Ігор Костюк: «Помітний брак ігрового тонусу»

Ігор Костюк: «Помітний брак ігрового тонусу»

Наставник «Динамо» U19 Ігор Костюк прокоментував контрольний поєдинок з «Антальяспором» та інцидент, що стався наприкінці поєдинку:

- Чому ваша команда зіграла контрольний матч із «Антальяспором» двома складами?

- Зараз ми ще працюємо у режимі, що втягує, проводиться основна робота. Хотілося, щоб хлопці зіграли інтенсивніше, тому дали їм по тайму щоб кожні 45 хвилин вони провели на максимальному рівні. У першому таймі грали хлопці на перегляді, гравці 2005 року народження, яких ми залучили з академії, а після перерви вийшов більш зіграний склад.

- Чого не вистачало, щоб втілити перевагу хоча б в один м'яч?

- Було видно брак ігрового тонусу, властивого командам, що перебувають у ігровому режимі. Із цим пов'язана не реалізація наших моментів у завершальній стадії. Зрозуміло, що Єременко, який пропустив шість місяців у зв'язку з травмою, ще не має фізичної форми, яка б дозволила йому на рівних конкурувати з гравцями основного складу. Так і хлопці з академії та гравці на перегляді ще не зовсім розуміють наші вимоги. Із цим і пов'язана наша невпевненість у деяких діях. Але загалом хлопці проявили себе добре. Було видно їхнє величезне бажання. Є ігрові нюанси, але в бажанні та самовіддачі вони проявили себе достатньо добре у першому таймі.

– Чим можна пояснити перший пропущений м'яч?

– Це також стосується ігрового ритму. У своєму штрафному майданчику потрібно поводитись уважніше. Пішла передача з флангу, а наші хлопці перебували у статичному положенні, тоді як треба було рухатись на м'яч та контролювати гравців. Внаслідок цього суперник вискочив із-за спин і забив гол. Це ігровий тонус, який не дозволяє припускатися таких помилок у чемпіонаті.

- У другому таймі склад, наближений до основного, мав виправляти ситуацію. Яцик та компанія буквально закрили суперників на їхній половині поля?

- Таким і був план на другий тайм – щоби ми високо пресингували, накривали суперників на їхній половині поля, підтримували високий ритм протягом усього тайму, щоб розуміти, в яких ми кондиціях. Внаслідок цього створили достатньо моментів, володіли перевагою, зрівняли рахунок та вийшли вперед. Мали забивати ще три-чотири м'ячі і доводити матч до перемоги.

- Голи Попова та Царенка – наслідок того, що ви вимагаєте від хлопців у тренувальному процесі?

- Напередодні ми якраз тренували такі моменти, але, на жаль, і в першому, і в другому таймах ми це не змогли застосувати, оскільки хлопці хотіли зіграти краще, наприклад, Уваров прагнув обіграти ще одного суперника, в одному з моментів м'яч був у Слесаря, такі моменти, як у нього, ми якраз учора тренували, але він вирішив, що з лівої б'є краще, ніж із правої, почав прибирати м'яч під зручну ногу і не влучив у ворота. А забиті м’ячі – це наслідки індивідуальної майстерності і Попова, і Царенка. Але й крім цих можливостей було достатньо моментів, які ми мали реалізовувати.

- Наприкінці матчу стався інцидент – бійка, як її прокоментуєте?

- На зборах таке часто трапляється, бо немає покарання. Емоції зашкалювали, що говорить про те, що хлопці грали агресивно і, як ми просили, не ділили матчі на товариські та офіційні. Ми хочемо, щоб вони грали максимально сконцентровано та серйозно у кожному поєдинку, підходили до гри максимально відповідально. Хтось когось штовхнув, стався конфлікт, таке буває. Це звичайна колотнеча на зборах. Коли ми тренувалися, по сусідству серби билися зі своїми суперниками, також сьогодні прочитав, що сталася бійка у «Зеніта». Повторюся, це звичайне явище на зборах.

- Як Самбі Діалло приборкати свій характер і спрямувати його в правильне русло?

- Це тривожний дзвіночок, який змушує нас замислитися, адже вже у другому матчі відбувається конфлікт. Я розмовляв з ним після гри, він відповів, що не може стримувати себе, коли його ображають. Ми не знаємо, через що пройшов цей хлопець, яке мав дитинство. Можливо, ситуація набагато глибша, можливо, в нього є якась образа, розбиратимемося. Добре, що це сталося зараз на зборах, а не пізніше. Причину, чому він так поводиться, чому його ніхто не може утримати, потрібно виявити та прибрати.

- Тобто ви будете з ним працювати, як психолог?

- Не тільки я. Також спілкуватимемося з його агентом, коли він приїде, а якщо знадобиться, то і підключатимемо більш кваліфікованих фахівців. Талант талантом, але такі моменти можуть занапастити кар'єру. Суперники вивчають нас, конкретних гравців та можуть спеціально провокувати на подібні дії.

- Такі провокації були і у вчорашньому матчі, як би ви оцінили дії судді у зв'язку із цим?

– Ми не повинні звертати увагу на суддівство. У чемпіонаті України також бувають подібні моменти. Я сказав, що хлопці не повинні включатися. Зрозуміло, коли вже почався конфлікт, вони побігли заступатися та брати участь у ньому. Це їх не прикрашає, але, з іншого боку, захищати себе потрібно. Щодо суддівства, воно не повинно впливати. З такими ситуаціями команди стикаються і в Європі, і в інших країнах, я сказав хлопцям, що за вас є кому розмовляти із суддями. Краще нехай тренер отримає картку чи хтось ще, аніж футболіст, адже тоді він підводить команду, і вас стає на одного менше. А те, що суперник проявляв агресію, це добре, це наближало матч до статусу офіційного за своєю напругою, що для нас також важливо.

- У тренувальному процесі ви використовували тактичну вправу 8х8 з нейтральним гравцем, у чому її суть і чи є вона базовою для вашої команди?

- Однією із базових, оскільки вона наближена до ігрової ситуації. Це гра на шість маленьких воріт – три з одного боку та три – з іншого. Це умовні зони, які необхідно розкривати, створюючи чисельну перевагу та забивати м'ячі. Приємно, що хлопці вже розуміють, сенс цієї вправи, навіщо вона, і як треба діяти у певних ситуаціях.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер