Починаючи з 1927: граф Огнен Сен-Жермен і шевальє Ісмаель Парі

Починаючи з 1927: граф Огнен Сен-Жермен і шевальє Ісмаель Парі

З нагоди 95-річчя футбольної команди «Динамо» (Київ) пригадуємо найголовніші матчі в історії клубу. На черзі — розповідь про вихід киян у п’ятий єврокубковий півфінал.

Сезон 2008/2009 обігрів столичних уболівальників сподіваннями великих звершень, але потім обпік близькістю недосяжного успіху. Тим не менш, у квітні місяці динамівські серця переживали ейфорію — далеко позаду залишився колись грізний «ПСЖ», а Київ готувався до п’ятого півфіналу єврокубків в історії.

Без Веа, Валдо, Лама

До чвертьфіналу суперники дісталися принципово різними шляхами. «Динамо», віце-чемпіон України, тріумфально відібралося в груповий турнір Ліги чемпіонів, із загальним рахунком 8:2 зливши московський «Спартак». Вилетівши з групи з «Арсеналом», «Фенербахче» та «Порту», кияни перейшли в Кубок УЄФА. Там справилися з «Валенсією» (1:1, 2:2), а в матчі 1/8 фіналу виграли перше в історії єврокубкове дербі України — з харківським «Металістом» (1:0, 2:3). Дуже складні попередні раунди «Динамо» пройшло саме за рахунок виїзних голів.

«Парі Сен-Жермен» в ювілейному 70-му чемпіонаті Франції фінішував на 16-му місці серед 20-ти учасників, але кваліфікувався в Кубок УЄФА як фіналіст кубка своєї країни. Крокуючи в Кубку УЄФА з першого раунду, «ПСЖ» вибив турецький «Кайсеріспор» (2:1, 0:0), посів третє місце в групі з англійським «МанСіті», голландським «Твенте», іспанським «Расінгом» і німецьким «Шальке», в 1/16 фіналу переграв німецький «Вольфсбург» (2:0, 3:1), а в 1/8 фіналу — португальську «Брагу» (0:0, 1:0).

На той момент історія протистоянь «Динамо» та «ПСЖ» нараховувала дві офіційні та дві неофіційні зустрічі. Ще в 1975 році кияни зганяли «товарняк» у Парижі (1:1), у 1991-му поступилися в спарингу в Франції (1:2). Офіційних матчів було два — в групі Ліги чемпіонів 1994/95. Обидва виграли парижани — 1:0 та 2:1, а «першу скрипку» грав у них майбутній володар «Золотого м’яча» та Президент Ліберії Джордж Веа. Від воротаря Лама до імпозантного центрфорварда це була насправді велика команда — от тільки з тих часів у ній залишився (вже в якості головного тренера) один хіба що Поль ле Гуен. Динамівці ж зберігали в запасі Олександра Шовковського як символ клубу, місток передачі досвіду від покоління до покоління. Головною ж зіркою французів у 2009 році був титулований ветеран їхньої збірної Клод Макелеле, який прибув у «ПСЖ» догравати після «Реалу» та «Челсі».

Перший матч між суперниками відвідав навіть особисто президент Франції Ніколя Саркозі, та закінчився він нуднуватою «нулівкою». Проте з точки зору інтриги це було от як геть те, що треба — все найцікавіше залишалося на Київ. Єдине, в чому парижани виграли в нас — так це у вдвічі більшій аудиторії на «Парк де Пренс».

Однозначно та безперечно

Кубок УЄФА. 1/4 фіналу. Матч-відповідь. Як багато змісту в цих словах — і залишалося тільки шкодувати, що через реконструкцію НСК «Олімпійський» до Євро ’2012 настільки мало щасливців побуває на такому поєдинку з огляду на невелику місткість старого стадіону «Динамо».

У домашньому матчі Сьомін не хотів повторення паризької прісності, тож замінив одного з півзахисників на додаткового форварда (в запасі залишився Корреа, тоді як з перших хвилин з’явився Бангура — недавня зірка Ліги 1). Значно більше турбот було у ле Гуена — замість Маконда ліворуч у захисті він випустив Армана, а середню лінію додатково наситив Макелеле — навіть в недобір атаці, адже стрімкий атакувальний півзахисник Ротен починав київську гру на лаві. Також запасним починав гру зірковий ветеран Людовік Жюлі, колишній хавбек «Барси».

Якщо трактувати ці приготування як посилення захисту, «Парі Сен-Жермен» успіху явно не досяг. Перша ж серйозна атака господарів поля завершилася голом, важливим у цьому протистоянні як інших два-три. Мілевський протягнув м’яча через лівий край, знайшов у карному майданчику Бангура, а далі Ісмаель позбавився на замаху Камара й смачним ударом пробив у ближній кут — 1:0.

Тут треба сказати, що парижани могли перевернути гру вже через п’ять хвилин. Люіндула влучив у стійку воріт, а пробий трішки акцентованіше — чи виручав би Богуш?! Ще через п’ять хвилин Бангура відповів не менш гострим випадом, але цього разу трішечки не влучив у ближній кут. Слідом щільний удар Алієва відрикошетив на кутовий. Зате далі значно безпечніше положення призвело до другого голу.

16-ту хвилину часто називають «першою після дебюту», так от саме тоді «синьо-червоні» зруйнували собі гру остаточно. Після кутового від Алієва Сеара підбив м’яча вгору над карним майданчиком і воротар Ландро в боротьбі з кількома гравцями фактично закинув його в свої ворота — 2:0. Прикрий автогол, рідкісної дурості — такі в професіональному футболі трапляються не дуже часто.

З двома голами переваги на своєму полі вже з дебютного відрізку можна було догравати в своє задоволення, і динамівці охоче створювали моменти, Єрьоменко, Каддурі, Алієв, Нінкович змушували голкіпера видавати сейв за сейвом, тоді як біля протилежних воріт виник, за великим рахунком, тільки один епізод до перерви — та й то Оаро пробив головою неточно, змарнувавши перспективність позиції. Це вже в другому таймі Шантом, Люіндула, Сессеньон та Сеара створили цілком собі гольові можливості, проте так і не змогли взяти штурмом ворота Богуша.

А от у динамівців виходило дуже багато що: та й Фортуна посміхалася на всі 32 зуби. Навіть пересічні простріли приводили до гостроти, як коли Арман ледве не зрізав другого для парижан м’яча в свої ворота. Не найбільш приємний рахунок 2:0 називають часто «слизьким», і важливо було зняти всі питання по цій грі. Коли Ландро невдало відреагував на дальній штрафний Алієва, Огнен Вукоєвич встиг на добивання — і це 3:0. Заключна третина ігрового часу перетворилася на формальність.

----------------------------

Цікаво!

У VIP-ложі стадіону імені Лобановського «Динамо» підтримували всі три Президенти Незалежної України — Леонід Кравчук, Леонід Кучма та Віктор Ющенко.

----------------------------

Протокол

"Динамо" (Київ) – "Парі Сен-Жермен" (Париж, Франція) – 3:0 (2:0)

Голи: 1:0 Бангура (4), 2:0 Ландро (16, а/г), 3:0 Вукоєвич (61).

"Динамо": Богуш, Бетао, Саблич, Юссуф (Несмачний, 81), Каддурі, Вукоєвич, Нінкович (Гіоане, 83), Алієв, Єрьоменко, Мілевський, Бангура (Корреа, 69). Головний тренер: Юрій Сьомін.

"ПСЖ": Ландро, Сеара, Камара, Траоре (Бурійон, 16), Арман, Макелеле, Шантом, Клеман (Ротен, 46), Люіндула, Сессеньон, Оаро (Жюлі, 68). Головний тренер: Поль Ле Гуен.

Попередження:

16 квітня 2009 року. 19:30. Київ, стадіон "Динамо" імені В.Лобановського, 16 300 глядачів. +14С.

Суддя: Ф. де Блекере (Нідерланди).

----------------------------

Три роки до Парижа

У півфіналі «Динамо» драматично поступилося «Шахтареві» (1:1, 1:2), після чого «гірники» здобули свій перший і єдиний єврокубок. «Парі Сен-Жермен» суттєво покращив своє становище в чемпіонаті Франції фінішувавши в сезоні 2008/2009 шостим. Але справжній розквіт прийшов до парижан вже через кілька років, коли Нассер Аль-Хелаіфі наситив клуб катарськими нафтовими грошима.

Вже через три роки в груповому турнірі Ліги чемпіонів «Динамо» Блохіна двічі без особливих шансів програє «ПСЖ» Анчелотті — 1:4, 0:2. Поступово в Парижі оселяться Златан, Неймар, Мбаппе, Мессі. Виступ у Лізі Європи (так від 2009 року почне називатися ребрендинговий Кубок УЄФА) стане для французького «майже вічного» чемпіона чимось рідкісним і навіть принизливим.

Столиця футбольної України продовжує мріяти про шостий півфінал єврокубків. Тричі ми бували в Лізі чемпіонів, одного разу — в Кубку кубків, ще одного разу — в Кубку УЄФА (про це йшлося якраз у цій статті). Туди знову хочеться, тож робота над покращенням класу команди та — слідом за цим — поліпшенням міжнародних виступів буде пріоритетом для «Динамо» в найближчі роки.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер