Валентин БЕЛЬКЕВИЧ: «У кожного футболіста U-19 є свій талант»

Валентин БЕЛЬКЕВИЧ: «У кожного футболіста U-19 є свій талант»

За цей час динамівська команда під керівництвом Валентина Белькевича і Віталія Косовського встигла провести дев'ять матчів, здобути сім перемог і двічі зіграти внічию. Набравши 23 очки, юні динамівці очолюють турнірну таблицю, маючи гру в запасі та випереджаючи найближчого переслідувача на сім очок. У чому секрет успіху наших юних футболістів, ми запитали їхнього наставника Валентина Белькевича:

- Наше завдання - готувати футболістів для першої команди. І при цьому необхідно показувати результат гідний імені "Динамо". А що стосується турнірної таблиці, зрозуміло, що хочеться виступити якомога краще.

- Перехід юних гравців з дитячо-юнацького футболу в дорослий завжди складається непросто. Чи допоможе чемпіонат U-19 зробити його більш плавним і поступальним?

- Звичайно. У переважній більшості зарубіжних країн чемпіонати U-19 існують вже багато років. З клубних шкіл випускаються хлопці у віці 17 років. В дубль основної команди потрапляють одиниці, а решта зникають, десь губляться. У такому віці ще не всі можуть проявити свої здібності, просто тому, що хлопці ще фізично не зміцніли. А в нашому чемпіонаті вони мають можливість два роки грати в цікавому турнірі, набиратися досвіду і підвищувати майстерність.

- Це ваша перша самостійна тренерська робота. Що вона для вас значить?

- Працюючи з дев'ятнадцятирічного футболістами, я можу практично втілювати в життя свої тренерські задуми, навіть якщо вони не завжди правильні. Досвід - річ дуже важлива. У команді U-19 ми працюємо разом з Віталієм Косовським. Постійно радимося, прислухаємося до думки один одного.

- Яким чином розподіляєте повноваження з Віталієм Косовським?

- У нас вони рівні, ми тренери команди. Трохи більше відповідальність лягає на мене, але у всьому іншому у нас повна рівність. Звичайно, практичні обов'язки розподіляємо між собою: хтось відповідає за перегляд поєдинків суперника, хтось - за проведення тренувань і так далі. Це технічні моменти, вони носять суто внутрішній характер.

- Яке ваше враження від гравців, які є у вашому розпорядженні?

- Хороші хлопці. Якщо дитина з раннього віку займалася футболом і робила це до 17 років, значить, вона має певні здібності. Це стосується всіх без винятку наших гравців. Моя справа - допомогти розвинути ці здібності. Не менш важливу роль відіграє бажання самого футболіста працювати над собою, виконувати вимоги тренера. Хто швидше перебудується і буде розвивати свої якості, той і опиниться на першій позиції. Подивимося, що вийде з хлопців за два роки. У нас було на перегляді 20 футболістів, залишилося 17. На мою думку, вони виглядали краще за інших. Більше гравців нам не потрібно - у нас спільна заявка з молодіжною командою, тому ми постійно обмінюємося футболістами. Хтось відновлюється після травми, хтось не дуже добре виглядає. Тих же, хто показує гарні результати, запрошує до себе Олександр Хацкевич.

- У початкових дев'яти турах ваша команда досягла непоганих результатів...

- Я вже говорив, що керівництво клубу не ставило переді мною конкретних турнірних завдань. Як відомо, всі учасники турніру U-19 розділені на дві групи по вісім команд у кожній. Тому на цьому етапі ми будемо прагнути потрапити в першу четвірку, щоб навесні боротися за 1-8 місця. Наступні завдання будуть ставитися після того, як виконаємо це.

- Чи виникають у вас труднощі при підготовці до матчів, адже про майбутніх суперників майже нічого не відомо?

- Це ще юнацький футбол, тому детально переглядати і вивчати суперників я не вважаю доцільним. На цьому віковому етапі у хлопців, за рідкісним винятком, майже немає стабільності. Молодий футболіст може зіграти один матч просто чудово, а наступний - гірше, тому в переглядах особливої ​​потреби немає.

- Чи є для ваших хлопців додатковою мотивацією можливість зіграти в юнацькій Лізі чемпіонів?

- Безумовно, але про це ще зарано говорити. Це буде відомо лише в наступному році. Звичайно, для молодих хлопців це дуже великий стимул.

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер