Представляємо суперника. «Пахтакор» (Ташкент, Узбекистан)

Представляємо суперника. «Пахтакор» (Ташкент, Узбекистан)

Четвертим суперником київського «Динамо» на третьому зборі в Туреччині стане чемпіон Узбекистану трьох останніх сезонів – ташкентський «Пахтакор». Зустріч відбудеться у суботу, 19 лютого, на арені Mardan Stadium. Початок гри – о 16:00 за київським часом.

Візитка

Заснований: 1956 рік

Стадіон: «Пахтакор» (35 000 місць)

Виконавчий директор: Ботир Рахімов

Головний тренер: Пітер Гойстра (Нідерланди)

Позиція у чемпіонаті Узбекистану-2021: 1-ша

Досягнення

14-разовий чемпіон Узбекистану, 13-разовий володар Кубка Узбекистану, володар Суперкубка Узбекистану 2021 року.

Історія

Датою заснування клубу вважається 8 квітня 1956 року, коли «Пахтакор» провів перший матч із командою міста Молотова (нині – російська Перм). Уже в 1959 році тащкентці вийшли до вищої ліги чемпіонату СРСР, ставши єдиним клубом в історії, який представляв Узбецьку РСР на найвищому рівні.

Найвищим досягненням для «Пахтакора» на радянській арені був вихід до фіналу Кубка країни в 1968 році, де ташкентці мінімально поступилися московському «Торпедо» (0:1). Щодо чемпіонату, то найкращим результатом було шосте місце, яке «Пахтакор» посідав двічі – у 1962-му та 1982 роках.

У 1979 році команда пережила трагедію – на шляху до Мінська літак із футболістами «Пахтакора» на борту зіштовхнувся в повітрі з іншим облавком, в результаті чого загинули всі пасажири. Після цього в регламент чемпіонату СРСР було внесено пункт, відповідно до якого «Пахтакор» упродовж трьох років зберігав за собою місце у вищій лізі, незалежно від результатів, а команди з інших міст відправляли своїх футболістів до Ташкенту в якості підсилення.

Починаючи з 1992 року «Пахтакор» почав виступи в чемпіонаті Узбекистану, ставши найуспішнішим клубом в його історії з 14 чемпіонствами (в тому числі в трьох останніх сезонах) та 13 завойованими Кубками країни.

Минулий сезон

Чемпіонат Узбекистану проходить за системою весна-осінь. За підсумками 26-ти турів «Пахтакор» став чемпіоном, набравши 60 очок та випередивши «Согдіану», що фінішувала другою, на 13 залікових пунктів. Ташкентці здобули 19 перемог, тричі зіграли внічию та чотири рази поступалися суперникам, маючи різницю м’ячів 51:18. У наступному сезоні «Пахтакор» представить свою країну в азійській Лізі чемпіонів.

У розіграші Кубка Узбекистану «Пахтакор» у фіналі поступився «Насафу» (1:2), причому обидва м’ячі пропустив, граючи в більшості після вилучення у суперника в першому таймі.

У азійській Лізі чемпіонів ташкентці завершили виступ після групової стадії, посівши третє місце (1 перемога, 4 нічиї, 1 поразка, різниця м’ячів – 6:8) у квартеті з «Аль-Шарджою» з ОАЕ, іранським «Трактором» та «Аль-Кува Аль-Джавія» з Іраку.

Склад

Середній вік футболістів «Пахтакора» – 25,4 роки. У складі ташкентців виступають чотири легіонери, також є вісім гравців національної збірної Узбекистану. Найкращим бомбардиром минулого сезону чемпіонату Узбекистану став сербський нападник Драган Черан, який забив 16 м’ячів.

Трансферна політика клубу будується на запрошенні вільних агентів – у нинішнє міжсезоння команду в такий спосіб поповнили вже вісім футболістів. Із втрат варто відзначити лівого захисника Іброхімхаліла Юлдошева, якого продали до російського «Нижнього Новгорода», інші гравці пішли або на правах вільних агентів, або в оренду.

Підготовка

На нинішньому зборі в Туреччині «Пахтакор» провів уже два спаринги, і поки не здобув жодної перемоги – нічия з російською «Уфою» (1:1) та поразка від тбіліського «Динамо» (0:3). Новий сезон в чемпіонаті Узбекистану стартує для ташкентців 3 березня, коли вони на виїзді зіграють із самаркандським «Динамо».

Тренер

Наставником «Пахтакора» до січня нинішнього року був 55-річний Пітер Гойстра з Нідерландів. Спеціаліст має багату ігрову кар’єру, з 1984-го по 2001-й виступаючи в якості нападника за такі клуби, як «Гронінген», «Твенте», «Рейнджерс» (Шотландія), «Санфрече Хіросіма» (Японія), «Льєрс» (Бельгія). У складі клубу з Глазго, де він був одноклубником Олексія Михайличенка та Олега Кузнецова, став п`ятиразовим чемпіоном Шотландії, із «Льєрсом» вигравав Суперкубок Бельгії. Також має у своєму активі вісім матчів у складі збірної Нідерландів.

Тренерську кар’єру розпочав на батьківщині, будучи асистентом у тренерів клубів Ередивізіє (у тому числі в «Аяксі» в 2009-му), а потім пішов у «самостійне плавання». Окрім того в 2015-му їздив у «відрядження» до Індонезії, де очолював національну збірну та місцевий клуб.

У 2017-му прийняв пропозицію колишнього відомого форварда Шоти Арвеладзе та став його асистентом у «Пахтакорі». У 2020-му, коли Арвеладзе звільнив посаду, сам очолив клуб. У січні 2022-го на зміну Гойстрі прийшов 47-річний спеціаліст Славче Войнескі з Північної Македонії.

Історія особистих зустрічей

За часів виступів у чемпіонатах СРСР «Динамо» та «Пахтакор» провели між собою 40 матчів. Відчутна перевага на боці киян – 23 перемоги, 10 нічиїх та 7 поразок за різниці м’ячів 68:36.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер