Ігор Суркіс: «Нам потрібно робити більш конкурентоспроможний чемпіонат»

Ігор Суркіс: «Нам потрібно робити більш конкурентоспроможний чемпіонат»

Президент «Динамо» прокоментував перемогу «Динамо» U19 над «Депортиво» та вихід команди до 1/8 фіналу Юнацької Ліги УЄФА.

- Я вам скажу відверто, я ще не відійшов від цього матчу, бо я переживав не менше, ніж коли грає перша команда. Я вітаю хлопців, тренерський штаб. Вони вперше грали на заповненому стадіоні, при 20 тисячах глядачів. Було непросто. Окрім іншого, зимова пауза, перерва, перший офіційний матч... Думаю, вони сьогодні продемонстрували все, що могли, віддали всі сили. Честь їм і хвала. Я завжди казав, що у нас хороша молодь, яка згодом може заграти на найвищому рівні. Такі перемоги надають впевненості у тому, що ми робимо, вихованню нашої молоді.

- Воротар Ігнатенко помилився у першому таймі, але виграв серію пенальті. Як ви переживали під час цієї серії?

- Мені було дивитися не дуже просто, бо пенальті – це лотерея. Але він молодець. Найголовніше, що в цьому віці він впорався з емоціями, тому що, пропустивши такий безглуздий м'яч, можна розладнатися, втратити концентрацію. Але хлопець молодець, він зібрався, врятував і команду, і сам себе. Він – один із героїв, які сьогодні виходили на футбольне поле.

- Перед матчем ми багато говорили про те, що на юнацькому рівні наші завжди серед найкращих, але у дорослому футболі вони губляться… У чому причина?

- Треба над цим працювати. Я вже нещодавно казав, що нам потрібно робити більш конкурентоспроможний чемпіонат, і для цього потрібно, аби молоді хлопці десь грали. Зараз у великої групи гравців настане 20-річний вік, їм теж треба десь грати. З тими правилами, які запровадило ФІФА – перший рік до восьми футболістів, другий – до шести. Не всі можуть одразу потрапити до першої команди, бо з одними молодими гравцями не зробиш команду. Але це неоціненний досвід, вони пройшли далі. Повинні продовжувати боротися, аби пройти якнайдалі. Я не говорю до фіналу чи виграти, але треба ставити перед собою такі завдання. Там грають такі самі люди.

Те, що наша команда програвала під час зустрічі, двічі зрівнювала рахунок і виграла по пенальті, говорить про те, що хлопці стають мужиками. Це найголовніше. Так, хтось зіграв краще, хтось – гірше, але з огляду на таку тривалу перерву і те, що це перша офіційна гра, команда виглядала гідно. Думаю, що вони лише прогресуватимуть і надалі ми побачимо ще якіснішу гру.

- Як ви вважаєте, успіх цієї команди – це хороша робота академії, тренерського штабу Ігоря Костюка чи якісь інші фактори, наприклад, те, що в Україні дуже серйозно підходять до цих змагань?

- Вважаю, що все у комплексі, у тому числі і робота Містера, і та обстановка, що склалася у колективі, і робота дитячих тренерів, і директора школи Іщенка, який зібрав найталановитішу молодь та продовжує збирати по Україні. Сьогодні два легіонери вийшли на поле. Все це говорить про те, що вся інфраструктура працює досить успішно вже тривалий час, тому що величезна кількість футболістів «Динамо» Київ грає сьогодні на найвищому рівні навіть в УПЛ.

Не забувайте того ж Лєднєва, котрий фактично прийшов до нас у 15 років і сьогодні грає на високому рівні у чемпіонаті Угорщини. Ми сподіваємось, що в нього там все вийде. Це робота всієї структури «Динамо» Київ. Честь та хвала Сергію Мохнику, який веде цю команду. Я впевнений, що правильно обрано шлях, за умови, якщо ми хочемо, щоб у нас збірні грали на найвищому рівні. І всі ці хлопці мають величезне майбутнє. Але вони мають зростати, працювати. Повірте мені, велика група гравців незабаром буде у першій команді. Наприклад, Яцик продовжуватиме працювати на зборі з першою командою. Бражко вже працює, Боль теж працює. Чотири основні гравці U19 сьогодні не грали. Але, вважаю, ми досягли сьогодні успіху заслужено, бо хлопці показали все, що могли, на футбольному полі.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер