Кубок Кубків - 1974/75. Динамо - ПСВ - 3:0. Урок тотального футболу для голландців у Києві

Кубок Кубків - 1974/75. Динамо - ПСВ - 3:0. Урок тотального футболу для голландців у Києві

49 років тому, 9 квітня 1975 року, у Києві, на стадіоні, який нині носить ім'я НСК "Олімпійський", відбувся перший півфінальний матч Кубка володарів Кубків УЄФА сезону 1974/1975 між київським "Динамо" і нідерландським ПСВ.

На шляху до першого у своїй історії фіналу євротурніру жертвами команди Валерія Лобановського вже стали болгарський ЦСКА в 1/16 фіналу (1:0, 1:0), німецький "Айнтрахт" (3:2, 2:1) в 1/8 і турецький "Бурсаспор" (1:0, 2:0) у чвертьфіналі.

Наступною перепоною для киян був ПСВ, який проводив успішний для себе сезон, що завершився чемпіонством у країні, яка в ті роки диктувала моду в європейському футболі завдяки “тотальному футболу” Рінуса Міхелса, який досягав успіху з “Аяксом” та очолював національну збірну. За кілька днів до матчу Валерій Лобановський казав, що його найбільше турбує та "шаноблива повага", з якою ось уже рік після чемпіонату світу наші футболісти відгукуються про голландців, і що в подоланні цієї шанобливості він бачить ключ до матчу.

"Ми мали намір ніби продовжити гру з турками і пресингувати, переслідувати суперників, безперервно їх атакувати на всіх ділянках поля. Хвилин за 10-15 після початку гри стало зрозуміло, що проти технічних і досить швидких голландців така гра є небезпечною, і команді було дано вказівку перейти до іншої моделі: відхід назад при втраті м'яча з подальшими гострими контратаками" - скаже Валерій Васильович уже після матчу.

Динамівці справді розпочали гру дуже сміливо і захопили територіальну перевагу, але не було видно, як її можна реалізувати. Перший прицільний удар по воротах ПСВ завдав Онищенко лише на 14-й хвилині. Перший кутовий біля воріт гостей динамівці виконали ще за дві хвилини. Голландці ж, у свою чергу, в перші хвилини повністю віддали ініціативу, ніби придивляючись до суперника, намагаючись зрозуміти, на що він здатний і що від нього слід очікувати. Гості контратакували зрідка, і майже всі їхні передачі адресувалися шведу Едстрему, якого пильно опікував Решко.

Рахунок у матчі був відкритий на 17-й хвилині. На правому фланзі Мунтян витонченою передачею запустив у прорив Трошкіна, який швидко промчав по правому краю, навісив м'яч на дальній кут воротарського гостей, пославши м'яч на рівні грудей. Колотов вчасно набіг на дальню стійку і влучним ударом головою завершив цю комбінацію.

Після пропущеного м'яча гості заграли активніше і за десять хвилин мали свій момент. Лубсе перехопив м'яч, пройшов на великій швидкості вперед, відірвавшись від київських захисників, і вивів на удар Віллі ван де Керкхофа, але той із вигідної позиції не влучив.

Цей момент трохи струснув киян, які знову відвели м'яч від своїх воріт і на 31-й хвилині подвоїли свою перевагу. До гола призвів штрафний удар метрах у 25-ти від воріт. Після прямого удару Мунтяна м'яч ударився об газон перед голкіпером і капітаном ПСВ Яном ван Бевереном, той не зумів утримати його в руках, шкіряний відскочив до Онищенка, який із близької відстані розстріляв уже порожні ворота.

Після другого м'яча голландській команді нічого не залишалося, крім як іти в наступ. Такий сценарій гри продовжився і після перерви: гості пішли вперед великими силами, що, звісно, певною мірою послабило їхню оборону, чим чудово користувалися динамівці, перебудувавши свою гру. Контрвипади киян були, мабуть, навіть небезпечнішими. 

"Ось Онищенко залишається зліва від воріт, які залишив Беверен, секундне замішання, і Крейг, рішуче пішовши в боротьбу за м'яч, виграє епізод. Ось Матвієнко навішує зліва, Онищенко б'є головою, але трохи вище поперечини. Ось Куарс, який не встигаючи за динамівцем, відверто ловить м'яч рукою, за що автоматично арбітр робить йому попередження. І всі ці моменти виникають у той час, коли здається, що йдуть вперед голландці. І нарешті розв'язка. Трошкін знову на своєму правому крилі розвиває надзвичайну швидкість, на яку не встигають зреагувати голландці, відразу опинившись вибитими з темпу, посилає м'яч у центр штрафного майданчика, воротар помиляється на виході в цій запаморочливої ​​ситуації, і Блохін забиває. 56-я хвилина - 3:0 " - описує початок другого тайму популярне видання тих часів "Футбол-Хокей".

Третій гол ще більше завів гостей. Вони повністю заволоділи ініціативою, атакували до кінця зустрічі й кілька разів були близькими до успіху. "Успіхом" для голландців у цей вечір був би і один гол, забитий у гостях, що, безумовно, давало би їм певні шанси відігратися в Ейндховені. Це розуміли і кияни, які за рахунку 3:0 зосередилися на обороні, лише зрідка вибігаючи в контратаки, на вістрі яких був Блохін. "Динамівці ж ці півгодини немов би репетирували гру на чужому полі" - писали тоді в звітах про матч.

"Звичайно, позначився, досягнутий рахунок, гравці не могли не відчути, що їм майже все вдалося, і дещо заспокоїлися. Але головне, звичайно, це те, що на початку квітня нам важко бути готовими до гри такої високої напруги впродовж півтори години. Нам ще доведеться поборотися за загальну перемогу в другому матчі... Адже "Ейндховен" сильний, це тепер не секрет..." - так прокоментував непрості останні хвилини після матчу Валерій Лобановський.

Як заявив після гри тренер ПСВ Кес Рейверс, ПСВ не зміг захопити ініціативу, і вся гра проходила за планом і темпом, нав'язаним киянами: "Динамо" - дуже хороша команда, і не можна розраховувати, що в Ейндховені вона не заб'є жодного м’яча". Форвард ПСВ Адрі Ван Краай сказав: "Вони (футболісти "Динамо") грали так широко, виходячи через центр одразу двома-трьома гравцями, що я не знав, куди мені бігти".

Високу оцінку грі "Динамо" дали і голландські оглядачі. Наприклад, газета "Трау" зазначила, що "київська команда діяла в тонкому, сучасному стилі", а інша авторитетна газета "Ханделсблад" заявила, що "в Києві саме динамівці показали "тотальний футбол", яким славиться голландська збірна".

Кубок володарів Кубків УЄФА 1974/75.1/2 фіналу. 1-й матч

"Динамо" (Київ) - ПСВ (Ейндховен, Нідерланди) - 3:0 (2:0)

9 квітня 1975 року. Київ, стадіон Центральний, 100 000 глядачів

Арбітри: Петрідж, Кью, Хьюз (всі - Англія)

"Динамо" (Київ): Рудаков, Коньков, Матвієнко, Фоменко, Решко, Трошкін, Мунтян, Онищенко (Кузнецов, 74), Колотов (к), Буряк, Блохін.

Тренер - Валерій Лобановський

ПСВ (Ейндховен): Ван Беверен (к), Дейкерс, Нордквіст, Едстрем, Лубсе, Куарс, Ван де Керкхоф Р., Ван де Керкхоф В., Ван Краай, Крейх, Ван дер Кюйлен.

Тренер - Корнеліус-Бернардус Рейверс.

Голи: 1:0 Колотов (17), 2:0 Онищенко (31), 3:0 Блохін (56).

Попереджений Куарс.


Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер