Юрій МОРОЗ: «Перша команда, молодіжна та U-19 працюють за єдиною системою»

Юрій МОРОЗ: «Перша команда, молодіжна та U-19 працюють за єдиною системою»

За цей час підопічні Юрія Леня та Юрія Мороза провели два навчально-тренувальних збори та зіграли чотири контрольних поєдинки – по два молодіжний склад та U-19. Докладніше про те, як проходила підготовка до сезону, розповів кореспонденту офіційного клубного сайту Юрій Мороз:

- Зібравшись на базі після відпустки, дві команди були об'єднані в одну, оскільки ми працюємо за єдиною системою. Програма підготовки була скоординована з головним тренером першої команди Сергієм Ребровим. Він оголосив цілі та поставив перед нами завдання, які ми донесли до хлопців на першому зібранні.

Під час першого збору, який тривав із 23-го червня до 4-го липня, до нас приїжджали футболісти на перегляд, але переважно працювали з групою гравців, задіяних у минулому сезоні. Таким чином, загалом у нас було близько 40 людей. Вони взяли участь у контрольних іграх із дорослою командою київського РВУФК та колективами з Київської області. Загалом, один поєдинок ми програли та три виграли. У цих матчах ми переглядали потенційних новачків та вже наявних футболістів, награвали певні схеми. А взагалі, з першого дня намагалися визначити футболістів, які будуть захищати честь «Динамо» в молодіжній першості та чемпіонаті, тож перший збір вийшов ознайомлювально-переглядовим, але, повторюся, переважно спиралися на тих, хто грав у минулому році – ми придивлялися до них, а вони – до нас. Словом, відпрацьовували програму, концепцію гри, робили вправи, запропоновані головним тренером першої команди. Ми намагаємося перенести все, що є в основі, на дублюючий склад та U-19.

- Чи задоволені ви роботою, усе заплановане вдалося зробити?

- Під час першого збору все намічене ми виконали. Група гравців, яка проявила себе яскравіше, залишилася в команді. Щодо тих, хто гірше – є питання, які можуть бути улагоджені до зими. Другий збір розпочався з 7-го липня, шість людей із молодіжної команди поїхали до збірної U-19, яка готувалася й зараз виступає у фінальній частині чемпіонату Європи в Угорщині. Водночас, до нас приєдналася випускна група динамівської Академії. Ми намагаємося максимально використовувати свої кадри та залучати до роботи випускників школи. Група 1997-го року стала чемпіонами України, й 5-6 хлопців уже дуже непогано зарекомендували себе в тренувальному процесі. Швидше за все, найперспективніші залишаться в команді, з ними просто потрібно працювати. Намагаємося, щоб вони якомога скоріше адаптувалися в дорослому футболі. Є здібні хлопці, якими ми задоволені.

- Як будете ділити гравців молодіжної команди і U-19 під час офіційних матчів?

- Будемо грати змішаними складами. На сьогодні це єдина структура. Гравці U-19, які відповідають рівню молодіжної команди, гратимуть за дубль. Якщо ж хтось у дублі буде отримувати мало ігрової практики, вони будуть виступати за U-19. Усе взаємопов'язано, будемо працювати в дусі співробітництва між двома командами. На перший план виходить підготовка молодих гравців для першої команди «Динамо». Наступність має бути послідовною, якщо футболісти прогресують, то, потрапляючи до першої команди, їм цей перехід буде даватися легше, в тому числі й у тренувальному плані. На мій погляд, це правильна концепція.

- До вашого тренерського штабу вже приєднався іспанський фахівець Вісенте Гомес?

- Так, він працює з нами з 19-го липня. Це допомога в нашій тренерській роботі. Він здійснює тактичну підготовку гравців команди. Ми колегіально обговорюємо з ним весь тренувальний та ігровий процеси, тактичні розстановки футболістів. Словом, це хороша допомога й для тренерів, й для хлопців. Вісенте Гомес близько 13-ти років працював у «Атлетику» (Більбао) й має величезний досвід тренерської діяльності саме під час перехідного періоду футболістів у віці 19-21-го року до першої команди – те, що нам потрібно. Ми самі чудово розуміємо, що на цьому етапі десь затримуються, не прогресують та зникають гравці. Тепер ми будемо знати про перспективність кожного футболіста, зможемо аналізувати, адже кожен гравець має бути на вагу золота, й якщо він представляє інтерес для першої команди, ми маємо зробити все можливе, щоб він розкрився як можна краще та яскравіше.

- Ви самі свого часу виступали за «Динамо», потім тренували юнацькі збірні України різного віку. Що відчуваєте зараз, знову повернувшись до «Динамо» після 20-річної перерви?

- Тремтіння у серці. Відчуття ті ж самі, що й тоді, коли я прийшов до команди 16-річним хлопцем. Тоді був футболістом, тепер – тренером молодіжної команди. Тож, почуття дуже схожі. «Динамо» – клуб із славною історією, це флагман вітчизняного футболу. Бути тут – для мене велика честь та величезна відповідальність. Є бажання досягти максимальних цілей, які ставляться перед командою, та відповідати їм.

Copyright © 2014 FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер