КЄЧ-1976/1977. «Динамо» – «Борусія» (Менхенгладбах) – 1:0. 46 років перемозі в півфіналі Кубка чемпіонів

КЄЧ-1976/1977. «Динамо» – «Борусія» (Менхенгладбах) – 1:0. 46 років перемозі в півфіналі Кубка чемпіонів

6 квітня 1977-го, 46 років тому, київське «Динамо» вперше в своїй історії зіграло у півфіналі найпрестижнішого клубного турніру Європи – Кубку чемпіонів.

Суперником підопічних Валерія Лобановського була найсильніша команда Німеччини – «Борусія» з Менхенгладбаха, яка не знала собі рівних у бундеслізі протягом трьох сезонів та мала у своєму складі цілий розсип зіркових гравців, серед яких чемпіони світу 1974 року захисник Фогтс, півзахисники Віммер та Бонхоф, а також нападник Хейнкес.

Відзначимо, що на попередній стадії, у чвертьфіналі, динамівці за сумою двох матчів обіграли інший титулований клуб із ФРН – «Баварію». Після того, як у Мюнхені «біло-сині» зазнали мінімальної поразки (1:0), у Києві було взято переконливий реванш (2:0) та завойована путівка до півфіналу єврокубка.

Відповідно, про жодне побоювання імені майбутнього суперника й мови бути не могло. Розуміючи всю важливість результату в першому поєдинку двоматчевого протистояння, підопічні Валерія Лобановського протягом усього поєдинку накочували одну за одною атаки на ворота суперника, в чому їм активно допомагали заповнені понад норму трибуни Республіканського стадіону (згідно з офіційною інформацією, 100-тисячну арену відвідали 102 тисячі глядачів).

З перших хвилин господарі задали високий темп гри, який підтримувався практично до самого фінального свистка. Ось тільки Онищенко та Блохін, які діяли на передній лінії, мали не так багато можливостей для взяття воріт. Перший довго хворів і, мабуть, перебував поки не в найкращій фізичній формі, а ось до найкращого бомбардира «Динамо» на весь матч було приставлено «персональщика» в особі Фогтса, який буквально не давав вільно дихати, завжди опиняючись поруч.

Якщо судити за статистикою матчу, перевага команди Валерія Лобановського було величезною. Статистика ударів – 20:7, у рамку – 8:2, кутові – 16:3! Один із численних «корнерів», призначений після заблокованого Фогтсом удару Блохіна, і призвів до єдиного забитого м'яча – Буряк зробив м'яку подачу у воротарський майданчик, куди увірвався Онищенко й без опору головою переправив м'яча у ворота.

Після матчу наставник киян висловив задоволення грою своїх підопічних. «Якщо говорити про тактичний план, то він виконаний динамівцями повністю. План полягав у тому, щоб звести до мінімуму час володіння м'ячем суперником. Особливо нам вдалося це в першому таймі. У другому таймі «Динамо» зменшило активність, занадто багато сил було витрачено на пресинг. Тому в другому таймі довелося перебудуватися. Результатом та грою задоволений. Матч-відповідь буде складним для обох сторін», – зазначив Валерій Васильович.

Утім, не можна сказати, що гості виключно відбивалися, хоча їхній наставник Удо Латтек зазначив, що вони розраховували вивезти з Києва нульову нічию. За першої зручної нагоди футболісти «Борусії» вибігали в контратаки. Менхенгладбахці наочно продемонстрували, що цей компонент гри у них відпрацьовано на хорошому рівні, і кожен подібний випад мав у собі небезпеку – на щастя, захист «Динамо» на чолі з Рудаковим, який захищав останній рубіж, змогли зберегти свої ворота «сухими», що було дуже важливо перед поєдинком-відповіддю.

«Я задоволений грою своєї команди, вона витримала тактичну установку. Дефіцит в один м'яч нас цілком влаштовує, поразка не засмутила футболістів. З нами кияни зіграли сильніше, ніж із «Баварією». На жаль, нам не вдалося перехопити ініціативу. Зустріч-відповідь я бачу ще важчою. Адже кияни будуть діяти так само, як у Мюнхені. І якщо їм вдасться знайти посилення в півзахисті, то задача наша буде не з легких», – поділився своїми враженнями від гри тренер менхенгладбахців Удо Латтек.

Так воно й вийшло, інтрига в матчі-відповіді трималася до останніх хвилин, і завершилося протистояння, на жаль, не на користь підопічних Валерія Лобановського. Але соромно за свою гру динамівцям точно не було, тому що в двох матчах проти «Борусії» на полі були залишені всі сили.

Кубок чемпіонів 1976/1977, 1/2 фіналу, перший матч

6 квітня 1977 року. Київ, Республіканський стадіон, 102 000 глядачів.

«Динамо» (Київ, СРСР) – «Борусія» (Менхенгладбах, ФРН) – 1:0

«Динамо»: Рудаков, Коньков, Матвієнко, Фоменко, Решко, Трошкін, Мунтян, Онищенко, Буряк, Бережний (Слободян, 64), Блохін.

«Борусія»: Кнайб, Фогтс, Клінкхаммер, Вітткамп, Бонхоф, Волерс, Симонсен, Віммер, Кулик, Штіліке, Хейнкес.

Гол: Онищенко (71)

Попереджені: Фоменко – Фогтс.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер