні: 8 місце в УПЛ (6 перемог, 4 нічиї, 6 поразок, м'ячі 14:16).

Історія

Історія футбольного клубу «Верес» бере початок із 1957 року, коли у Рівному було створено команду майстрів під назвою «Колгоспник». Того ж року клуб дійшов до фіналу Кубка УРСР, а наступного – розпочав виступ у класі «Б» чемпіонату СРСР, найкращим досягненням в якому було 7-ме місце в сезонах 1968 та 1969 років (вже під назвою «Горинь»). Після реорганізації чемпіонату СРСР рівняни (у 1972 році змінивши назву на «Авангард) виступали в другій лізі союзного чемпіонату. Прогрес колективу почався наприкінці 70-х років, коли «Авангард» двічі поспіль фінішував у топ-4 своєї зони в другій лізі. У 1981 році рівненці, яких тоді очолювали відомі динамівці Віктор Матвієнко і Володимир Трошкін, здобули бронзу другої ліги. Це досягнення команді вдалося повторити майже через 10 років – у 1990-му.

Після здобуття Україною незалежності вже «Верес» у 1991 році дійшов до фіналу національного Кубка, а наступного сезону, ставши найкращим у групі «А» першої ліги, піднявся в класі до вищого дивізіону. Сезон 1993/94 став знаковим для рівненського клубу, адже команда зуміла дати бій грандам українського футболу, зокрема вибивши «Динамо» з розіграшу Кубка України та дійшовши до півфіналу.

Через рік «Верес» повернувся до першої ліги, а з 1997-го довгі 14 років команда змагалася у другій лізі. У 2011 році клуб втратив професійний статус, зіткнувшись із фінансовими труднощами.

Відродження «Вереса» відбулося у 2015 році – за два сезони клуб пройшов нижчі дивізіони та в сезоні 2017/18 вийшов до УПЛ. Однак, посівши шосту позицію в еліті, «Верес» був змушений повернутися до другої ліги через відхід інвестора. У 2019 році рівненський клуб очолив Іван Надєїн, а головним тренером став Юрій Вірт. Отримавши стабільну фінансову підтримку, «Верес» впевнено виграв першу лігу, випередивши «Чорноморець» і «Металіст 1925», які фінішували у першій трійці, на 7 і 12 очок відповідно. У 2020 році «Верес» зареєстрував статус публічного акціонерного товариства, офіційно ставши Народним клубом.

Досягнення

УРСР:

Бронзовий призер Чемпіонату УРСР (2): 1981, 1990

Фіналіст Кубка УРСР (2): 1957, 1991

Україна:

6-те місце в УПЛ: 2017/18

Переможець 1 ліги (2): 1992, 2020/21

Срібний призер 2 ліги: 2015/16

Півфіналіст Кубка України: 1993/94

Стан справ у поточному сезоні

За підсумками першого кола «Верес» посів найвище місце серед трьох новачків УПЛ нинішнього сезону і наразі замикає верхню вісімку турнірної таблиці.

Хоча старт сезону в Прем’єр-лізі для рівненського клубу був невдалим – лише 2 здобуті залікові бали у чотирьох стартових матчах. Однак далі була серія із трьох поспіль сухих перемог, найбільш гучна із яких – над чернігівською «Десною» на виїзді з рахунком 4:0.

Загалом в активі команди Юрія Вірта вже шість перемог в УПЛ, і всі вони здобуті з сухим рахунком. Чотири із них «Верес» здобув на домашньому полі, однак не в рідному місті – поки що рівненці приймають суперників у сусідній області, на луцькому стадіоні «Авангард». Наразі команда добряче відстає від єврокубкової п’ятірки, проте і від зони вильоту тримається на солідній відстані, являючись міцним середняком чемпіонату.

Топ-гравці стартового складу

Усі повні 16 матчів у поточному сезоні УПЛ провели три гравці – голкіпер і капітан команди Богдан Когут, а також захисники Ігор Солдат та Дмитро Нємчанінов. Ще один захисник, Роман Гончаренко, не зіграв 90 хвилин тільки в одному матчі – грі проти київського «Динамо» на «Олімпійському», у якій його було замінено на 61-й хвилині.

По 15 матчів провели захисник Роман Мірошник та півзахисник Геннадій Пасіч.

Разом із Михайлом Шестаковим Геннадій Пасіч є найкращими бомбардирами команди, на їх рахунку по три м’ячі. Цікаво, що перед цим сезоном «Верес» підписав братів-близнюків обох бомбардирів – захисника Сергія Шестакова та півзахисника Євгенія Пасіча.

Найкращим асистентом у команді наразі є Дмитро Нємчанінов, на рахунку якого дві гольові передачі.

Головний тренер

Юрій Вірт народився у Львові та протягом ігрової кар’єри виступав на позиції воротаря за стрийську «Скалу», ФК «Львів», донецькі «Металург» і «Шахтар», бориспільський «Борисфен». На рахунку голкіпера два матчі за національну збірну України.

Тренерську роботу розпочав у юнацькій і молодіжній командах донецького «Металурга», звідки у 2015 році перейшов на посаду тренера до першої команди «Сталі». Також очолював винниківський «Рух» у 2018 році. 47-річний фахівець вперше прийняв «Верес» у 2017-му, однак наприкінці року припинив співпрацю з клубом. Повернення Вірта до «Вереса» відбулося перед початком сезону 2019/20, за підсумками якого команда пробилася до 1 ліги, а наступного – впевнено здобула золото чемпіонату 1 ліги та кваліфікувалася до найсильнішого дивізіону України.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер