Починаючи з 1927 року: перші матчі в історії київського «Динамо»

Починаючи з 1927 року: перші матчі в історії київського «Динамо»

З нагоди 95-річчя футбольної команди «Динамо» (Київ) пригадуємо найголовніші матчі в історії клубу. На черзі — перший в історії.

На початку циклу наших історичних матеріалів перед нами непросте завдання — визначити перший матч в історії ФК «Динамо». Залежно від епохи, ця дата тасувалася — і якщо в виданнях 60-х — 70-х ви прочитаєте про прем'єру 1 вересня 1928 року, тоді як насправді перші матчі нова команда провела ще в липні. Тому ми вирішили розповісти про відразу кілька перших матчів, заодно розібравши саму історію появи «Динамо» на берегах Дніпра.

З іменем «Динамо»

Ідею створити спортивне товариство для чекістських кадрів в «ГПУ» виношували давно. Було навіть створено фізкультурне товариство відомства. Проте великого розповсюдження воно набуло вже після 1923 року, коли 18 травня створили московське пролетарське товариство «Динамо», а потім, один за одним, почали відкриватися його відділення по багатьох інших містах.

Централізоване розповсюдження кількох спорттовариств назавжди змінило радянський клубний футбол — якщо в перші роки в міських турнірах грали дореволюційні клуби, то надалі по всіх просторах розширилися унітарні спорттовариства, організувавши розгалужену спортивну мережу.

----------------------------

Цікаво!

Назву «Динамо» запропонував пролетарський письменник Леонід Недоля — він же чекістський сановник, на той час — начальник політвідділу військ «ГПУ» Лук'ян Володимирович Гончаренко. Серед пропозицій звучали назви «Сила» та «Чекіст». «Грецьке слово "дина" означає сила, "динаміка" - рух, а "динаміт" - вибухова речовина. «Динамо» - це сила в русі, покликана підірвати і зруйнувати в порох і пилюку все старе, гнилий, все, що ускладнює зростання нового, розумного, чистого і світлого - зростання пролетарської соціалістичної культури», - пояснював «почесний динамівець» Максім Ґорькій. Лозунгом ДСТ стало «Сила — в русі».

----------------------------

31 жовтня 1924 року засновано Всеукраїнську раду пролетарсько-спортивних товариств «Динамо». Перші в Україні динамівські організації почали з'являтися в багатьох місцях, починаючи з тодішньої столиці УСРР — Харкова. Щодо Києва, то тут осередок ДСТ «Динамо» засновано навесні 1927-го. У квітні в протоколі засідання Президії ПСТ «Динамо» України згадано «Київське пролетарське спортивне товариство „Динамо“», а через місяць — 13 травня — Міжвідомча комісія зі справ громадських організацій та союзів Київського округу офіційно зареєструвала Статут Київського пролетарського спортивного товариства «Динамо».

Проте історик Олександр Кабанець, який і представив громадськості більшість архівних документів із заснування «Динамо» (Київ), підкреслював — саме футбольна команда у динамівців Києва з'явилася вже через рік — багато в чому завдяки приходу на посаду одного з керівників місцевих чекістів любителя футболу Сергія Бармінського. У березні 1928-го в листі начальника Київського окружного відділу ДПУ, головою КПСТ «Динамо» Семена Западного згадується про неї, а вже в квітні в київській пресі надруковано, що «Динамо» підняло питання про включення своєї київської команди в, цитуємо, «розіграші матчів». Оце і були перші кроки нового футбольного колективу.

Історія однієї фотографії

Буремну історію тодішніх часів підкреслює один факт — перший знімок футбольної команди «Динамо» (Київ) у його повному вигляді вболівальники побачили аж десь у 1992 році. Ось вони сидять, втомлені й усміхнені футболісти — але це фото більше шестидесяти років було надбанням лише сімейних архівів.

До відновлення історичної правди причетна «Спортивна газета». Вже в кінці 60-х її співробітник, колишній чекіст і динамівський функціонер Феодосій Остапченко, випросив у одного з ветеранів команди фотознімок. Опублікувати його в повному вигляді не зважилася ні «Спортивка», ні тогочасні книги про «Динамо» (Київ) — поруч із футболістами сфотографувалися й куратори команди з НКВД, багато з яких були репресовані й розстріляні. «Світити» цих людей публічно ніхто не відважувався. Тож ретушери просто «вирізали» неугодних із фотографії, яка майже 65 років друкувалася в скороченому варіанті.

Таким чином, тільки в 1992 році в газеті «Київські новини» Георгій Кузьмін опублікував повну, нецензуровану світлину «Динамо» (Київ). Ось вам на прикладі одного фото — як мало ми знаємо (й навіть можемо дізнатися через роки) про справжню історію вітчизняного футболу.

А ось що відомо про перші кроки першої клубної футбольної команди київського «Динамо».

Базою для її створення стала команда «Радторгслужбовцi» - саме звідти в «Динамо» перейшла низка гравців на чолі з молодим граючим тренером Михайлом Товаровським — воротарi Е. Дiбнер, А. Ідзковський; захисники – С. Іванов, П. Дишкант, І. Станко; пiвзахисники – М. Мурашов, Є. Пiрокетi, С. Васильчиков; нападаючi – Сільвестров, І. Гальбурт, І. Терентьев, В. Трофимов, І. Фiлiн, П. Койфман, із «Райкомводу» прибули Бочков i брати М. та І. Рейнгольди, із «Залдора» - В. Бойко i С. Бардадим. Переважно, за професіями вони дійсно були всі службовці, лише кілька з футболістів були кадровими чекістами. Першим капiтаном динамiвцiв Києва був Микола Мурашов — саме в його архіві знайшлася та сама таємнича фотокартка.

Фото з цензурою

Фото без цензури

----------------------------

Цікаво!

Легендарний фотознімок опізнав журналіст Георгій Кузьмін (саме гравців, чекісти залишилися переважно невідомими)

Перший ряд. Сидять (злiва направо) – Сергiй ІВАНОВ, Антон ІДЗКОВСЬКИЙ, Петро ДИШКАНТ; другий ряд – капiтан команди Микола МУРАШОВ, Сергiй БАРДАДИМ, Євген ПІРОКЕТІ; стоять у бiлих майках з динамiвським ромбом на грудях Мойсей РЕЙНГОЛЬД, Вiктор ТРОФИМОВ, Петро КОЙФМАН, Іван ТЕРЕНТЬЄВ i пiсля одного з сiмки невiдомих – Василь БОЙКО.

----------------------------

Біла Церква, «Желдор», «одноклубники» з Москви

Новостворена динамівська команда не встигала заявитися на регулярні турніри, але про її перспективність можна судити за тим, що навіть за таких обставин «Динамо» змогло перехопити кількох гравців із провідних команд Києва - «залізничників» і «водників». У фінальному матчі за першість Києва 1928 року, до слова, «Райкомвод» обіграв «Залдор» - 5:4.

Поки ж кияни готувалися до своїх справжніх випробувань, положення київського футболу залишалося плачевним. Журнал «Фізкультура і спорт» навесні 1928-го констатував: «У футболі Київ посідає дуже скромне місце. Його б'ють не тільки Харків, Москва, Одеса чи Миколаїв, але часом і інші міста. Не вистачає киянам багато чого: витримки, техніки, зіграності. Слабко висувається на передні ролі молодь. Київ не відвідувався сильними за класом гри командами, що є однією з причин такої «відсталості». Жорстка оцінка «ФіС» справедлива, і тим приємніше, що якраз «Динамо» почало поступово усувати всі ці недоліки.

У квітні-червні 1928 року, в основному, зусиллями Товаровського було сформовано кадровий підбір динамівців Києва. Настав час перевірити їх у справі. Михайло Давидович допоміг «Динамо» вийти з часом на всесоюзний рівень, при ньому Динамо стало чемпіоном та володарем Кубка УРСР, а також вигравало всесоюзні медалі. А поки був час перших матчів, і тут є також багато «білих плям», загадок і секретів.

Перший матч «Динамо» (Київ), про який відомо історикам, відбувся влітку 1928 року в Білій Церкві. Цитуємо окружну пресу: «1-го липня на ІІІ окружній спартакіяді відбувся футбольний показковий матч між збірною м. Б.-Церква та 1-ю командою Київського «динамо», щоб показати гарну техніку гри в футбол...»

Тодішня білоцерківська команда не була сильною — як підкреслює історик Анатолій Коломієць, збірній Києва кількома тижнями раніше вона програвала з рахунком 1:10, а багато хто з динамівців був серед кращих гравців міста. Вже на 5-й хвилині кияни відкрили рахунок, і ось вам перша загадка — в пресі не збереглося ім’я.

Тим не менш, у другому таймі білоцерківці відігралися й «під оплески тисячної публіки вбивали другий м’яч». Вольову перемогу кореспондент 20-х років ХХ століття підсумував у таких словах: «Фінальний свисток судді фіксує побіду Б.-Церкви з наслідком +2-1». Ні складу, ні авторів голів у тодішній пресі називати ще не навчилися. Ось це перший відомий матч футбольної команди «Динамо» (Київ), який радянська історіографія вважала «контрольним».

Вже 17 липня 1928 року в Києві «Динамо» (Київ) зіграло з одеськими «одноклубниками». Перший м’яч киян забив Сільвестров, першим вилученим футболістом команди став Філін, і навіть у меншості господарі змогли зіграти з краще зіграними суперниками внічию 2:2, відігравшись після першого пропущеного й навіть якийсь час ведучи в рахунку. Цю зустріч названо першим офіційним товариським матчем «Динамо» (Київ) у книзі «Київський футбол на рубежі століть».

Далі — перша перемога в літописі клубу. 22 липня 1928-го «Динамо» (Київ) розгромило команду «Радторгслужбовці» з рахунком 8:1 — до певної міри, символічно, адже саме з цієї команди перейшло більшість футболістів у новостворений динамівський колектив.

Слідом були товариський матч з динамівцями з Москви, турне в Білорусі, а 18 листопада «Динамо» (Київ) обіграло в товариському матчі провідний клуб міста тієї декади - «Залдор». Єдиний у матчі гол — в активі Рейнгольда, воротар Андрухович парирував від «залізничників» пенальті, а капітаном «Динамо» у цій грі був щойно запрошений з Одеси Казимир Піонтковський — напевно, найбільш висококласний гравець тогочасної нашої команди. Напевно, це і був переломний момент. Хоча міські профспілки вперто не допускали команду до першості Києва, «Динамо» (Київ) відбулося — як колектив, що претендував на вищі досягнення. За підсумками чемпіонату Києва, який відбувся восени 1928 року, «Динамо» стало переможцем, вигравши всі свої три матчі. Перемога в першості Києва 1928 року — це перший скромний камінець у підмурках майбутніх успіхів «Динамо». Титул, який залишається першим для уславленої команди.

Основні віхи:

14 вересня 1929 року — перший міжнародний матч («Динамо» - збірна робітничих клубів Нижньої Австрії — 3:4)

24 травня 1936 року — перший офіційний матч у чемпіонаті СРСР («Динамо» Київ - «Динамо» Москва — 1:5)

24 травня 1937 року — перший офіційний матч у Кубку СРСР («Динамо» — ДКА (БЧА) Смоленськ — 3:0)

2 вересня 1965 року — дебют «Динамо» в єврокубках («Колрейн» Північна Ірландія - «Динамо» - 1:6)

28 лютого 1992 року — перший офіційний матч у Кубку України та змаганнях незалежної нашої держави загалом («Динамо» - «Скала» Стрий — 1:1)

7 березня 1992 року — перший офіційний матч у чемпіонаті України («Динамо» - «Металіст» Харків — 2:1)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер