Тренери академії «Динамо» пройшли стажування в «Аталанті»

Тренери академії «Динамо» пройшли стажування в «Аталанті»

Наставники у ДЮФШ «Динамо» ім. В. Лобановського ніколи не зупиняються у своєму професійному зростанні та постійно підвищують свою кваліфікацію. Тренери академічних груп U16 та U17 Павло Чередніченко та Андрій Фартушняк побували на стажуванні в італійському клубі «Аталанта» (Бергамо). Після тижневого навчання своїми враженнями поділився Павло Чередніченко:

– Стажування проходило на базі «Аталанти» у Бергамо, ми з Андрієм Фартушняком спостерігали за тренуваннями академічних груп клубу, а також U19 та першої команди. Щодня ми зустрічалися зі співробітниками з різних підрозділів, селекційного відділу, тренерами команд молодшого віку, координаторами, тренерами воротарів тощо.

Вранці проходила теоретична частина, господарі нам розповідали про своїх вихованців, показували презентаційні матеріали та загалом, представляли свій клуб. А ввечері можна було, окрім лекцій, поговорити із тренерами на футбольному полі. Ми дивилися тренування вікових груп U16, U17, а також U19 та першої команди, оскільки вони тренуються в одному місці. У них на базі є чотири штучні поля та три натуральні. На них тренуються всі команди, починаючи з найменших.

- Чи багато відмінностей у тренувальному процесі та методиках викладання, порівняно з динамівською школою?

- Виявилося, що багато вправ вони виконують так само, як і ми. Команда мала підготовку до матчів, тому завдання були різними. Помітили, що вони роблять великий акцент на фізичній підготовці, крім основного тренування. Це так званий pre-training, а також після тренування, коли футболісти працюють у тренажерній залі. А в технічному, ігровому та тактичному планах усі вікові групи грають за системою першої команди (схема 3-5-2). Побудова тренувальних та ігрових вправ відбувається саме під цю схему.

Це не дивно, адже головне завдання клубу – виховати гравця та продати його, а виручені гроші вкласти в базу, де за останній рік вони збудували роздягальні, покращили матеріально-технічну частину та іншу інфраструктуру. А на місце проданого гравця в U19 або під першою командою вже має бути новий готовий футболіст, який його замінить.

Приємно було зустрітися з футболістом збірної України Русланом Малиновським, який поділився своїм досвідом, розповів про клуб зсередини, а також додатково показав нам базу, роздягальні – місця, куди не можуть потрапити усі охочі, адже по периметру територію бази «Аталанти» повністю закрито.

- Що ще справило на вас велике враження?

- Ми відвідували матч першої команди «Аталанти» з «Вероною», і на трибунах була надзвичайна атмосфера. Там люди просто живуть футболом, дуже активно та емоційно уболівають, починаючи від дітей та закінчуючи бабусями та дідусями. Також під час матчів переповнені заклади та паби – там матчі «Аталанти» дивляться натовпами.

Також були на кубковому матчі «Аталанти» U19 проти «Кальярі», в якому бергамці обіграли суперників по пенальті – також було дуже цікаво. Примітно, що арбітр свистів лише коли матч розпочався і коли закінчився, хоча гра була жорсткою, команди демонстрували силовий футбол. Але судді дають певну свободу.

Також для нас незвично, що вони можуть тренуватися хоч щодня цілий рік – погодні умови їм це дозволяють, хоча ми були ще у прохолодному регіоні за місцевими мірками. У січні-лютому там температура +15 градусів та вище. Кліматичні умови не вимагають робити зимову паузу.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер