Рева започаткував другу сотню “Динамо”

Голкіпер Віталій Рева став сто першим футболістом “біло-голубих” у національних чемпіонатах України

Флагман українського футболу в матчі попереднього туру з “Дніпром” відзначив своєрідний ювілей, задіявши в національних чемпіонатах сотого гравця.

Ювіляром став нігерійський форвард Лаккі Ідахор. А минулої суботи Віталій Рева започаткував другу сотню динамівців, замінивши в зустрічі з маріупольцями травмованого Олександра Шовковського.

Цікаво, що найпершим, як і сотим, гравцем “Динамо” в новітній історії клубу став іноземець. Мова про литовського воротаря Вальдемараса Мартинкенаса, який захищав останній рубіж у прем`єрному матчі 1992 року з “Металістом”.

Оскільки за протоколом відлік ведеться з голкіпера, то саме Мартинкенасу випав історичний перший номер у кадровому реєстрі дев`ятиразового чемпіона України.

До речі, легіонерів у списку “біло-голубих” аж двадцять сім. Представляють вони дванадцять країн, а найчастіше — Росію.

Зверніть увагу на ці показники: Росія — 9 легіонерів, Білорусь — 4, Грузія, Литва — по 3, Болгарія, Вірменія, Кувейт, Нігерія, Румунія, Угорщина, Узбекистан і Югославія — по одному.

Принагідно зауважу, що нинішні українці Кормильцев, Яшкін, Серебренников і Леоненко дебютували в київському клубі, як легіонери. І навпаки, абхазець Цвейба, що пізніше пов‘язав свою долю з Росією, 1992 року був громадянином України.

І додам, завершуючи мову про легіонерів, що найпомітніший внесок у клубний доробок зробив натуралізований українець Леоненко, який в 98 календарних матчах забив 61 м‘яч. А от кувейтець Аль-Саухі зіграв тільки кілька хвилин в одній чемпіонатній зустрічі.

Але згадаймо й про справжніх рекордсменів столичного гранда. Головними з-поміж них стали нинішнього літа Владислав Ващук і Олександр Шовковський.

Обидва захищають “біло-голубі” кольори вже в дев`ятому чемпіонаті країни! По вісім сезонів у “Динамо” провели Олег Лужний і Сергій Ребров. Останньому належить рекорд клубу за кількістю проведених матчів — 189.

До чільної трійки за цим показником увійшли також Лужний (186) і Ващук (180). Але поступово наближається до лідерів і капітан команди Олександр Головко. Він проводить за киян сьомий сезон і має в активі 158 календарних матчів.

Нарешті, про стрільців.

Найвправніший з-поміж них — Ребров: 93 голи загалом, а “результативних” чемпіонатів — 8. Наступні місця в чільній трійці посідають: Леоненко (61 гол, 6 сезонів) і Андрій Шевченко (60,5). А взагалі, ворота суперників брали 67 динамівців, з усіх 101, або 66,3 відсотка. Похвальний показник!

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер