100-а перемога київського «Динамо» в чемпіонатах СРСР

100-а перемога київського «Динамо» в чемпіонатах СРСР

На той момент кияни, які виступали в чемпіонатах СРСР з 1936 року, ще жодного разу не ставали всесоюзними чемпіонами. Перший чемпіонський титул «Динамо» оформить лише через 10 років, у 1961-му.

У сезоні 1951 кияни посіли підсумкове 8 місце з 15 команд вищого дивізіону, здобули більшу кількість поразок (10), ніж перемог (9).

Однак одна з цих перемог стала історичною й увійшла в усі футбольні альманахи, пов'язані з київським «Динамо», як ювілейна.

На Республіканському стадіоні ім. Хрущова (нині - Національний спортивний комплекс «Олімпійський») динамівці приймали аутсайдера чемпіонату, тбіліський «Спартак». Динамівці ж до гри розташовувалися на 9-му місці, маючи однакову кількість очок ще з трьома колективами, а після гри піднялися на 6-е, потіснивши звідти московський «Спартак».

У Києві в день гри панувала досить комфортна для футболу погода – не надто спекотно як для середини червня. Однак на полі було по-справжньому гаряче. В середині першого тайму гості несподівано повели в рахунку завдяки голу Гамкрелідзе. Кияни прийшли в себе лише після перерви, однак за 10 хвилин, з 51-ї по 60-ю, забили відразу тричі та здобули вольову перемогу.

Ось як події цієї зустрічі описувало популярне видання «Радянський спорт»:

"...Тільки на 25-й хвилині на вежі, що підноситься над київським стадіоном, з'являється цифра "1". Це тбіліський спартаківець Гамкреліцзе (№ 6), скориставшись штовханиною біля воріт динамівців, вкочує м'яч у їхні ворота. Динамівці, які грали до цього мляво, дещо активізуються. Але рахунок 1:0 залишається до перерви без змін.

Після перерви спартаківці бурхливо атакують. Їх нападники часто обіграють захисників динамівців. Однак, прориваючись до воріт господарів поля, гості не можуть домогтися результату - їх завершальні удари невлучні. Динамівцям вдається надалі домогтися переваги.

Пішла серія їх атак. Ось Пономарьов точно передає м'яч Дашкову, і той головою забиває гол у відповідь. За п'ять хвилин Віньковатов навішує м'яч до воротарського майданчика "Спартака", і молодий центральний нападник господарів поля Гаврилюк виводить свою команду вперед - 2:1.

За 15 хвилин до кінця зустрічі нападник "Динамо" Дашков посилає здалеку м'яч, і Товт головою направляє його до сітки воріт. 3:1.

Останні хвилини проходять мляво. Відразу ж після гонгу спартаківець Бердзенішвілі (№ 7) забиває другий гол. Але більшого "Спартак" зробити не зміг, і матч закінчився перемогою київських динамівців - 3:2... "

"Динамо" (Київ) - "Спартак" (Тбілісі) - 3:2 (0:1)

17 червня 1951 року. м.Київ, стадіон Республіканський імені М. С. Хрущова, +26 градусів, 40000 глядачів.

Судді: Архипов (Москва), Гордієнко, Балакін (обидва - Київ).

"Динамо" К: Макаров, Голубєв, Лерман, Голяков, Юст, Принц, Г.Пономарьов (М.Коман), Товт, Гаврилюк, Дашков, Віньковатов.

"Спартак" Тб: Іоселіані, Гугунава, Гоглідзе, Хурцидзе, Кублашвілі (Катанов), Гамкрелідзе, А.Бердзенішвілі, Норакидзе, Калоєв, Котрікадзе, Сіхарулідзе.

Голи: 0:1 Гамкрелідзе (25), 1:1 Дашков (51), 2:1 Гаврилюк (56), 3:1 Товт (60), 3:2 А.Бердзенішвілі (86).

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер