Представляємо суперника. «Бенфіка» (Лісабон, Португалія)

Представляємо суперника. «Бенфіка» (Лісабон, Португалія)

У середу, 8 грудня, динамівці проведуть матч 6-го туру групового етапу Ліги чемпіонів проти португальської «Бенфіки». Початок зустрічі о 22:00, поєдинок відбудеться на домашній арені лісабонців «Ештаді Да Луж».

Представляємо нашого майбутнього суперника.

Повна назва: Sport Lisboa e Benfica

Дата заснування: 28 лютого 1904 року

Домашній стадіон: «Ештадіу Да Луш» (місткість – 64,642 глядача)

Президент: Руй Кошта

Головний тренер: Жорже Жезуш (з 3 серпня 2020 року)

Тренерський штаб: Жоау де Деуш, Тьягу Олівейра, Мінервіно П'єтра, Маріу Монтейру, Марсіу Сампайу, Фернанду Феррейра, Гонсало Сімоєш

Найрезультативніші гравці в історії (у всіх турнірах): Еусебіу (473), Жозе Агуаш (379), Нене (359), Жозе Торреш (226), Арсеніу (220), Рожеріу Піпі (205), Жулінью (202)

Найбільше матчів (у всіх турнірах): Нене (575), Антоніу Велозу (538), Луїзао (538), Маріу Колуна (518), Умберто Коельйо (498), Шеу (487), Мануель Бенту (465)

Досягнення: 37-разовий чемпіон Португалії, 26-разовий володар Кубка Португалії, 8-разовий володар Суперкубка Португалії, 7-разовий володар Кубка португальської ліги, 2-разовий переможець Кубка чемпіонів;

Позиція в чемпіонаті Португалії-2021/2022: 3-я (13 матчів, 10 перемог, 1 нічия, 2 поразки, м'ячі 35-10, 31 очко)


Головний тренер - Жорже Жезуш

Нинішній тренер Бенфіки є вихованцем найлютішого ворога «орлів» – лісабонського «Спортинга». Як гравець особливих успіхів не досяг і в 1990 році почав тренерську кар'єру.

У послужному списку Жезуша безліч португальських клубів середньої руки, а після успішного сезону на чолі «Браги» очолив «Бенфіку» в 2009-му. Перший прихід Жорже став для клубу та самого тренера дуже успішним: 3 чемпіонські титули, Кубок Португалії, 5 Кубків португальської ліги, Суперкубок Португалії та два фінали Кубка УЄФА.

Незважаючи на велику кількість трофеїв та титулів, «Бенфіка» та Жезуш розійшлися. Сторони не зійшлися за умовами особистого контракту й Жорже повернувся до рідного «Спортинга». Чемпіонський титул із «левами» він так і не виграв, а після атаки на гравців збоку фанатів залишив не лише Лісабон, а й Португалію.

Далі в кар'єрі наставника був саудівський «Аль Хіляль» (перемога в Суперкубку Саудівської Аравії) та вкрай вороже відрядження до Бразилії, де португальський фахівець під неймовірним тиском преси та фанатів зумів зробити «Фламенго» найсильнішим клубом країни та Південної Америки.

Влітку минулого року він повернувся до «Бенфіки», але чемпіонського союзу поки не виходить - третє місце в попередньому чемпіонаті (9 очок відставання від чемпіона «Спортинга») і поки що все те ж саме третє місце в нинішньому (мінус 4 очки від «Порту» та «Спортинга»).

Тактика

Цього сезону «Бенфіка» грає майже всі матчі за схемою з трьома центральними захисниками. Середня лінія варіюється залежно від обставин, так само як і кількість центральних нападників.

Тактичні схеми «Бенфіки» цього сезону (у всіх турнірах)

3-4-3 - 9 матчів

3-1-4-2 - 6 матчів

3-4-1-2 - 5 матчів

3-4-2-1 - 3 матчі

4-1-3-2 - 2 матчі

Загальна статистика за нинішнім сезоном (у всіх турнірах, лише з урахуванням основного часу) – 25 матчів, 15 перемог, 6 нічиїх, 4 поразки

Ключові гравці

Основний воротар – Одіссеас Влаходімос

Грек за національністю, вихованець німецького «Штутгарта». Одіссеас народився і виріс у Німеччині, але стати основним гравцем у рідному «Штутгарті» так і не зміг. 2016-го він повернувся на історичну батьківщину до Греції й виграв конкуренцію за місце в основі «Панатінаїкоса».

У 2018-му перейшов до «Бенфіки» й одразу став основним голкіпером команди. Виграв із «Бенфікою» чемпіонат Португалії, два сезони був стабільним номером один. Минулого чемпіонату грецький страж воріт у якийсь момент програв конкуренцію Елтону Лейте, але в нинішньому повернув свої позиції.

Незважаючи на матчі за всі вікові збірні Німеччини (крім першої), Влаходімос обрав збірну Греції, де є стабільним гравцем основи.

Оплот оборони

Два центрбеки є основними за будь-яких обставин - Ніколас Отаменді та Ян Вертонген. Обидва гравці дуже досвідчені (Отаменді 33 роки, Вертонгену 34), обидва багато грали за топ-клуби та топ-збірні. На рахунку Ніколаса 87 матчів за збірну Аргентини, виступи за «Порту», «Валенсію» та «Манчестер Сіті».

Його постійний партнер по центру оборони Вертонген довгі роки виступав за «Аякс» та «Тоттенхем», а за збірну Бельгії провів неймовірні 136 матчів (9 голів).

Залежно від ситуації, третім центрбеком є ​​або бразилець Лукас Верісімо (840 хвилин у чемпіонаті, 572 хвилини у Лізі чемпіонів), або його співвітчизник Морато (371 хвилина у чемпіонаті, 404 у Лізі чемпіонів), або правий захисник Андре Алмейда (3 матчі в центрі оборони).

Ключові персоналії в атаці

Універсал Рафа Сілва може зіграти як центрального атакуючого хавбека, так і вінгера. Після неймовірного сезону 2018/2019, коли Сілва забив 17 голів у чемпіонаті Португалії, Рафа зменшив оберти, але для нинішньої «Бенфіки» є важливим гравцем. У чемпіонаті Португалії у нього 5+5 за системою «гол+пас», що робить його найзалученішим до результативних дій гравцем команди.

Найкращим бомбардиром команди є талановитий уругваєць Дарвін Нуньєс. Минулого сезону він через травму пропустив низку матчів, а нинішнього повернувся на свій нормальний рівень.

Найкращі гравці «Бенфіки» за системою «гол+пас» цього сезону (чемпіонат Португалії+Ліга чемпіонів)

1. Дарвін Нуньєс - 11+2

2. Рафа Сілва – 6+5

3. Алехандро Грімальдо - 3+3

4. Юліан Вейгль – 2+4

5. Роман Яремчук – 4+1

6. Евертон – 2+3

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер